Νέο γύρο φθηνών δανείων από ΕΚΤ αναμένουν αναλυτές

Ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρέχει νέο γύρο φθηνών δανείων στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή τη φορά, όμως, τα δάνεια της ΕΚΤ θα είναι μικρότερης διάρκειας και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Εξαιτίας της επιδείνωσης του οικονομικού τοπίου στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναμένεται να καταφύγει σε έναν γύρο φθηνών δανείων σαν τα LTROs ή τα πιο στοχευμένα TLTROs. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να ενισχυθεί η ροή πίστωσης στο διατραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση να αυξηθούν τα δάνεια στην πραγματική οικονομία. Ενας νέος γύρος φθηνών δανείων θα αντισταθμίσει, επίσης, την επίδραση που έχουν τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, δίνοντας τα εφόδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης να επεκτείνουν το ενεργητικό τους.

Παράγοντες των αγορών εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα χορηγήσει διετή δάνεια έναντι των τετραετών που ίσχυαν στις δημοπρασίες των TLROs το 2016. Τότε, τα επιτόκια έφθαναν τόσο χαμηλά όσο είναι σήμερα το επιτόκιο που χρεώνει η ΕΚΤ στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών (-0,4%). Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, το επιτόκιο σε έναν νέο γύρο φθηνών δανείων της ΕΚΤ θα είναι κυμαινόμενο σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοπρασίες, δίνοντας μια ένδειξη για τη μελλοντική κατεύθυνση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Παρά την εξασθένηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, μερίδα αναλυτών θεωρεί πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές από τις τελευταίες ενδείξεις της ΕΚΤ για μια αύξηση των βασικών επιτοκίων προς τα τέλη του 2019. Ενας λόγος είναι πως η ΕΚΤ θα θελήσει να αποφύγει την όποια αναστάτωση ενόψει της λήξης της θητείας του Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ αυτόν τον Οκτώβριο.

«Εάν αποφασίσουν να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο TLTROs με σταθερό επιτόκιο, τότε αυτό θα διαμηνύσει στις αγορές πως το κόστος δανεισμού θα παραμείνει πολύ χαμηλό για μεγαλύτερη χρονική περίοδο απ’ όσο υπολόγιζαν στην τελευταία συνεδρίαση», σχολιάζει η Σούτα Σινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην TS Lombard. «Ενας νέος γύρος TLTROs θα έχει μικρότερη διάρκεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ανοίγοντας τον δρόμο στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών επιτοκίων μέσα στα επόμενα χρόνια», σχολιάζουν αναλυτές της Pictet Wealth Management.

Ενας γύρος φθηνών δανείων είναι το κατάλληλο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει σήμερα η ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, μόλις στα τέλη του 2018. Από την έναρξη του προγράμματος αυτού είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από τη Γερμανία, που διαμαρτυρόταν πως οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά αποτελούσαν έμμεση κρατική βοήθεια στις κυβερνήσεις. «Η ΕΚΤ μπορεί να καταφύγει στην επιλογή των φθηνών δανείων διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει ανακάμψει πλήρως», αναφέρεται σε σημείωμα της Prime Partners.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 47892 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*