Ρόδη Κράτσα στον Prisma 91,6: “H Λευκάδα βρίσκεται στην καρδιά του νέου προγράμματος μας με πνοή και με προοπτικές για την περιοχή”

Στην Λευκάδα βρίσκεται η υποψήφια περιφερειάρχης με την Νέα Δημοκρατία Ρόδη Kράτσα, η οποία μεταξύ άλλων αντάλλαξε ευχές με τους δημοσιογράφους.

Η Ρόδη Kράτσα μιλώντας στον Prisma 91,6 και τον Παναγιώτη Κουνιάκη, αναφερόμενη στο πρόγραμμα της, είπε ότι θα έχει έναν σχεδιασμό για τα Ιόνια νησιά ως περιφέρεια, “για το πώς θα ενισχύσουμε τη συνοχή τους, την επικοινωνία μεταξύ τους, όχι μόνο τις συγκοινωνίες, αλλά και της επικοινωνίας των ανθρώπων, αναπτύσσοντας την τουριστική συνεργασία μεταξύ μας, τις εμπορικές σχέσεις, καθώς και τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσω πολιτιστικών συλλόγων, επίσκεψη μαθητών από το ένα νησί στο άλλο κι αυτό θα το προωθήσουμε με διάφορες ιδέες και δράσεις.

Από την άλλη πλευρά το κάθε νησί θα έχει τον δικό του στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς το κάθε νησί αποτελεί μία ξεχωριστή πραγματικότητα, με τα δικά του προβλήματα αλλά και τις δικές του προοπτικές.”

Σε όλα αυτό το συλλογικό σχεδιασμό αλλά και των επιμέρους για κάθε νησί, η Λευκάδα για μένα έχει μία κεντρική θέση, διότι βρίσκεται στην καρδιά του Ιονίου, άρα μπορεί να γίνει ένας Πόλος που θα λειτουργεί με το βόρειο και νότιο Ιόνιο, ενώ έχει το ξεχωριστό πλεονέκτημα να είναι η διαπεριφερειακή σύνδεση μας με την Δυτική Ελλάδα.

Να είναι σίγουροι όλοι οι ακροατές και ακροατές ότι η Λευκάδα θα βρίσκεται στην καρδιά του νέου προγράμματος με πνοή και με προοπτικές για την περιοχή.”

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που  θέλουν την υποψηφιότητα της να είναι πρώτη και με διαφορά για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων,  ανέφερε ότι τα καλά νέα είναι πάντα ενθαρρυντικά, ωστόσο κάτι τέτοιο αισθάνθηκε  από την πρώτη στιγμή.

“Η παρουσία μου παντού, η επικοινωνία που άρχισα με τους φορείς, με τους συμπολίτες μας σε όλα τα νησιά, με ενδυνάμωσαν διότι είδα ότι ο κόσμος δέχεται πολύ θετικά την υποψηφιότητα μας και τα ποιοτικά στοιχεία που φέρνω σε αυτό το διάλογο.

Δηλαδή να μιλήσουμε επί της ουσίας, να χτίσουμε το σχέδιό μας στη συνεργασία, να αποκτήσουμε επικοινωνώντας το όραμά μας μία κοινωνική συμμαχία και μία πολιτική πλειοψηφία.

Ποτέ δεν είδα το ρόλο μου μέσα στα στενά πλαίσια ενός κόμματος, η κάποιων ομάδων, παραγωγικών φορέων, διαφορετικών ομάδων σε κάθε νησί, προσπάθησα να επικοινωνήσω παντού.”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ρόδη Κράτσα για την ορεινή Λευκάδα, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ομορφιά της, λέγοντας ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες.

“Σε όλα τα μέρη του κόσμου κάποιες περιοχές, για μία ιστορική, η οικονομική συγκυρία αναπτύσσονται περισσότερο από κάποιες άλλες. Σήμερα όμως παντού βλέπουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη για να έχει αποτέλεσμα και να φέρνει την κοινωνική συνοχή.

Πρέπει παντού οι συμπολίτες μας να χαίρονται τα ίδια αγαθά της ανάπτυξης και πρέπει να είναι ισόρροπη, αλλά και για λόγους οικονομικούς πια, γιατί οι περιοχές που αναπτύχθηκαν πρώτες δέχονται μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα οι παραθαλάσσιες και σήμερα το τουριστικό προϊόν επιζητεί εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις και οι ορεινοί όγκοι το προσφέρουν.

Πρέπει το τοπικό χρώμα που είναι έντονο στην Ορεινή Λευκάδα, να το βάλουμε στο τουριστικό προϊόν. Φανταστείτε αν παράλληλα με την παραλία προτείνουν στους τουρίστες μας, ορεινές εκδρομές, σε ωραία μονοπάτια, σε μέρη που δεν πιέζονται τόσο από τον τουρισμό, που δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους, να δεις και τα παραδοσιακά προϊόντα, τα υφαντά, τα καρσάνικα Κεντηματα της Λευκάδας, καθώς είναι πολύ ωραίο το έθιμο του χωριάτικου γάμου που πραγματοποιείται.

