Οταν η καρδιά χτυπάει στο Καράκας

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Καράκας. Ενώ στην Αθήνα ο Αλέκος Αλαβάνος σκεφτόταν πώς θα κατορθώσει να του προσφέρει στο πιάτο την προεδρία του Συνασπισμού, κάτι που τελικώς πέτυχε δύο μήνες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου 2008, ο 33χρονος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων συμμετείχε στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Εκείνη την εποχή οι κυβερνώντες στο Καράκας έρχονταν σε επαφή με πολιτικούς της Αριστεράς από όλον τον κόσμο και πρόσφεραν πετρέλαιο σε τιμές έως 40% χαμηλότερες από εκείνες που επικρατούσαν στην αγορά σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ακτινοβολία του Τσάβες και της «Μπολιβαριανής Επανάστασης».

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας «αγόραζε» επιρροή αξιοποιώντας τον «μαύρο» χρυσό που παρήγαγε αφειδώς η 5η στον κόσμο σε βεβαιωμένα αποθέματα χώρα του. Το αποτέλεσμα της διάθεσης υδρογονανθράκων κάτω του κόστους ήταν η χρεοκοπία της χώρας, ιδίως όταν κατέρρευσαν οι τιμές λόγω της εκτόξευσης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Το 2007, όμως, όλα φαίνονταν ρόδινα και οι ηγέτες του αύριο συνέρρεαν στο Καράκας, όχι μόνο για χρυσοφόρα πετρελαϊκά και άλλα deals, αλλά και για να αντιγράψουν την τεχνογνωσία Τσάβες στα δημοψηφίσματα. Το τσαβικό καθεστώς ήταν το ζωντανό παράδειγμα ότι το δημοψήφισμα είναι μέσο, που αν αξιοποιηθεί καταλλήλως, μπορεί να εξασφαλίσει την παράκαμψη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, την απομόνωση της αντιπολίτευσης και την εδραίωση των λαϊκιστικών ρευμάτων.

Στην Καισαριανή

Μετά το πέρας του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας θα παρέμενε για λίγες ημέρες στο Καράκας για να συναντήσει εκπροσώπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προμήθειας του Δήμου Καισαριανής με φθηνό πετρέλαιο. Επρόκειτο για μια ιδέα που είχε συλλάβει ο τότε δήμαρχος Καισαριανής (και νυν αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών) Σπύρος Τζόκας και την είχε μοιραστεί με τον νεαρό επικεφαλής της όμορης παράταξης του Δήμου Αθηναίων. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, μεταξύ 9 και 11 Νοεμβρίου, ο κ. Τζόκας είχε συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του ακροαριστερού ιστορικού στελέχους των Εργατικών και δημάρχου Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, στην οποία εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και κινημάτων από όλον τον κόσμο μπορούσαν να ενημερωθούν για το φθηνό πετρέλαιο που είχε πρόθεση να χαρίσει στους όπου γης αριστερούς συντρόφους ο πρόεδρος Τσάβες.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε επισκεφθεί το Λονδίνο τον Μάιο του 2006, είχε συναντήσει τον κ. Λίβινγκστον στο δημαρχείο της βρετανικής πρωτεύουσας και είχαν μιλήσει από κοινού στον Τύπο για το περίφημο σχέδιο. Στο τέλος του 2007 τα εισιτήρια των κόκκινων λεωφορείων του Λονδίνου για 250.000 επιβάτες που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες είχαν επιδοτηθεί με σχεδόν 24 εκατ. ευρώ από την πετρελαϊκή εταιρεία μιας χώρας στην οποία το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν μόλις το 1/4 του αντίστοιχου βρετανικού. Οι Βρετανοί δεν ήταν οι μόνοι τυχεροί. Το 2005, ο Τσάβες είχε στείλει 45 εκατ. λίτρα πετρέλαιο με έκπτωση 40% στους φτωχούς της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης. Γιατί όχι, λοιπόν, και στους κατοίκους της Καισαριανής; Τελικώς, η «Συμφωνία της Καισαριανής» δεν υλοποιήθηκε, αλλά χρησίμευσε για να χτιστούν οι πρώτες γέφυρες ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και στο Καράκας.

