Ιωάννης Λιβιτσάνος στον Prisma 91,6: “Η Κοινωνία Πολιτών επιθυμεί την επόμενη μέρα να είναι στην διοίκηση του δήμου Λευκάδας, με διάθεση να λύσουμε τα προβλήματα.”

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ως  επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής κίνησης “Κοινωνία Πολιτών”, παραχώρησε στον Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, ο Ιωάννης Λιβιτσάνος.

“Η απόφαση της ομάδας να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας στον πολιτικό στίβο στην τοπική αυτοδιοίκηση και η απόφασή μας να κατεβούμε αυτόνομοι, πάρθηκε,  παρόλο που υπήρχαν κάποια κοινά σημεία επαφής, με άλλους υποψηφίους ή εν δυνάμει υποψηφίους, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να πάμε όλοι μαζί.

Το Σεπτέμβρη πήραμε την απόφαση, να δημιουργήσουμε την “Κοινωνία πολιτών” και πριν τέσσερις ημέρες ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας για τη διεκδίκηση του Δήμου Λευκάδας.

Στο ερώτημα τι απαντάει σε όσους θεωρούν ότι πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να βρίσκεται ο Σπύρος Μαργέλης, απάντησε ότι ο ίδιος έχει αποδείξει στην 17χρονη επαγγελματική πορεία ως αυτοδημιούργητος, ότι μέσα από τη δουλειά του έχει προσφέρει πολλά πράγματα στο νησί, καθώς και στις δυσκολίες του μόνος προσπάθησε να ανέβει.

“Η απόφασή του να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, ήταν κάτι που με ενδιέφερε από τον περασμένο Μάιο και αυτό ήταν πολύ γνωστό στη Λευκάδα, καθώς το είχα επιβεβαιώσει και σε παρελθοντική συνέντευξή μου.

Ο Σπύρος ο Μαργέλης δεν είναι μόνος φίλος μου, είναι συγγενής μου, είναι κουμπάρος μου με έχει παντρέψει και είναι ο μόνος άνθρωπος που εγώ δεν ζήτησα να με στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια που πάω να κάνω.

Καλό είναι να κοπεί η πλάκα σχετικά με το Σπύρο Μαργέλη, καθώς  πρόκειται για έναν αξιόλογο άνθρωπο, είναι ο καλύτερος δήμαρχος που έχει περάσει από τη Λευκάδα τα τελευταία 30 χρόνια, αποδεδειγμένα με τα έργα που έχει κάνει.

Ας σταματήσει αυτό το παραμύθι με το Σπύρο Μαργέλη, είναι αυτόνομος μπορεί να επιλέξει ποιον θα στηρίξει και εγώ δεν ζήτησα καμία στήριξη.”

Στο ερώτημα αν η υποψηφιότητα του μπορεί να θεωρηθεί ως αντάρτικο στην υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Καλού, καθώς ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, απάντησε, ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο ιδεολογικά ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς.

“Πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση για την Λευκάδα του 2019 είναι γελοίο να κάνουμε λόγο για αντάρτικο στην υποψηφιότητα του Μπάμπη Καλού που είναι  φίλος μου, καθώς και μία αξιόλογη υποψηφιότητα.”

Στο ερώτημα αν μπορεί να αναλάβει τα ηνία του δήμου, καθώς είναι νέος στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, απάντησε ότι όταν ξεκινάει κάποιος νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, λογικό είναι να μην έχει εμπειρία.

“Όσον αφορά αν είμαι ικανός να διοικήσω ένα δήμο, θεωρώ πως ναι, όταν μπορώ και διοικώ μία εταιρεία, που μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς μπορεί να διοικήσω και 400 ανθρώπους, αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα δήμο, που έχει πολλούς υπαλλήλους.

Έχω αποδείξει ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις,ότι μπορώ να τα καταφέρω, αλλά και στην πολύ καλή κατάσταση που που είμαι αυτή τη στιγμή στη δουλειά μου.”

Σύμφωνα με τον κύριο Λιβιτσάνο, με την βαθιά κρίση που διέπει την χώρα τα τελευταία χρόνια, ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση, καθώς δεν υπάρχει αυτή της παλιάς εποχής.

