Σπύρος Φρεμεντίτης στον Prisma 91,6: “Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να ζητήσει χρόνο από τους ψηφοφόρους και αυτοί να τον δώσουν. Σε μια πενταετία δεν λύνονται τα προβλήματα του Δήμου.”

Μοιραστείτε το:

Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στον Prisma 91, 6 ο δημοσιογράφος Σπύρος Φρεμεντίτης.

“Ο κόσμος βρίσκεται στα κάγκελα γιατί πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε.”

“Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για μένα αλλά και για τον κάθε πολίτη, αυτοδιοικητικός σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης.

Αν θέλεις να είσαι ενεργός πολίτης, αυτό που πρώτα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι δεν πρέπει να δηλώνεις αναρμόδιος μπροστά σε ένα πρόβλημα.

Αν έχουμε σκεφτεί πόσοι αυτοδιοικητικοί,  που ταυτόχρονα πρέπει να τους πούμε ενεργούς πολίτες καθώς ασχολούνται με τα κοινά, να δηλώνουν αναρμόδιοι κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει πραγματικά να τραβάς τα μαλλιά σου.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο μικρόκοσμο της Λευκάδας αλλά σε όλη την Ελλάδα, καθώς ασχολούνται με τα προβλήματα μας, εμφανίζονται σε εμάς ως ενεργοί και ταυτόχρονα όταν υπάρχει πρόβλημα εμφανίζονται ως αναρμόδιοι και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί στη ζωή σου, αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει, αν θέλεις να είσαι αυτοδιοικητικός και ενεργός πολίτης, πρέπει πάντα να είσαι αρμόδιος για όλα, να ασχολείσαι με όλα και να μην πετάς το μπαλάκι δεξιά και αριστερά.”

Όπως ανέφερε ο Σπύρος Φρεμεντίτης, αυτή τη στιγμή τα κόμματα συνεχίζουν να κάνουν μεγάλο κακό στην αυτοδιοίκηση, πατρονάροντας με τις ταμπέλες τους και με τις σημαίες του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

“Το μεγαλύτερο έγκλημα που συνεχίζουν να κάνουν τα κόμματα στην Ελλάδα είναι να πατρονάρουν τις όποιες εκλογές γίνονται οπουδήποτε.”

Μάλιστα συμφώνησε και με την πρόσφατη αναφορά του πρώην Δημάρχου Κώστα Αραβανή στην συνέντευξή του στον Prisma 91,6, καθώς όπως είπε δεν του αρέσει να είναι κάποιος κάτω από μία κομματική σημαία, να βγάζει φωτογραφίες, να είναι υποψήφιος βουλευτής, στέλεχος πρώτης γραμμής και στη συνέχεια να μεταπηδά σε άλλο συνδυασμό και να το παίζει “Οσία Μαρία.”

Επίσης ανέφερε ότι θεωρεί τεράστιο λάθος, όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα αυτοδιοικητικό σχήμα, σώνει και καλά να κυνηγάει ένα χρίσμα.

“Αυτά τα θεωρώ λάθη και νομίζω ότι αυτά τα λάθη πληρώνονται.”

Αναφορικά με την απλή αναλογική στην οποία θα κινηθούν οι εκλογές, ανέφερε ότι αυτή θα είναι υποτίθεται η πόρτα για κάποιον για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα  αυτή η πόρτα πίσω θα αφήσει πίσω  πολλούς υποψηφίους.

“Σήμερα θα γίνει μία μάχη μέχρι να πάμε σε εκλογές υποψηφίων δημοτικών περιφερειακών και τοπικών συμβούλων, ωστόσο δεν θα μπουν πολλοί μέσα, καθώς θα μπει ο αριθμός των συμβούλων που απαρτίζει το δημοτικό συμβούλιο, αλλά λιγότεροι από κάθε παράταξη, διότι στον πρώτο γύρο θα κλειδώσει με το ποσοστό που θα πάρει η κάθε παράταξη και ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων.

Ο πρώτος υποψήφιος δεν θα αυγατίσει τους δημοτικούς συμβούλους, δεν θα πάρει πριμ, οπότε θα πρέπει να γυρίσει πίσω στην πόρτα να βρει και τους άλλους συνυποψήφιους δημάρχους που θα έχουν μπει από άλλες παρατάξεις και να τους ζητήσει συνεργασία.

“Εγώ σήμερα στη Λευκάδα δεν βλέπω αυτές οι συγκλίσεις σε επίπεδο δημόσιο και αυτές τις συνεργασίες να είναι ώριμες και αυτό με προβληματίζει.”

Μάλιστα στις αναφορές που διαβάζω σε διάφορα site ότι ο ένας υποψήφιος  θέλει να πάρει το δήμο, ο άλλος θέλει να τον κατακτήσει, να τον κερδίσει, ανέφερε ότι ένας Δήμος ούτε κατακτιέται, ούτε λάφυρο είναι, ο Δήμος είναι οι πολίτες και η δημοτική περιουσία δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός από αυτούς που θα κερδίσει.

“Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου όταν θες να μπεις μέσα σε αυτό το χώρο που λέγεται δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο είναι ξεκάθαρο ότι έχεις κάνει φάουλ και αυτό δεν θα στο συγχωρήσει κανένας όταν θα ζητήσεις συνεργασία.

Για αυτό επαναλαμβάνω ότι φοβάμαι πως δεν βλέπω κάποιες ώριμες φωνές τουλάχιστον σε αυτούς τους πρώτους γύρους, που να είναι ανοικτοί σε συνεργασίες, καθώς σκέφτονται με το παλιό σύστημα που τους έδινε τη δυνατότητα να συνεργαστούνε και να “μεταφέρουν” οι κομματάρχες τον κόσμο με τα τηλέφωνα δεξιά και αριστερά.

