Fish and chips με επαπειλούμενα είδη καρχαριών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρώτη ύλη για το παραδοσιακό βρετανικό πιάτο fish and chips δεν είναι μόνο ο μπακαλιάρος αλλά και διάφορα καρχαριοειδή, κυρίως σκυλόψαρα. Ομως, είναι αδύνατον για τους Βρετανούς καταναλωτές να γνωρίζουν αν αγοράζουν πράγματι κοινά σκυλόψαρα (που πωλούνται με ονόματα όπως huss, rock salmon και rock eel) ή αν στο πιάτο τους καταλήγει κάποιο άλλο, απειλούμενο είδος καρχαρία;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εξτερ προχώρησαν σε γονιδιακή ανάλυση (DNA barcoding) ψαριών που πωλούνταν ως σκυλόψαρα και διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων επρόκειτο για διαφορετικά από τα αναγραφόμενα, απειλούμενα είδη καρχαριών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 78 δείγματα από καταστήματα που πωλούν τηγανισμένα ψάρια, 39 δείγματα από ιχθυοπωλεία, 30 πτερύγια καρχαρία που κατασχέθηκαν από τις Αρχές καθώς ταξίδευαν από τη Μοζαμβίκη προς την Ασία μέσω Λονδίνου και 10 πτερύγια καρχαρία από χονδρέμπορο που τα διαθέτει σε ασιατικά εστιατόρια και εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας. (Η πώληση πτερυγίων καρχαρία παραμένει νόμιμη στην Ευρώπη, παρά την καμπάνια που ζητά την απαγόρευσή τους εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά είδη καρχαρία απειλούνται με εξαφάνιση.)

Τα περισσότερα φιλέτα προέρχονταν από το καρχαριοειδές Squalus acanthias, ένα είδος που κινείται στον βυθό, φθάνει σε μήκος το 1,6 μ. και ζει 100 χρόνια. Το καρχαριοειδές αυτό κάποτε ήταν το συχνότερο είδος καρχαρία στον κόσμο, αλλά πλέον κατατάσσεται στα ευάλωτα παγκοσμίως και σε αυτά που κινδυνεύουν σοβαρά με εξαφάνιση στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς έχει απομείνει μόνο το 5% του αρχικού πληθυσμού. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν δείγματα από γαλάζιους καρχαρίες, σφυροκέφαλους, αλλά και από είδη όπως ο Mustelus asterias, καρχαρίας που φθάνει σε μήκος τα δύο μέτρα. «Η ανακάλυψη ότι πωλούνται σφυροκέφαλοι καρχαρίες δείχνει πόσο διαδεδομένη είναι η διάθεση απειλούμενων ειδών στο εμπόριο», είπε στην εφημερίδα Daily Telegraph ο δρ Αντριου Γκρίφιθς, εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Αλλες έρευνες στην ασιατική αγορά έχουν δείξει ότι είναι σύνηθες να πωλούνται πτερύγια που προέρχονται από σφυροκέφαλους καρχαρίες». Η εισαγωγή του είδους αυτού στη Βρετανία επιτρέπεται υπό αυστηρούς όρους, όμως στη διαδρομή «χάνονται» τα ίχνη της προέλευσης του ψαριού. «Ο χονδρέμπορος δεν είχε ιδέα από ποιο είδος καρχαρία προέρχονταν τα πτερύγια», σημείωσε.

Η επικεφαλής της έρευνας Κάθριν Χομπς υπογράμμισε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν». «Μπορεί να πιστεύουν ότι αγοράζουν ένα είδος που υπάρχει σε αφθονία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απειλούμενο είδος».

Οι ερευνητές ζήτησαν να υπάρξει αυστηρό σύστημα καταγραφής του είδους και της προέλευσης των ψαριών, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 34085 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*