Κώστας Αραβανής στον Prisma 91,6: “Προσπαθούμε μήπως καταφέρουμε να εκφραστεί ενιαία ο πολιτικός μας χώρος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές”

Με αφορμή τις προσυνεδριακές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το αναμενόμενο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαρτίου, ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής μίλησε στον Prisma 91,6.

Ο κύριος Αραβανής ευχαρίστησε τους συντρόφους του για τις ψήφους που έλαβε, λέγοντας ότι η όλη διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς πολλά μέλη του κινήματος ήρθαν και ψήφισαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγούν και οι 12 σύνεδροι κάτι που δεν περιμέναμε.

Βρισκόμαστε σε μία προεκλογική χρονιά πολλών διαστάσεων, αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών και το πιο σημαντικό για την πορεία της χώρας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική και η ευρωπαϊκή πορεία με το ευρωψηφοδέλτιο, η τα δημοτικά περιφερειακά μας ψηφοδέλτια, θα είναι και οι εθνικές μας εκλογές.

Είναι μία χρονιά που τα κόμματα συνήθως διεξάγουν τα συνέδριά τους, συσπειρώνουν τον κόσμο τους, επανατοποθετούνται για να πάμε μπροστά.

Βέβαια από το πρώτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις που πρέπει να αναθεωρηθούν και να βάλουμε πλάτη και πλώρη για τη νέα αυτή πορεία.

Τότε αρκετοί από τους συμμετέχοντες, φορείς, προσωπικότητες, κόμματα στο ΚΙΝΑΛ, είχαν ζητήσει την αναλογική εκπροσώπηση, κάπως έτσι συγκροτήθηκαν και τα όργανα, στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν το καλύτερο επιθυμητό και είχε και κάποια μικροπροβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν και είναι γνωστά σε όλους μας, από εκεί και πέρα πάμε να επαναχαράξουμε την πορεία μας ενόψει εκλογών.

Στο ερώτημα αν το κίνημα αλλαγής θα έπρεπε να αλλάξει ονομασία και πάλι σε ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Αραβανής ανέφερε ότι το σύμβολο με τις 9 ακτίνες του ήλιου, έχει περάσει μέσα από γενιές, έχουμε μεγαλώσει με αυτό, με τον κόσμο να το αποζητά. Όμως προχωράμε, δεν υπάρχει και πρόβλημα αν αλλάξει το όνομα ή το σήμα, η ουσία είναι οι πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος.

“Εγώ σας μιλάω ειλικρινά, που θα είμαι στο συνέδριο κι αν μπορέσω θα μιλήσω κιόλας, το θέμα δεν είναι να μένουμε μόνο στο συναισθηματικό κομμάτι, δέχομαι και τη μία και την άλλη άποψη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, πιο συναισθηματικά δεμένος είμαι με τον πράσινο ήλιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πετάμε αυτό το σύμβολο μας για να πάμε σε κάτι άλλο, ότι πετάμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Το ΠΑΣΟΚ σε όλη αυτή τη μακροχρόνια πορεία του, έκανε πάρα πολλά καλά στην Ελληνική κοινωνία, έγιναν και λάθη και όταν ασκείς πολιτικές γίνονται, πλήρωσε περισσότερο το τίμημα από ότι τα άλλα κόμματα τα οποία διαχειρίστηκαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την κρίση.”

Τώρα πρέπει να ξαναδούμε μπροστά το μέλλον της χώρας, βλέπουμε ότι η πορεία της δεν είναι αυτή η οποία έπρεπε να είναι, δυστυχώς χάθηκαν πάρα πολλά πράγματα, ξεφύγαμε πάρα πολύ, όλοι μας αποδεχτήκαμε ότι μία αριστερά θα ήταν εκείνη που θα έβαζε κάπως τα πράγματα στη θέση τους, από αυτούς οι οποίοι διαχειρίστηκαν, είτε επειδή είχαν πολλά χρόνια και κουράστηκαν.

