Ο Νίκος Μπελογιάννης -γιος του ιστορικού στελέχους του κομμουνιστικού κινήματος- στον Prisma 91,6

Την Πέμπτη 28/2 στις 12 στο prisma radio 91.6 και ”στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος τηλεφωνικά του Χρήστου Τσούτση στην εκπομπή ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης.

Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι γιος του ιστορικού στελέχους του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, εκτελεσθέντα αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη μέλους της K.E του ΚΚΕ όποιος πέρα από την δράση και την πολιτική του πορεία του έμεινε και στην ιστορία ως ο “άνθρωπος με το γαρύφαλλο”, αλλά και της Έλλης Παππά, διανοούμενης- δημοσιογράφου- συγγραφέα και αγωνίστρια της Αριστεράς. Γεννήθηκε μέσα στην φυλακή τον Αύγουστο του 1951.Έναν χρόνο αργότερα ο πατέρας του καταδικάστηκε από το στρατοδικείο και εκτελέστηκε, ενώ η μητέρα του αποφυλακίστηκε το 1964. Ο ίδιος μεγάλωσε στα χέρια της θείας του, Διδώς Σωτηρίου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει αναπτύξει έντονη συγγραφική δουλειά με το πέρας του χρόνου και πιο συγκεκριμένα με το βιβλίο του ”Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου- εκδόσεις Άγρα 2016, αλλά και με την συμμετοχή του στην συλλογική εγγραφή, Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία- και πάλι από τις εκδόσεις Άγρα.

Συζητήσαμε αρχικά αναλυτικά μαζί του και ακούσαμε την άποψη του για τα προβλήματα και τους φόβους των σύγχρονων κοινωνιών.

Ο κ. Μπελογιάννης εστίασε στην τοποθέτηση του στον κίνδυνο ”εκφασισμού” και της κοινωνίας μας αλλά και της Ευρώπης και του κόσμου συνολικότερα τα τελευταία χρόνια, ενός γεγονότος που δεν ήρθε τυχαία αλλά συνδυάστηκε και με την αποτυχία οράματος της αριστεράς ειδικά μετά την πτώση του ”υπαρκτού” σοσιαλισμού αλλά και την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Κατά τα άλλα , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,”ο νεοφιλελευθερισμός θα παντρευτεί μια χαρά με τον φασισμό στην συνέχεια”.

Επίσης η τιμωρητική διάθεση των πολιτών και η άνοδος των λαϊκιστών (βλ. Μ. Βρετανία- Φάραντζ, Τζόνσον) ενίσχυσε και ενισχύει αυτή την κατεύθυνση πανευρωπαϊκά. ” Οι πόλεμοι των μεγάλων δυνάμεων γίνεται πάντα στο επίπεδο της οικονομίας”. Στην συνέχεια ακούσαμε τον κ. Μπελογιάννη να αναλύει και την πορεία των μεγάλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτο που γέννησε πόνο , δυστυχία και πολέμους σε πάρα πολλές χώρες. Αυτόν το σχεδιασμό υπηρέτησαν οι ΗΠΑ αλλά και η Γερμανία με τελευταίο θύμα την Βενεζουέλα. Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν όμως αναλυτικός και αιχμηρός στην κριτική του και στα ΜΜΕ αλλά στο ρόλο τους να παραποιούν την πραγματικότητα αλλά και στην αντίδραση του λαού. Επισήμανε δε ότι η κοινωνία αντέδρασε στο παρελθόν στον φόβο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2015 αλλά σήμερα είναι άγνωστο τι θα πράξει. Στην συνέχεια μιλήσαμε για την αριστερά , το πολιτικό σκηνικό της χώρας στην σημερινή εποχή αλλά και τις ευθύνες του κομμουνιστικού κινήματος και των κομμάτων κυρίως που υλοποίησαν μια θεολογικού και θρησκευτικού τύπου πολιτική μακριά από ήθη και πραγματικά επίδικα που έβαλαν αγωνιστές.

” Η αριστερά έφερνε από την φύση της απογοητεύσεις”.
” Δεν πρέπει να αναιρούμε την ιστορία του κόμματος”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής των θέσεων του κόμματος όταν η συζήτηση στράφηκε στο κομμουνιστικό κίνημα αλλά και στο σημερινό ΚΚΕ. ο κ. Μπελογιάννης τόνισε ότι είναι και το Μακεδονικό. Η θέση ότι δεν υπήρξε π.χ Μακεδονική γλώσσα είναι τραγική για ένα κόμμα που εξέδιδε στα ”Μακεδονικά ή Μακεδονίτικα” τις θέσεις του κόμματος , γλωσσάρια και σημειώσεις. ” Να μην τολμήσουν στο Περισσό να ξανά αναφερθούν σε εκτελεσμένους με το 509′ , να τους αφήσουν εκεί που βρίσκονται”.

Στην συνέχεια μιλήσαμε αναλυτικά μαζί του για το πολιτιστικό υπόβαθρο της εποχής μας ,καθώς και για τα μέσα και τις νέες τεχνολογίες. Τέλος ακούσαμε το σχόλιο του για τα μέσα έκφρασης στις ”σύγχρονες” δημοκρατίες όπως και το ρόλο των δημοσκοπήσεων.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*