Η επιρροή στην Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε σε εκείνο το ταξίδι τον Ούγκο Τσάβες για τον οποίο ανέπτυξε αισθήματα εκτίμησης και θαυμασμού που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Η επιρροή του Καράκας σε αριστερά κινήματα της Ευρώπης που διαμορφώθηκε εκείνη την εποχή δεν περιορίζεται στην Αθήνα. Εκδηλώνεται με αντίστοιχη έλλειψη επιφυλάξεων στο Λονδίνο, όπου ο νυν πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο ακριβώς όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Μαδρίτη, όπου το Podemos, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κατηγορηθεί από την προηγούμενη ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι έχει ενισχυθεί οικονομικά από το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Την τελευταία δεκαετία οι σχέσεις Κουμουνδούρου – Καράκας ενισχύθηκαν αθόρυβα και μέχρι σήμερα παραμένουν αδιατάρακτες. Τον Απρίλιο του 2017 αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι τον Αύγουστο του 2013 ο Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος ειδικευμένος στη σύσταση offshore και στα σύνθετα χρηματοοικονομικά μέσα Αρτέμης Αρτεμίου ταξίδευσαν στο Καράκας και στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, που επίσης ανήκει στη Βενεζουέλα με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ. Ο κ. Αρτεμίου θεωρείται έμπιστος συνομιλητής της κυβέρνησης για ζητήματα επενδύσεων, ενώ σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό του θεωρείται η συνεργασία του με τον πρώην σύμβουλο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Μανώλη Πετσίτη.

Λίγους μήνες πριν από το ταξίδι του Αυγούστου, τον Μάρτιο του 2013, ο Ούγκο Τσάβες έφυγε από τη ζωή και στην κηδεία παρευρέθη ο – αρχηγός της αντιπολίτευσης πλέον– Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον κ. Παππά και τον Κώστα Ησυχο. Οταν ο κ. Παππάς επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα με τον κ. Αρτεμίου είχε ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας στον Νικολάς Μαδούρο που είχε κερδίσει τις εκλογές της 14ης Απριλίου 2013.

Καράκας και δραχμή

Στις αρχές του 2015, κατά το εξάμηνο της «σκληρής διαπραγμάτευσης», ο τότε πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες βρισκόταν σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τον κ. Ησυχο, που είχε τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια πετρελαίου της Ελλάδας από τη Βενεζουέλα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. Η στενή σχέση Κουμουνδούρου – Καράκας αναδεικνύεται και μέσα από ένα απροσδόκητο περιστατικό. Ο κ. Φερνάντες είχε διαδεχθεί το καλοκαίρι του 2013 τον Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες, ο οποίος για το οκτάμηνο που υπηρέτησε στην Αθήνα κατηγορήθηκε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και μια απόπειρα βιασμού γυναίκας υπαλλήλου εντός της πρεσβείας. Κάποια από τα θύματα απέστειλαν καταγγελίες στο Καράκας, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση γιατί ο πρεσβευτής ήταν φίλος του κ. Μαδούρο.

Καθώς η πρεσβεία της Βενεζουέλας και η Κουμουνδούρου λειτουργούσαν σχεδόν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», αρκετές Ελληνίδες υπάλληλοι, που είχαν υποστεί τις επιθέσεις του διπλωμάτη ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να «προσγειωθεί» στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του στον κ. Μαδούρο, του ζήτησε ευγενικά να επιληφθεί του «ευαίσθητου θέματος». Το καλοκαίρι του 2013 πραγματοποιήθηκε αθόρυβα η αντικατάσταση του πρεσβευτή, ο οποίος λέγεται ότι μόλις προσγειώθηκε στο Καράκας απαίτησε και πέτυχε την απόλυση των υπαλλήλων που τον είχαν καταγγείλει.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 48078 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*