Γερμανία: Κυβερνητικοί εταίροι σε ομφαλοσκόπηση

BEΡΟΛΙΝΟ. Με ένα χαριτωμένο σαρδάμ άρχισε την εσωκομματική συζήτηση για το μεταναστευτικό η νέα ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ–Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), αποκαλώντας τα μέλη του CDU «Σοσιαλδημοκράτες». Δικαιολογώντας το λάθος της και διορθώνοντας αμέσως τον εαυτό της, η γνωστή και ως ΑΚΚ, διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, είπε ότι μπερδεύτηκε επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα μεγαλύτερα τραύματα στην ιστορία τους, τη μεταρρύθμιση 2010 και το διαβόητο πακέτο Hartz IV επί Γκέρχαρντ Σρέντερ, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη δημοτικότητα του SPD.

Οι περισσότεροι σχολιαστές, όμως, διέγνωσαν ψήγματα αυτογνωσίας, αφού η Μέρκελ ως ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών οδήγησε το κόμμα εγγύτερα προς το κέντρο και τους Σοσιαλδημοκράτες, παρά στους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους της στο εσωτερικό της παράταξης. Το ταμπλόιντ Bild έσπευσε να χαρακτηρίσει το ολίσθημα κάπως ντροπιαστικό για την πρεμιέρα της ΑΚΚ, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD σημείωσε ότι στους Σοσιαλδημοκράτες η προσφώνηση των μελών είναι «συντρόφισσες και σύντροφοι». Αντικείμενο των εργασιών του συνεδρίου, που συνεχίστηκε και χθες χωρίς την παρουσία της Αγκελα Μέρκελ, ήταν η αποφυγή μιας προσφυγικής κρίσης ανάλογης με αυτήν του 2015, όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πλημμύρισαν τη χώρα.

Κι ενώ την ίδια στιγμή το SPD προσπαθούσε να αποκαταστήσει το σοσιαλδημοκρατικό στίγμα του με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού και της ελάχιστης σύνταξης, την πρόταση για καταβολή του επιδόματος ανεργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ανέργων και μια βασική κοινωνική ασφάλιση για τα παιδιά, η Μέρκελ προτίμησε να παραλάβει την καθιερωμένη ανθοδέσμη της ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου. Η αριστερή στροφή των κυβερνητικών εταίρων της αναμένεται, άλλωστε, να δημιουργήσει σοβαρές τριβές στο εσωτερικό του μεγάλου συνασπισμού.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 47968 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*