Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην παρουσίαση μέρους ψηφοδελτίου στην Λευκάδα: “Στο νησί υλοποιούνται έργα 74 εκατομμυρίων ευρώ” ΗΧΗΤΙΚΟ

Μοιραστείτε το:

Τους πρώτους υποψηφίους της ΑΝ. Α. Σ. Α παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι, ο νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος Θεόδωρος Γαλιατσάτος στο διοικητήριο Λευκάδας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος έκανε απολογισμό μιας πορείας που υπήρξε μέχρι τώρα και που περιέγραψε την πορεία της περιφέρειας.

“Η διαφορετική εικόνα της περιφέρειας, δεν προκύπτει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό”, συμπλήρωσε.

“Σε σχέση με το 2014 αυτό που έρχεται πρώτο είναι ότι όταν παραλάβω με την περιφέρεια ιονίων Νήσων, ένα μεγάλο θέμα το οποίο δικαίως μας απασχολούσε, ήταν το ζήτημα της απορρόφησης των πόρων που διατίθενται.

Σε αυτό το ζήτημα η περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν σε μία δυσχερή θέση, ήταν στην 12η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας και δεν ήταν μία καθόλου καλή εικόνα.

Αυτό που παρουσιάζουμε μετά από καθορισμό προτεραιοτήτων και σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα μετά από 4,5 χρόνια η περιφέρεια βρίσκεται μεταξύ της τρίτης και τέταρτης θέσης μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας ως προς την απορρόφηση πόρων πού προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έχει αλλάξει η νοοτροπία και έχουν δοθεί όλες εκείνες οι κατευθύνσεις, αλλά και προτεραιότητες που χρειάζονται για να έχουμε αποτελεσματικότητα και να είμαστε επωφελής.

Τα ίδια στοιχεία μπορούμε να επικαλεστούμε και ως προς την απορρόφηση πόρων από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

Η σύγκριση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι το 2014 ο προϋπολογισμός της περιφέρειας ήταν 66 εκατομμύρια ευρώ, ο προϋπολογισμός του 2019 162 εκατομμύρια και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έργων στα πλαίσια του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων που είναι εθνικοί πόροι αυξήθηκε αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Αυτό συνέβη γιατί απαντώντας στις ανάγκες κάθε περιοχής, ετοιμάσαμε τις προτάσεις που έπρεπε, στείλαμε τα αιτήματα προς την κυβέρνηση και του υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης και είχαμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, έχοντας σήμερα εξασφαλίσει ένα μεγάλο δυναμικό έργων, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά.”

Αν ήθελε κανείς να δει τι συμβαίνει στη Λευκάδα αυτή τη στιγμή, στα πλαίσια του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος δηλαδή το ΕΣΠΑ, έχουμε 29 έργα και δράσεις, τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δεν τα εκτελεί όλα, αλλά και άλλοι φορείς όπως ο δήμος, οι κτιριακές υποδομές, η αρχαιολογική υπηρεσία, ωστόσο χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, έχουμε άλλα 18 έργα και δράσεις, που αφορούν αποκλειστικά στη Λευκάδα και σε μεγάλο ποσοστό εκτελεί η δική μας τεχνική υπηρεσία, με προϋπολογισμό 34 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά αυτή τη στιγμή για τη Λευκάδα έχουμε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται η ωριμάζει προς υλοποίηση, με εξασφαλισμένους πόρους στο σύνολο του 73 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή εκτελούνται έργα που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν οποιαδήποτε προοπτική να εκτελεστούν.

Αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του έργου της αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Μηνά, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το οποίο υλοποιείται από την αρχαιολογική υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και τα έργα που γίνονται και στο δίκτυο ακριβώς με την ίδια λογική αξιοποίησης των πόρων.

“Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και αν θέλει κανείς να μιλήσει για τις ανάγκες που έχει η Λευκάδα, θα μπορούσε να απαριθμήσει διάφορα τα οποία έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και τα οποία είναι μπροστά μας.”

Αναφερόμενος στο θέμα του γηροκομείου το οποίο όπως είπε συζητήθηκε πολύ, με ένα πολύ περίεργο τρόπο από πολλούς,  όταν διαπιστώθηκε μία αδυναμία της διαδικασίας ένταξης του στο ΕΣΠΑ, που παρότι εξηγήσαμε ότι είναι τυπική η διαδικασία που παρουσιάστηκε και θα αντιμετωπιστεί, εν τούτοις πολλοί πίστεψαν ότι ο περιφερειάρχης και η Περιφερειακή αρχή μπορούν να δίνουν υποσχέσεις και να μην τις τηρούν.