“Εδώ είναι η μαγκιά του δημάρχου, να μπορέσει να φτιάξει έναν Δήμο και να έχει χρηματοδοτήσεις αυτόνομες από το δήμο του. Δεν μπορεί η Λευκάδα του 2019 να μην έχει στο κέντρο της πόλης πέντε με έξι δημοτικά πάρκινγκ. Ακόμα και στις τελευταίες πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ επί πληρωμή, με ασφάλεια που προσφέρει ο δήμος και η πόλη έχει μία κυκλοφοριακή ροή. Δεν μπορεί στη Λευκάδα του 2019, να μην έχουμε οργανωμένες παραλίες.

Όλο αυτό σημαίνει έσοδα στο δήμο και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γιατί ο δήμος να μισθώνει τις δικές του παραλίες σε διάφορους ιδιώτες, καθώς και αυτοί πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα, ωστόσο και ο δήμος μπορεί να δημιουργήσει οργανωμένες παραλίες και να δώσει στον κόσμο δουλειά, αλλά να έχει έσοδα και ο δήμος και αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία η ιδιωτική πρωτοβουλία χρειάζεται, “δηλαδή αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σαν Δήμος για τα σκουπίδια, δεν μπορούμε να προσλάβουμε έναν ιδιώτη για να καθαρίσουμε την πόλη μας;” ανέφερε.

Ιδιωτική πρωτοβουλία με το δημόσιο χαρακτήρα του δήμου πρέπει να συνεργαστούν.

 

Εμείς το πρόγραμμα που θα δώσουμε στη δημοσιότητα σε λίγους μήνες, θα είναι απόλυτα κοστολογημένο και θα πούμε στους πολίτες την αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε στη Λευκάδα.

Για το θέμα των απορριμμάτων, αυτή τη στιγμή το επιτελείο μου κάνει μία μελέτη, για να πούμε στον κόσμο ποιες είναι οι λύσεις και πόσο θα κοστολογηθούν.

Μακάρι Όλοι οι υποψήφιοι να μη βγάλουν ένα έντυπο 100 σελίδων και να λένε ότι θα γίνει Λευκάδα “Μονακό”, γιατί αυτό δεν γίνεται σε τέσσερα χρόνια και να πούνε τα πράγματα με το όνομα τους.

Εμείς στον κόσμο θα πούμε την αλήθεια, ότι αν γίνουμε δημοτική αρχή θα είμαστε στο πλευρό τους, η πόρτα του δημάρχου θα είναι ανοιχτή για τους απλούς πολίτες. Ο δήμαρχος της Λευκάδας πρέπει υπηρέτης της κοινωνίας και όχι να κλείνεται σε τέσσερις πόρτες και να κάνει διοίκηση με την μύτη ψηλά. Πρέπει να αναλογιστεί τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και το δικό του βάρος κι αν κάνει λάθος να το παραδεχτεί.

Όλα αυτά που ακούω τους τελευταίους μήνες, είναι από όσους ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα σωστά, φυσικά έγιναν και πολλά θετικά, ωστόσο στα αρνητικά πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου.

Σχετικά με την επόμενη μέρα και τον προσδιορισμό του πλαισίου συνεργασιών, ο κύριος Λιβιτσάνος ανέφερε ότι είναι ανοιχτός με όλους, ωστόσο πρέπει να φτάσουμε στην πρώτη Κυριακή και να δούμε έπειτα τη δεύτερη, καθώς την πρώτη Κυριακή θα βγουν οι δύο που θα διεκδικήσουν το δήμο και ελπίζουμε να είμαστε και εμείς μέσα σε αυτούς, γιατί εμείς θέλουμε να διοικήσουμε το δήμο και όχι απλά να καταγράψουμε ένα ποσοστό, για να μπούμε απλά στο δημοτικό συμβούλιο η να γίνουμε αντιδήμαρχοι.

“Η κοινωνία πολιτών επιθυμεί την επόμενη μέρα να είναι στην διοίκηση του δήμου Λευκάδας, όχι με την εγωιστική έννοια ότι ο Λιβιτσάνος την είδε και θέλει να γίνει δήμαρχος, αλλά με διάθεση να λύσουμε τα προβλήματα.

“Αυτή τη στιγμή διεκδικούμε το δήμο και δεν πάμε να καταγράψουμε ένα ποσοστό, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα βγάλει η κάλπη.”

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5625 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*