Πλέον τα κουκιά είναι μετρημένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν εκλεγεί στον πρώτο γύρο, θα ξέρει ο καθένας πόσους έχει και με αυτούς θα πρέπει να συνεργαστείς.

Εάν εσύ βγεις πρώτος και δεν μπορείς να γίνεις ο δήμαρχος γιατί δεν θα βρεις συνεργασία την έχεις πατήσει, ενώ παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό έπαιρνες με την προίκα του Δεύτερου γύρου και άλλους δέκα και σε ένα συμβούλιο των 33 είχες την πλειοψηφία.”

Ο Σπύρος φρεμεντίτης ανέφερε κάτι που όπως είπε έχει παραλάβει και παρελθοντικά, ότι για τον ίδιον η Λευκάδα είναι μία μικρογραφία της Ελλάδας.

“Πράγματι είναι πρόκληση το να διαχειριστείς τα προβλήματά της, γιατί αν τα καταφέρεις και τα λύσεις και φτιάξεις έναν ωραίο ευλογημένο τόπο, στον οποίον και πολίτες από άλλα μέρη θα ήθελαν να μεταναστεύσουν θα ήταν η επιτυχία σου η Λευκάδα προσφέρεται να το κάνεις αυτό.

Είναι μικρό νησί, έχει πολύ ωραία πράγματα, μπορείς να αναπτύξεις δραστηριότητες και στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Μία λέξη κυριαρχεί όταν θες να κάνεις αυτά “όραμα”. Επίσης εκτός από το όραμα για να υλοποιηθεί κάτι χρειάζεται και χρόνος.

Μάλιστα αναφερόμενος στο πρόσωπο του Σπύρου Μαργέλη που δεν είναι πλέον υποψήφιος, ανέφερε  ότι ο Σπύρος Μαργέλης έχει μία αποδοχή από πάρα πολύ κόσμο μέσα στη Λευκάδα, έχει κάνει ωραία πράγματα τα οποία του τα χρεώνουν, καθώς και λάθη, αλλά ας μείνουμε στα ωραία, γιατί  είχε χρόνο.

“Του έδωσε το νησί χρόνο να μείνει ως δήμαρχος. Αυτό και τον Σπύρο Μαργέλη έκανε καλύτερο, για να μπορέσει να εκπαιδεύσει τον εαυτό του, την ομάδα του και να εξελίξει διάφορα πράγματα και αυτό έμεινε αποτύπωμα.

Σκέψου έναν άλλον τον οποίον εκλέγεις μία φορά, τον πετάς στην αρένα των προβλημάτων και στη συνέχεια του λες ότι τώρα θα σου πάρω το κεφάλι και όπως στις ρωμαϊκές αρένες θα σου κάνω το νεύμα να σου καρφώσουν το σπαθί στην καρδιά.

Αυτό για μένα είναι ένα δυσάρεστο κομμάτι της Λευκάδας, καθώς σαν υποψήφιος πρέπει να ζητήσεις χρόνο και σαν ψηφοφόρος πρέπει να δίνεις χρόνο και εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Αν για παράδειγμα καταφέρει ο σημερινός δήμαρχος να κερδίσει χρόνο, πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει κάπως παραπάνω τη Λευκάδα.

Εάν αναλάβει κάποιος άλλος δήμαρχος μέσα σε πέντε χρόνια δεν θα προλάβει να κάνει πράγματα για τη Λευκάδα, θα αφήσει το ποτήρι μισό είτε το βλέπεις μισογεμάτο είτε μισοάδειο.

Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν και να γίνουν πράγματα.

Μάλιστα αναφέρθηκε δημόσια σε ένα πρόσωπο, το οποίο χαρακτήρισε φίλο του, τον Αντιδήμαρχο σε τεχνικά θέματα Κώστα Σέρβο.

“Αν ρωτήσεις τον οποιοδήποτε πολίτη, στην πλειοψηφία τους θα σου πουν ότι ο Σέρβος δουλεύει.

Αν μιλήσεις όμως μαζί του θα σου πει ότι όταν ανέλαβε δεν γνώριζε, καθώς ήταν ένας απλός αιρετός που τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο τομέα.

Για παράδειγμα αν δεν επανεκλεγεί τον πετάς έξω; Και ποιον θα βάλεις τον Κουνιάκη οποίος θα πρέπει να μάθει επάνω στο κεφάλι το δικό σου;

Θα βάλεις το Φρεμεντίτη επάνω στο κεφάλι του Σέρβου; Πώς το βλέπεις ως τοπική κοινωνία, εάν θέλεις να πειραματίζεσαι με τον εαυτό σου καν το, να είσαι ειλικρινής όμως γιατί δεν θα έχεις νερό, δεν θα σου βάλει σωλήνες νερού κάποιος άλλος μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει.

Μέχρι να μάθει ο καθένας τα προβλήματα δεν θα λυθούν ποτέ, για αυτό και τα προβλήματα δεν λύνονται γιατί δεν προλαβαίνεις να μάθεις.

Για μένα ο Σπύρος Μαργέλης ήταν πετυχημένος γιατί είχε χρόνο και το λέω δημόσια, δεν πιστεύω στις μαγικές λύσεις πιστεύω στο χρόνο.

Πρέπει να έχω χρόνο για να δουλέψω και να κάνω κάποια πράγματα, από τη μία μέρα στην άλλη μη με κρίνεις.

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