100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1932: Αποκαλυπτήρια Άγνωστου Στρατιώτη

Στην ειδική νέα πλατεία που διαμορφώθηκε ανάμεσα στα Παλαιά Ανάκτορα, όπου δύο χρόνια αργότερα θα εγκατασταθεί η Βουλή των Ελλήνων, και στην πλατεία Συντάγματος αποκαλύπτεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Πρόκειται για εμβληματικό μνημείο απόδοσης τιμών στους αφανείς νεκρούς της Ελλάδας, που έδωσαν τη ζωή τους χωρίς να σταθεί δυνατόν να ανακτηθεί η σορός τους. Αντίστοιχα μνημεία είχαν δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η «Κ» αναφέρει: «Ο χθεσινός επίσημος εορτασμός της εθνικής μας εορτής και η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Αγνώστου Στρατιώτου συνεκέντρωσαν, ως ήτο φυσικόν, το γενικόν ενδιαφέρον του κόσμου της πρωτευούσης, ο οποίος από πάσης γωνίας της πόλεως συνέρρευσεν εις την προ των Π. Ανακτόρων πλατείαν διά να αποτίση φόρον ευγνωμοσύνης προς το σύμβολον του ηρωισμού και της αυτοθυσίας του Αγνώστου Στρατιώτου, ο οποίος εθυσιάσθη εις το πεδίον της τιμής διά το μεγαλείον του έθνους.»

Το ρεπορτάζ και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφίες από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στην ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 1932 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.


Ο χώρος της πλατείας Συντάγματος πριν διαμορφωθεί για να τοποθετηθεί το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων).

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84444 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*