Δυστυχώς όμως βλέπουμε να επανέρχονται με ένα τρόπο πολύ χειρότερο, κάτι τέτοιο ο κόσμος το έχει καταλάβει, ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του θέλουν να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, αυτός πιστεύω ότι είναι ο συνδετικός κρίκος και η χώρα δεν έχει τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, όλες οι άλλες χώρες ξεπέρασαν τα εμπόδια, δυστυχώς εμείς παραμένουμε σε δύσκολη φάση, ακόμα και η τελευταία δόση δεν εκταμιεύθηκε καθώς δεν τηρήθηκαν τα προσυμφωνημένα, προσπαθούν με τους ιερείς να αποφορτίσουν 10.000 θέσεις για να πάμε σε 10.000 προσλήψεις, βλέπετε τι γίνεται με τους εργαζόμενους στους δήμους, τους οποίους για τρία χρόνια τους έκαναν συνεχόμενες προσλήψεις και τώρα τα πράγματα έχουν φρακάρει, με τους διορισμούς που γίνονται πάνω και κάτω από το τραπέζι χωρίς έλεγχο, με τα επιδόματα που μοιράζουν σε μία φτωχοποιημένη χώρα και χωρίς να μπορούμε να παράξουμε πλούτο, ώστε να γυρίσει μέσα και να ζήσουν καλύτερες μέρες όλοι οι πολίτες, με μία μεσαία τάξη η οποία έχει φτάσει στα όριά της και πλέον κάνουμε λόγο για νεόπτωχους, κατεβαίνοντας το μέσο οικονομικό επίπεδο των συμπολιτών μας.

Πρέπει λοιπόν η χώρα μας να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση να πάει μπροστά, με ένα καινούργιο πρόγραμμα και κυβέρνηση, η οποία θα δώσει τα νέα της φόντα.

Εμείς ευελπιστούμε σαν κίνημα αλλαγής, ότι θα είναι η 3η δύναμη και όπως και πολλά στελέχη αλλά και η Πρόεδρος, από τις μετρήσεις και την συμμετοχή του κόσμου και όχι μόνο από τα γκάλοπ τα οποία αφουγκράζονται τη στιγμή και τα γεγονότα που έχουν γίνει εκείνη τη στιγμή, ελπίζουμε να είναι διψήφιο το νούμερο, ώστε να είναι κυρίαρχος στο παιχνίδι της επόμενης μέρας, με μία συνολική πρόταση για να πάει μπροστά η χώρα, ο τόπος, οι πολίτες.

Στο ερώτημα αν τον προβληματίζει το γεγονός, ότι κάποιες δυνάμεις του συγκεκριμένου χώρου στην Λευκάδα έχουν τάση διάσπασης σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κύριος Αραβανής ανέφερε ότι κάθε εκλογική διαδικασία, έχει το δικό της άρωμα περνάει τα δικά της πολιτικά μηνύματα, είναι σημαντικά και πρέπει να καταγράφονται.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αναφέρομαι στους δήμους, υπάρχουν και οι διαρροές εντός και εκτός εισαγωγικών, οι γνωριμίες, οι συγγένειες και όλα αυτά.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στη Λευκάδα συμβαίνουν και αλλού, είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες οι γνωριμίες, μακάρι να μπορούσα να εκφραστεί ο χορός ενιαίος, προσπαθούμε κάποιοι άνθρωποι μήπως το καταφέρουμε αυτό, από εκεί και πέρα είναι θέμα και της ευθύνης των επικεφαλής, των επιλογών και τα λοιπά.

Ο κόσμος με τα κριτήρια που έχει, με τα προγράμματα που θα ακούσει θα δώσει τη δυνατότητα, ωστόσο ο νόμος για την αυτοδιοίκηση διευκολύνει αυτές τις διασπαστικές δυνατότητες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας σε έναν δήμο οποίος από την επόμενη μέρα στην άλλη δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, γιατί ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει, οι ανάγκες είναι πολλές και μιλάω γενικότερα για όλους τους δήμους.

Το νέο μοντέλο Κλεισθένης δίνει αυτές τις δυνατότητες, θα το δείτε και στα χωριά, εκτιμώ θα δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν μπορεί αυτός που εκλέγεται δήμαρχος να μην έχει και την δυνατότητα άσκησης πολιτικών, για τις οποίες θα απολογηθεί.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι το σύστημα είναι απλής αναλογικής και ο δήμαρχος να βγαίνει τη δεύτερη Κυριακή, πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε και σε αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε για να μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο.

Δεν μπορεί στο χωριό με αυτό τον τρόπο να εκλέγεται ο πρόεδρος και από την άλλη να μιλάμε για απλή αναλογική, αυτά είναι καταστάσεις φερετζέ και σας λέω ότι  προτιμώ να διαψευσθώ παρά να μην πάει καλά ο τόπος.

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 4666 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*