Μετατροπή της Aramco σε διεθνή παίκτη, ο νέος στόχος του Ριάντ

Η μετατροπή της Aramco, ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, σε διεθνή πετρελαϊκή ανταγωνιστική των Royal Dutch Shell και ExxonMobil, είναι το νέο φιλόδοξο σχέδιο του Ριάντ. Εχοντας αναβάλει ουσιαστικά επ’ αόριστον την εισαγωγή της σε κάποιο μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, τώρα το Ριάντ φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την Aramco για να επεκταθεί πέραν των ορίων του ορυκτού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας και να δραστηριοποιηθεί στην άντληση και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων ανά τον κόσμο. Στην πράξη αυτό αντιβαίνει, βέβαια, στον διακηρυγμένο στόχο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν, για σταδιακή απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο.

Στα νέα σχέδια του Ριάντ αναφέρθηκε μιλώντας στους Financial Times ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ Φαλίχ. Μολονότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, η Aramco δεν έχει έως τώρα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί εκτός των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας. Βασιζόταν, αντιθέτως, στον πακτωλό ενεργειακών πόρων του υπεδάφους της χώρας όπως, άλλωστε, και η οικονομία του βασιλείου. Και παρά το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν να δώσει τέλος στον «επικίνδυνο εθισμό του βασιλείου στο πετρέλαιο», ο κ. Φαλίχ κατέστησε σαφές πως η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει εφεξής ακόμη περισσότερο στον τομέα που έχει παραδοσιακά στηρίξει την οικονομία της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, ακόμη και όταν εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του πρίγκιπα, ο τομέας των υδρογονανθράκων θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 40% με 50% των εσόδων του βασιλείου.

Εν ολίγοις η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει εξηρτημένη από τους υδρογονάνθρακές της ενώ παράλληλα θα προωθεί τον στόχο της να διαφοροποιήσει την οικονομία της αναπτύσσοντας τομείς όπως η τεχνολογία, ο τουρισμός, ο τομέας της υγείας αλλά και τα ορυχεία.

Προτεραιότητα του Ριάντ είναι τώρα η ανάπτυξη επιχειρήσεων φυσικού αερίου ώστε να ανταγωνιστεί τις μεγάλες ενεργειακές που αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε φυσικό αέριο, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Το Ριάντ φαίνεται να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας και για την απόκτηση μεριδίου στις εγκαταστάσεις και στο δίκτυο εξαγωγών LNG των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το φιλόδοξο σχέδιο για εισαγωγή της Aramco σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας αλλά φαίνεται πως έχει «παγώσει». Ο κ. Φαλίχ συνέδεσε, πάντως, το σχέδιο αυτό με την προσπάθεια του Ριάντ για αναβάθμιση της Aramco σε παγκόσμιο παίκτη. Οπως τόνισε, «αν υπάρχουν επενδυτές από τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο ή το Τόκιο που θα τοποθετούν κεφάλαιά τους στην Aramco, θα θέλουν να ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες και καλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές». Φαίνεται, όμως, πως το σχέδιο ναυάγησε όταν διαπιστώθηκε πόσο δύσκολο ήταν να εισαχθεί σε μεγάλο χρηματιστήριο με αξία 2 τρισ. δολαρίων, όπως είχε επιδιώξει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν. Παράλληλα, οι ετοιμασίες για την αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco ενέσπειραν προβληματισμούς και ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της σε διεξοδικούς νομικούς ελέγχους και μεγάλη διαφάνεια. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους της εταιρείας είχε προγραμματιστεί να είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ριάντ.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 53793 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*