Αναφερόμενη στο ψηφοδέλτιο της η Ρόδη Κράτσα ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς είναι πολλοί οι αξιόλογοι συμπολίτες μας που θέλουν να συστρατευτούν μαζί μας στη μάχη, περισσότερο από όσο χωράει το ψηφοδέλτιο.

Εμείς κρατάμε την επαφή με όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας, άλλοι στο ψηφοδέλτιο, άλλοι στην επεξεργασία του προγράμματος μας, γιατί περνάω το μήνυμα παντού ότι την επόμενη μέρα χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί από διάφορες θέσεις. Δεν είμαι ακόμη έτοιμη να κάνω την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου μου.

Για άλλη μία φορά έκανε λόγο για χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι λείπει ο σχεδιασμός, χάθηκαν χρόνια πραγματικά και μην ξεχνάμε ότι ο χαμένος χρόνος είναι χαμένες ευκαιρίες.

Πλησιάζουμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 και είναι προκλητικό να ακούμε εξαγγελίες και χρηματοδοτήσεις, πιθανόν έργων  αυτού του στυλ, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει τα πράγματα από την αρχή της περιόδου.

Εγώ ήμουν στην επιτροπή περιφερειακής πολιτικής το 2009-2014 στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και κάναμε μεγάλη προσπάθεια η Ελλάδα να έχει το ΕΣΠΑ που έχει σήμερα και όχι λιγότερους Πόρους και κυρίως στα Επτάνησα.

Επίσης κάναμε μεγάλη προσπάθεια να κλείσει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τέλος του 2013, ώστε να μπορέσουν οι χώρες μέλη να το αξιοποιήσουν αμέσως από το 2014 για να μη χαθεί χρόνος.

Οι Ευρωπαϊκές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους, η ελληνική κυβέρνηση το τέλος του 2013 ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το κατάλληλο Πλαίσιο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση Σαμαρά τότε, για να μπορέσει να λειτουργεί. Τώρα βρισκόμαστε σχεδόν το 2020 και ακούμε ακόμα εξαγγελίες έργων.

Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αν μας τιμήσουν  οι συμπολίτες μας και διοικήσουμε την περιφέρεια, δεν θα σπαταλήσουμε χρόνο θα πάμε προετοιμασμένοι, για να τρέξουμε και μεγαλόπνοα έργα και μία καθημερινότητα την οποία χρειάζονται οι συμπολίτες μας από σοβαρά πράγματα όπως είναι βιολογικοί καθαρισμοί, ύδρευση, και τόσα άλλα πράγματα που είναι σε εκκρεμότητα, καθώς το οδικό δίκτυο που δεν είναι μόνο οι δρόμοι που χρειάζεται να χαραχτούν για να επικοινωνεί η Λευκάδα με τα παράλια, αλλά βλέπουμε διαγραμμίσεις με καθυστέρηση, σήμανση πληροφοριακές πινακίδες στα ελληνικά και στα αγγλικά, σκοτεινοί δρόμοι κτλ.

Τα Ιόνια νησιά σε πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και πολλών ξένων ανθρώπων, επισκεπτών που γνωρίζουν την περιοχή, είναι συνυφασμένα με ανάπτυξη, ποιότητα, πολιτισμό, κάτι που δεν αντιστοιχεί στη σημερινή πραγματικότητα. Πλέον το χαρακτηριστικό των Ιονίων νησιών είναι τα σκουπίδια και αυτή η εικόνα δίνεται εντός και εκτός της χώρας.

Η Ρόδη Κράτσα κλείνοντας την τοποθέτησή της είπε ότι βλέπει τον ρόλο της σε μία προσπάθεια να ενώσουμε δυνάμεις και όχι να διχάσουμε.

Για να πετύχουμε το στόχο μας, να ενώσουμε τους πολίτες ώστε να συστρατευτούν και στην επόμενη μέρα αυτό το καινούργιο που θέλουμε να χτίζουμε, χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσω, την ενημέρωση και τον πολιτικό μου λόγο.

Χαίρομαι γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το υιοθετούν και έρχονται μαζί στο ίδιο κλίμα και στο ίδιο περιβάλλον αυτού του προεκλογικού αγώνα που έχει ξεκινήσει και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ελπίζω από κάθε πλευρά να υπάρξει αυτός ο σεβασμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο σεβασμός της αποστολής μας, διότι σε τελική ανάλυση, με τον προεκλογικό μας αγώνα, τον πολιτικό μας λόγο, την συμπεριφορά μας ως δημόσια πρόσωπα, οφείλουμε να διδάσκουμε και ήθος, ενότητα, συνοχή και αγάπη για την πατρίδα και για τον τόπο.

 

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 3529 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*