Το θέμα αυτό έχει ήδη αντιμετωπιστεί, η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ έλαβε την σχετική απόφαση, μπορεί να χρηματοδοτεί και πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ήδη έχει υπογραφεί, έληξε η διαδικασία, έχει γίνει τροποποίηση, τις επόμενες ημέρες βγαίνει εκ νέου η πρόσκληση για την πρόνοια και επομένως θα επανακατατεθεί η πρόταση με τα νέα δεδομένα και μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που συζητάμε το γηροκομείο θα έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ για όσους ανησύχησαν και έγραψαν βαριά λόγια σε σχέση με το τι κάνει η περιφέρεια και πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της πρόνοιας και του γηροκομείου.

Σχετικά με το θέατρο, ο κύριος Γαλιατσάτος, ανέφερε ότι αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, γιατί σε αυτή την επιτροπή παρακολούθησης που έγινε, εξασφαλίστηκαν άλλα 18 εκατομμύρια ευρώ για δραστηριότητες πολιτισμού στα Ιόνια νησιά και έτσι και το θέατρο θα βρει τους πόρους που χρειάζεται στην πρόσκληση που θα εκδοθεί πολύ σύντομα, για να ενταχθεί και αυτός το ΕΣΠΑ και να πάρει το δρόμο της υλοποίησης του.

Έχουμε πράγματα που παίρνουν το δρόμο τους σταδιακά και που είμαστε σίγουροι ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εκτελεστούν και θα αποδοθούν στο λαό της Λευκάδας.

Επίσης υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο όλοι πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά. Στο σύνολό της η περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μία από τις περιφέρειες της χώρας που οι πολίτες είναι σε καλύτερο επίπεδο σχετικά με τους δείκτες που μπορεί να έχουμε στη διάθεση μας, ως προς τον τρόπο της ζωής που εξελίσσεται και αυτό δεν μπορεί να το παραβιάσει κανείς.

“Έχουμε την μικρότερη ανεργία σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και αυτό οφείλεται κυρίως στην τουριστική οικονομία που αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτή δεν γίνεται από μόνη της, αλλά από έναν συνδυασμό δράσεων, το έχει να κάνει αφενός μεν με τις γενικότερες συγκυρίες που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα με το επίπεδο προβολής και την τουριστική προβολή που ασκεί ο δημόσιος φορέας και φυσικά με την ίδια τη δράση των επιχειρηματιών του τουρισμού, που συνεργάζονται μαζί μας και κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν.”

Επίσης και το επίπεδο εισοδήματος που διαμορφώνεται στα Ιόνια νησιά, που η περιφέρεια μας είναι στην τέταρτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

“Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η περιφέρεια δεν χρειάζεται σωτήρες, που παρουσιάζεται από κάποιες πλευρές τους παραμελημένη που χρειάζεται να έρθουν κάποιοι για να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Η περιφέρεια αναπτύσσεται με ένα σαφή προσανατολισμό, πού είναι αυτό που έχουμε διατυπώσει δημοσίως, ότι θέλουμε να γίνει ελκυστικός προορισμός, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμος τόπος.

Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί η τουριστική οικονομία, αλλά παράλληλα μας ενδιαφέρει η ζωή και για τους επισκέπτες, αλλά και για όσους μένουν εδώ να είναι ένας βιώσιμος τόπος.”

 

Στην τοποθέτησή του ο κ Χαλικιάς, ανέφερε ότι παρέλαβαν την περιφέρεια το 2014 με ένα πρόγραμμα που είχε στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και την καθημερινότητα.

“Ο άνθρωπος και κοινωνία τότε προέρχονταν από ένα μνημόνιο και μία οικονομικοπολιτική κρίση που ήταν στο απόγειό της. Τότε προσπαθήσαμε να κάνουμε και πράγματα, που βγήκαν έξω και από τα όρια μιας περιφερειακής ενότητας, σε σχέση με κοινωνικά θέματα.

Θεωρώ ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, παρά τις αγκυλώσεις, τις ελλείψεις προσωπικού και το δυσκίνητο και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό.

