Παύλος Δάγλας στον Prisma 91,6: Παρ’ όλες τις τρικλοποδιές, παρ’ όλη την απεγνωσμένη προσπάθεια, τα καταφέραμε. Θα καταγγείλω όσους ενοχλούν συνδημότες μου λένε ψέμματα τάζοντας ασύστολα. “

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Prisma 91,6 ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του.

Στο ερώτημα τι προσπάθησε να κάνει για το δήμο Μεγανησίου κατά τη διάρκεια της θητείας του, απάντησε ότι το σκεπτικό μας ήταν να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα πράγματα.

“Το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει, περιμένουμε μερικές θετικές και κρίσιμες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα για το μέλλον του νησιού, καθώς περιμένουμε ένα έργο ΕΣΠΑ ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ύδρευση, αυτή τη στιγμή γράφεται η κοινή υπουργική απόφαση για την χωροθέτηση Μαρίνας στον Αθερινό Μεγανησίου 100 θέσεων, όλες οι διαδικασίες είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς έχουν ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται μία  άλλη  ένταξη στο ΕΣΠΑ, ύψους 1.250.000 ευρώ.”

Σύμφωνα με τον κύριο Δάγλα η δημοτική αρχή είχε μία τεράστια επιτυχία δουλεύοντας αρχικά με τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους που τώρα πλέον είναι τρεις και καταφέραμε να φτάσουμε στην 9η θέση ανάμεσα σε 325 δήμους, όσον αφορά την οικονομική διαχείριση.

Όλα τα έργα που ανακοινώνει η δημοτική αρχή και τα προβάλει και στον λογαριασμό της στο Facebook, είναι όλα ξεχρέωτα, κλείνοντας με ταμειακό υπόλοιπο 300.000 ευρώ.

“Αυτό γίνεται καθώς ο δήμος εισπράττει τα πάντα, με τον ίδιον όταν ανέλαβε να βρίσκει ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο σε ύδρευση, τέλη παρεπιδημούντων ύψος 270 χιλιάδων ευρώ και μέσα σε τέσσερα χρόνια το έχουμε φέρει στα 25.000 ευρώ.

Έχουμε κάνει μία πολύ καλή οργάνωση στον κόσμο, ειδικά σε αυτούς που έχουν τις μεγάλες βίλες και τις μεγάλες επιχειρήσεις και έτσι ο δήμος έχει ευρωστία και μπορεί να κάνει κινήσεις.

Διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις από την περιφέρεια, καθώς δεν υπάρχει έργο που να βγάλαμε σε δημοπρασία και να μην πήραμε έκπτωση κάτω από 30%.”

Επίσης είχαμε τεράστιες επιτυχίες στο κομμάτι των έργων υποδομής όσον αφορά την ύδρευση, μετά από 35 χρόνια λύσαμε το πρόβλημα με τη Λευκάδα, κάνοντας σύμβαση με το δήμο Λευκάδας, δημιουργώντας δύο νέες μεγάλες δεξαμενές, δημιουργήσαμε νέο δίκτυο, κάναμε αλλαγές δικτύων, αλλάξαμε αντλίες στα αντλιοστάσια, αναμένουμε όπως είπα το ΕΣΠΑ, βρήκαμε μία μελέτη του 2007, την επικαιροποιήσαμε, κάναμε όλες τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες και παρόλο που αρχικά είχαμε αποτυχία στο έργο, λόγω του ΦΠΑ, το υποβάλαμε ξανά και περιμένουμε θετικό αποτέλεσμα μέχρι τις 15 Φλεβάρη.

Επίσης είχαμε εντάξεις μουσείων, τα δυο πρώην ελαιοτριβεία, ένα στο Κατωμέρι, ένα στο Βαθύ ύψους 400.000 ευρώ και αυτό πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσπάθεια, αφού ξεμπερδέψαμε το θέμα του συνεταιρισμού και πληρώσαμε 145.000 ευρώ μετρητά, προκειμένου να λυθεί η διαφορά για το κτιριακό.

Έχουμε λύσει το θέμα με τα υδατοδρόμια, περιμένουμε χρηματοδότηση ύψους 185.000 ευρώ από την περιφέρεια, για δημιουργία χερσαίων εγκαταστάσεων, καθώς και το μεγάλο έργο στον Αθερινό και έχουμε έτοιμες μελέτες για επεκτάσεις δύο λιμένων, στο Βαθύ και στα σπήλια, με πλωτές παρεμβάσεις για εκατό περίπου σκάφη ακόμα.

Στο θέμα των σκουπιδιών, και είμαστε ο μοναδικός Δήμος, που σχεδόν έχουμε λύσει το θέμα με τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Άρτα, ξεκινάει άμεσα η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, υπήρξε ένα πρόβλημα καθώς με την δύσκολη περίοδο κινδύνεψαν να χαθούν χρηματοδοτήσεις, ενώ κάποιοι πανηγύριζαν ότι θα χάσουμε το ΕΣΠΑ, εμείς το βάλαμε στο έργο γέφυρα, με τον Δήμο Λευκάδας να παίρνει απόφαση να δώσει παράταση στον εργολάβο και δημοπρατείται το ΣΜΑ για την προμήθεια των οχημάτων.

Η δημοτική αρχή ολοκληρώνει αδειοδοτήσεις, για δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στη θέση Σχίζα Μεγανησίου.

Ωστόσο σημαντικές είναι οι δράσεις και στα έργα καθημερινότητας, έχουμε μία επιτυχία με το λιμενικό ταμείο, καθώς μετά από 25 προσπάθεια όλων των δημοτικών αρχών, να γίνει εξομοίωση χερσαίας ζώνης λιμένος και τα τρία λιμάνια του νησιού να είναι πλέον ενταγμένα, στο Λιμενικό δημοτικό ταμείο Λευκάδας Μεγανησίου, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από παραπληροφόρηση στους ψαράδες μας, ωστόσο ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ Λάκης Χαλκιάς, καθώς και ο λιμενάρχης κ Ζόμπος, εξήγησαν στους ψαράδες ότι όσα ειπώθηκαν ήταν υπερβολές.

