Αλγερία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα μετά από απαίτηση του στρατού

Την άμεση αποχώρηση του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία αξίωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, ζητώντας ο Αλγερινός πρόεδρος να κηρυχθεί ακατάλληλος για τον προεδρικό θώκο, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV.

Λίγη ώρα αργότερα, ο 82χρονος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε, όπως μετέδωσε απόψε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, APS. 

Νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ αξίωσε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνταγματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του ηγέτη της Αλγερίας από την εξουσία.

Ο Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ είπε ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και ότι δεν πρέπει να χάνεται άλλος χρόνος, έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων με τους διαδηλωτές στους δρόμους να ζητούν την παραίτηση του βετεράνου προέδρου. 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε, ο στρατός εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι γνήσια η ανακοίνωση της προσεχούς παραίτησης του Μπουτεφλίκα.

Εχθές, ο πρόεδρος της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 28 Απριλίου, ωστόσο σκοπεύει προηγουμένως να λάβει «μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των θεσμών του κράτους κατά τη μεταβατική περίοδο». 

Δεν διευκρινίστηκε πάντως ούτε η ακριβής ημερομηνία της παραίτησης, ούτε τι αφορούν αυτές οι «σημαντικές αποφάσεις» που θα ληφθούν από την κυβέρνηση.

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος από τις 22 Φεβρουαρίου με μια πρωτόγνωρη, μαζική κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απομάκρυνση όχι μόνο του ιδίου αλλά και του περίγυρου του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 80098 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*