Παράταση στην έξοδο «βλέπει» ο Τζέρεμι Χαντ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ αναγνώρισε χθες ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. μπορεί να μετατεθεί, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία γύρω από τους όρους της εξόδου.

«Νομίζω ότι αν καταλήξουμε να εγκρίνουμε μια συμφωνία λίγες μέρες πριν από την 29η Μαρτίου, τότε μπορεί να χρειαστούμε παράταση ώστε να ψηφίσουμε τους σχετικούς νόμους. Αν κάνουμε πρόοδο νωρίτερα, τότε ίσως να μη χρειαστεί». Η μετάθεση υπόκειται σε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έως τώρα δεν έχει δοθεί.

Τα σχόλια του Χαντ συνέπεσαν με την προειδοποίηση του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης ότι η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη για άτακτη έξοδο.

Η έκθεση του ινστιτούτου προβλέπει «μεγάλης κλίμακας αρνητικές επιπτώσεις» σε τομείς όπως η υγεία και η ομαλή λειτουργία των συνόρων. «Δεν είναι μόνο ο κρατικός μηχανισμός που πρέπει να προετοιμαστεί», ανέφερε η έκθεση. «Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει επίσης να ξέρουν πώς θα επηρεαστούν από τις αλλαγές και τι πρέπει να κάνουν». Μεταξύ αυτών που εκφράζουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου είναι η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης κατασκευαστών οχημάτων Μάικ Χόουζ. «Απομένουν λιγότερες από 60 ημέρες έως την ημερομηνία αποχώρησης και ο κίνδυνος εξόδου χωρίς συμφωνία φαίνεται όλο και πιο ρεαλιστικός. Η ανασφάλεια για το Brexit έχει ήδη προξενήσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας». Ο Χόουζ είπε ότι η κάμψη που έχει ήδη παρατηρηθεί ωχριά μπροστά σε αυτό που θα συμβεί αν η Βρετανία εξέλθει χωρίς συμφωνία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, αν και η βρετανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που ζητεί να αποκλειστεί η εξέλιξη αυτή.

Σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα σταματήσουν να ισχύουν στη βρετανική επικράτεια μετά τις 29 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικοί δεσμοί της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα διαρραγούν και η Βρετανία θα αποκτήσει καθεστώς τρίτης χώρας, εξερχόμενη βιαίως από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης, τα χιόνια που έχουν τυλίξει τη Βρετανία φαίνεται ότι έβαλαν «στην κατάψυξη» και τις πολιτικές διεργασίες, με τα ζητήματα του Brexit να φεύγουν εντελώς από την ημερήσια διάταξη της Βουλής των Κοινοτήτων έως τις 13 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι οφείλει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του νέου γύρου διαπραγμάτευσης. Η Μέι επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ζητώντας παραχωρήσεις τις οποίες οι Βρυξέλλες δεν είναι προετοιμασμένες να κάνουν.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 46104 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*