Όπως ανέφερε ο κύριος Μελάς, είναι πλέον ξεκάθαρο τόσο στον ίδιον, όσο και στους Μεγανησιώτες, ότι χρειάζεται ανανέωση το δημοτικό συμβούλιο.

Εμείς στη νέα πρόταση που θα ανακοινώσουμε στο επόμενο διάστημα, έχουμε πλήρη ανανέωση, γιατί η καρέκλα του συμβούλου δεν είναι κεκτημένο κανενός, ούτε Τσιφλίκι.

Πάνω από όλα πρέπει να είναι το Μεγανήσι κοίτα προσωπικά συμφέροντα καθενός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδιαφορία αν θα έχει προϋπολογισμό ο Δήμος Μεγανησίου, αν θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε σκορπίδια, πέρυσι ήταν σχεδιασμένο να πάρει φωτιά το Μεγανήσι και να γίνει σαν το Μάτι, καθώς ήταν θέλημα Θεού πως δεν πήραν φωτιά πόσοι τόνοι σκουπίδια εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Κάποιοι λοιπόν θα έπρεπε να παραμερίσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τη ματαιοδοξία τους και να βάλουν πάνω από όλα το Μεγανήσι και τις ανάγκες του κόσμου, κάτι που είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και με αποκάλεσαν λαϊκιστή.

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η πραγματικότητα και θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ποια είναι, αν αγαπάνε τον τόπο τους, αν αγαπάνε τον εαυτό τους ως κάνουμε ότι θέλουν θα κριθούν σύντομα στις εκλογές.

Στην κριτική ότι για το τεχνικό πρόγραμμα, από τη στιγμή που η δημοτική παράταξη έχει απολέσει την πλειοψηφία, θα έπρεπε να συνδιαμορφώσει από τον Αύγουστο κι όχι να συζητιέται την τελευταία στιγμή, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτόν αστείο.

Το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο. Αν δεν βγουν σε δημοπρασία τα έργα, να συμβασιοποιηθούν, να δεις τι εκπτώσεις θα έχεις, δεν μπορείς να συντάξεις το τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Είδα το σχόλιο και είναι από δημοτική σύμβουλο η οποία έχει και κάποια εμπειρία, κάτι που είπα και στην ίδια.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα της κυρίας Καββαδά είπε ότι δεν θα κρίνει την πρόθεσή της να είναι υποψήφια, ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει δημοκρατία έχουμε.

“Η κυρία Καββαδά ηγείτο του δικού μου συνδυασμού το 2010 εναντίον του Στάθη Ζαβιτσάνου. Είχε ηττηθεί, είχε κερδίσει οριακά ο κύριος Ζαβιτσάνος, το 2012 αποχώρησε, δεν είχε ενημερώσει τους συμβούλους της δικής μου παράταξης, καθ ομολογία όλων αυτών και έστειλε μία επιστολή στον κ. Ζαβιτσάνο, ο οποίος  την  διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο.

Έκτοτε χάθηκε από τα δρώμενα του νησιού και ξαφνικά ήρθε φέτος το καλοκαίρι, για να στηριχτεί από το σκληρό πυρήνα της παράταξής του Στάθη Ζαβιτσάνου.

Της εύχομαι καλή επιτυχία και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάνω σε αυτό.

Μάλιστα έχει βγει μία διακήρυξη, μένει να δούμε επίσημα ποιος είναι ο αρχηγός αυτής της παράταξης, τα μέλη που την απαρτίζουν, καθώς και προγραμματικές θέσεις και θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Επίσης ακούγεται και για μία τέταρτη κίνηση, που δεν ξέρω αν μπορεί να στέκει και αν είναι αλήθεια.

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το σύστημα απλής αναλογικής, ο κύριος Δάγλας είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος, δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος, από τη στιγμή που κατεβαίνουν επίσημα τρεις και ενδεχομένως τέσσερις παρατάξεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Τώρα στα μεγάλα έργα τι θα γίνει ο Θεός να βάλει το χέρι του Και όχι μόνο στο Μεγανήσι, αλλά παντού.

Εμείς παρ’ όλες τις τρικλοποδιές, παρ’ όλη την απεγνωσμένη προσπάθεια, καταφέραμε τα ακατόρθωτα, ναυαρχίδα μας ότι φτάσαμε το Μεγανήσι στην ένατη οικονομική θέση στην Ελλάδα.

Εμείς θα κατέβουμε στον κόσμο με σχέδιο, θα δείξουμε ποιοι μας πλαισιώνουν, ποιο είναι το πρόγραμμα μας και όχι να τρελάνουμε την κοινωνία του Μεγανησίου και των ετεροδημοτών, να ψηφίσουν και να τάζουν λέγοντας ψέματα.

Καλό να υπάρξει σοβαρότητα, παρακολουθούμε μία κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, η οποία είναι πολύ άσχημη για τον κόσμο. Καθημερινά μου τηλεφωνούν και μου λένε ότι μας έχουν τρελάνει στο τάξιμο και τα ψέματα. Είναι μία κατάσταση την οποία θα καταγγείλω, καθώς είναι μία προειδοποίηση μέσα από την εκπομπή.

Γνωρίζουμε τους αποδέκτες, να σταματήσουν τα ψέματα στον κόσμο, δεν είμαστε στο 1980, αυτά που ήξεραν κάποιοι να τα ξεχάσουν.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5182 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*