Μισέλ Μπαρνιέ: Αποκλείω οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξαναθέσει υπό συζήτηση τη Συμφωνία Αποχώρησης του Brexit, ούτε και το επίμαχο ιρλανδικό backstop ξεκαθάρισε εκ νέου σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι οι εργασίες για εναλλακτικές λύσεις για το backstop μπορεί να γίνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Με tweet του μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Χάγη, ο Μπαρνιέ τόνισε ότι: «Πλήρης συμφωνία ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να συζητηθεί ξανά. Το backstop είναι η μόνη λειτουργική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί σε εναλλακτικές λύσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Εκπρόσωπος της Bρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι τόνισε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση προτάσεων για το Brexit που θα μεταβιβάσει στους Eυρωπαίους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες για να προωθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Μέι επιδιώκει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία με αντικατάσταση του βορειοϊρλανδικού backstop, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μια νέα ομάδα εργασίας που συνέστησε η κυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα τριήμερες συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την για την αποφυγή του σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία και θα αναζητήσει σχέδια για την χρήση τεχνολογίας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ως εναλλακτική για το backstop.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει ένας δημιουργικός συμβιβασμός για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*