Ευάγγελος Αντώναρος στον Prisma 91,6: «Η ΝΔ προσπαθεί με υπερδεξιές πολιτικές να κερδίσει ψήφους από την Χ.Α. -Οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ»

Την Πέμπτη 17/1 στο prisma radio 91.6 και ”στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος τηλεφωνικά του Χρήστου Τσούτση ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ, και έμπειρος δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στην συνέχεια ως δημοσιογράφος. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ανταποκριτής στην Μέση Ανατολή.Το 1994 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας, θέση στην οποία παρέμεινε για αρκετά χρόνια.Έχει βραβευτεί με διάφορα βραβεία μεταξύ των οποίων αυτό του ιδρύματος Μπότση. Στις 2 Ιουλίου 2004 ορίστηκε αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στις 23 Οκτωβρίου 2008 ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στις εκλογές του 2009 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ και εκλέχτηκε βουλευτής. Το 2018 διαγράφτηκε από το κόμμα της Ν.Δ.

Συζητήσαμε μαζί του αναλυτικά σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή.
Ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι τέτοιες ψηφοφορίες κρίνονται “εκ του αποτελέσματος”. Παρά την οριακή πλειοψηφία λοιπόν των 151 θετικών ψήφων το αποτέλεσμα είναι ”ξεκάθαρο”.

Ο πρώην υπουργός συνεχίζοντας τόνισε η κυβέρνηση στηριζόμενη πάντα σε αυτούς τους 151 στην συνέχεια θα ξεκινήσει να φέρνει στη Βουλή μια σειρά νομοθετημάτων ορισμένα εκ των οποίων θα περάσουν με μεγαλύτερες πλειοψηφίες καθώς είναι αδύνατον, ή δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί η αντιπολίτευση να καταψηφίζει θετικά μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο κ. Αντώναρος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε σχέση τους βουλευτές που μεταπηδούν κυρίως από μικρότερα κόμματα σε μεγαλύτερα χαρακτηρίζοντας τους ως πολιτικά ”καιροσκόπους”. Επιπρόσθετα τόνισε ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα πρέπει να δουν σοβαρά αυτήν την κατάσταση και η Βουλή συντεταγμένα να την αντιμετωπίσει στη βάση συνεννόησης και εκμεταλλευόμενη και την ευκαιρία της Συνταγματικής αλλαγής. Μάλιστα έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα το φαινόμενο ενός ενεργεία βουλευτή που βρίσκεται στις τάξεις της Ν.Δ και έχει αλλάξει σχεδόν πέντε πολιτικούς σχεδιασμούς.

Σε σχέση με τα νομοθετήματα του επόμενου διαστήματος ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι η πλειοψηφία των 151 θα ξαναέρθει στο προσκήνιο με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η εκτίμηση του είναι ότι η εν λόγω συμφωνία θα έρθει γρήγορα προς ψήφιση, ενδεχομένως στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια ο κ. Αντώναρος μίλησε για ένα ”συμβιβασμό”. Αναλυτικά μας μετέφερε την γνώμη ότι με την γειτονική χώρα δεν έχουμε εμπλακεί ποτέ σε διενέξεις , ούτε έχουμε εχθρική σχέση. Το ορθό είναι να έχουμε ένα κανονικό κράτος στον Βορρά μας και να μην επιτρέψουμε νέα διαλυτικά στοιχεία στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη σε με μια εποχή που στα ανατολικά της η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τον Τούρκικο παράγοντα. Επιπρόσθετα για το ονοματολογικό ο κ. Αντώναρος αφού έκανε λόγο για συμβιβασμό, τόνισε ότι στις συμφωνίες κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις και ότι είναι θετικό η εν λόγω συμφωνία θα επικυρωθεί από την εθνική Αντιπροσωπία.

Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Καραμανλή διαχώρισε την θέση του και διαφώνησε επίσης με την άποψη που εξέφρασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πρώτη μέρα συζήτησης στην Βουλή, σχετικά με το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη και την σύγκριση με τον πρώτο υπουργό Άμυνας επί χούντας στρατηγό Σπαντιδάκη. Ο κ. Αντώναρος μετέφερε την εκτίμηση του προς το πρόσωπο του κ. Αποστολάκη τον οποίο δεν γνωρίζει προσωπικά και εξήρε το δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων.

Τέλος ο κ. Αντώναρος μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην κεντροδεξιά αλλά και διευκρίνισε την προσωπική του στάση. Ο κ. Αντώναρος αν και θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της Ν.Δ θα κερδίσουν τις εκλογές όλα θα κριθούν στις επόμενες εκλογές από αυτές, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής. Η εκτίμηση του είναι ότι το κόμμα της Ν.Δ δεν μπορεί να πείσει ένα μεγάλο ακροατήριο μη οργανωμένων σε κόμματα πολιτών, όπως και ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την βουλή της απλής Αναλογικής θα είναι ενδεχομένως και τρικομματική. Επομένως το κενό εκπροσώπησης με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά θα έρθει να καλύψει ενδεχόμενα ένας νέος πολιτικός σχεδιασμός ή μια νέα πολιτική κίνηση. Πάντα με τον στόχο να βγουν από αυτή την διαδικασία νέα πρόσωπα και να απελευθερωθούν νέες δυνάμεις.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*