Προς τεχνική ύφεση οδηγείται η γερμανική οικονομία

Πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν πως η γερμανική οικονομία διανύει περίοδο σοβαρής επιβράδυνσης, ενδεχομένως και τεχνικής ύφεσης, που διαρκεί περισσότερο απ’ όσο είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Η αναπάντεχα υποτονική εξωτερική ζήτηση οδήγησε σε πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της αναταραχής στο εμπόριο που απειλούν εξαγωγικές οικονομίες.

«Η υποχώρηση των παραγγελιών τον Δεκέμβριο υποδηλώνει πως συνεχίζεται προς το παρόν η φάση αδυναμίας της βιομηχανίας», ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Οι βιομηχανικές παραγγελίες από πελάτες εκτός Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 7%.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,3% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο η υποχώρηση 1,6%, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί το τελευταίο εξάμηνο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εντείνει την ανησυχία πως η Γερμανία ενδεχομένως να μην αποφύγει την τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη) το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Προ εβδομάδων, η γερμανική στατιστική υπηρεσία είχε προβλέψει πως το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε «ελαφρώς» το τέταρτο εξάμηνο, ωστόσο τα νέα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη.

Χθες η ένωση γερμανικών βιομηχανιών ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες μηχανημάτων μειώθηκαν κατά 8% τον Δεκέμβριο, ενώ την Τρίτη η Deutsche Bank είχε υποστηρίξει πως η γερμανική οικονομία κατευθύνεται προς ύφεση εν μέσω επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος. «Πλέον είναι σαφές πως έχουν περάσει οι καλές ημέρες για τη γερμανική βιομηχανία», εξήγησε χθες στο Ρόιτερς ο Αλεξάντερ Κρούγκερ, οικονομολόγος της Bankhaus Lampe. «Η νέα υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών υποδηλώνει πως η όποια ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας θα γίνει με αργό ρυθμό και θα είναι υποτονική», συμπλήρωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τη γερμανική οικονομία ούτε στις αρχές του 2019. Την περασμένη εβδομάδα, η έρευνα του ινστιτούτου Ifo έδειξε πως το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιανουάριο για πέμπτο συναπτό μήνα, σημάδι που υποδηλώνει ύφεση της οικονομίας.

Πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης θα αντισταθμιστεί από την εσωτερική ζήτηση, η οποία έχει όντως ισοσταθμίσει την υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα είχαν δείξει πως τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία είχαν υποχωρήσει κατά 11% σε μηνιαία βάση. Υπό το βάρος των νέων στοιχείων, την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 και πλέον εκτιμά ρυθμό 1% έναντι ρυθμού 1,8% που προέβλεπε μέχρι τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 75899 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*