Νοικοκυρέψαμε την περιφέρεια, αν σκεφτείτε ότι το αμαξοστάσιο ήταν μέσα στα καλάμια και τα παλιοσίδερα, αξιοποιώντας μηχανήματα τα οποία  σάπιζαν και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ.”

“Τελειώσαμε μεγάλα έργα όπως του Διαύλου που το πήραμε σε ποσοστό κάτω από 20% με πολλά λάθη στις μελέτες και προβλήματα στην εφαρμογή του σε πολλά σημεία, που δύσκολα θα τελείωνε αν δεν είχαν πέσει οι τεχνικές υπηρεσίες με πολύ μεγάλη όρεξη για να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Κάναμε πάρα πολλά οδικά έργα που έχουν αλλάξει την εικόνα ειδικά στη νότια Λευκάδα, που επλήγη από το σεισμό του 2015 και συνεχίζονται ακόμα.”

Επίσης στάθηκε σε κάποια πολύ μεγάλα έργα που για τη Λευκάδα ήταν το ζητούμενο σε πολλές περιοχές, όπως η πεζοδρόμηση στο Νυδρί, η οποία με μία μικρή καθυστέρηση στις επόμενες 15 μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση και τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι εργασίες ενός έργου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξει τελείως το Νυδρί.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για το τουριστικό καταφύγιο του Νυδρίου, σε δύσκολες εποχές εξασφαλίσαμε πίστωση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την παράκαμψη Καλαμιτσίου, η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο γιατί έχουμε θέματα με το κτηματολόγιο και τις απαλλοτριώσεις, ωστόσο από τη στιγμή που έχουμε τη μελέτη και τη χρηματοδότηση της είναι ένα έργο που έχει μπει στις ράγες.

Έχουμε εξασφαλίσει δυόμισι περίπου εκατομμύρια για την λιμνοδεξαμενή της Εγκλουβής και είναι σε αναμονή η εύρεση της μελέτης, καθώς το κύριο πρόβλημα είναι ένας ιδιώτης με δύο στρέμματα, που μπορεί να μας αναγκάσει να πάμε με αναγκαστική απαλλοτρίωση, σαμποτάροντας ένα πολύ μεγάλο έργο, ωστόσο εκτιμώ θα το ξεπεράσουμε.

Στο κάστρο της Αγίας Μαύρας αυτή την  στιγμή εκτελούνται εργασίες ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο αναμένεται να γίνει επισκέψιμο με ψηφιακό μουσείο, στο κτίριο που ήταν η παλιά μπαρουταποθήκη, βγαίνει η ράμπα του ferry-boat της Βασιλικής μαζί με δύο άλλα συνοδά έργα του Δήμου, ενώ συμμετείχαμε και στη χρηματοδότηση των ανασκαφών το αρχαίου θεάτρου, χρηματοδοτήσαμε αθλητικούς χώρους, πολιτιστικούς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια της Λουκίας Κατωπόδη και την πολύτιμη βοήθειά της.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειακή σύμβουλος Λουκία Κατωπόδη, υπογράμμισε την ασχολία της με το κομμάτι του πολιτισμού, προσπαθώντας να δει πώς λειτουργεί το σύστημα που λέγεται περιφέρεια, ενώ όπως είπε,  βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε τις καλλιτεχνικές δυνάμεις του νησιού.

“Βρήκαμε ετήσια χρηματοδότηση που έφτανε δεν έφτανε τα 5 με 6 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, καταφέραμε σταδιακά και με επιμονή, ιεραρχώντας τις ανάγκες μας να φτάσουμε μέχρι σήμερα ετησίως να έχουμε χρηματοδότηση 40 και 50 χιλιάδων ευρώ, τα οποία κατανέμουμε ισότιμα στους φορείς του νησιού, παροτρύνοντας τους να ξεφύγουν από τα αυστηρά τοπικά όρια και να προχωρήσουν σε διαπεριφερειακές δράσεις, να αποκτήσουν εξωστρέφεια ώστε και εικόνα της Λευκάδας να ταξιδέψει, πέρα από τα μικρά μας τοπικά σύνορα.”

Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση των πρώτων τριών υποψηφίων με σταυρό στις επερχόμενες εκλογές:

  • Θεόδωρος Χαλικιάς- νυν αντιπεριφερειάρχης
  • Λουκία Κατωπόδη- περιφερειακή σύμβουλος
  • Μανόλης Θερμός- πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων.

Ακούστε την παρουσίαση:

 

Ευχαριστούμε το Lefkadapress για τις φωτογραφίες

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