Θοδωρής Τσίκας στον Prisma 91,6: “Με την συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζεται σε όλα τα επίπεδα η χώρα μας, για αυτό και το Ποτάμι την στηρίζει.”

Το λόγο που το Ποτάμι στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών ανέλυσε στον Prisma 91,6 ο Θοδωρής Τσίκας , υπεύθυνος  του τομέα εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκών υποθέσεων του κόμματος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Ποτάμι από την αρχή είχε πει ότι είναι θετικό να κλείσει το θέμα με την γειτονική μας χώρα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να είχε επιλυθεί.

Πολλά επιμέρους ζητήματα είχαν επιλυθεί από το 1995, με την ενδιάμεση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM, μια συμφωνία που είχε υπογράψει ο τόπε υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και αυτή η συμφωνία τότε έλεγε ότι το μόνο που απομένει είναι η ονομασία του κράτους καθώς έχουμε ξεχάσει ότι το είχαμε αναγνωρίσει ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.»

Με την συνθήκη των Πρεσπών η γειτονική χώρα αλλάζει το όνομα της όχι μόνο Διεθνώς, στην σχέση της με την Ελλάδα, τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει η θα συμμετάσχει, αλλά και στο εσωτερικό της.

Στην γειτονική χώρα θα αλλάξουν τα πάντα από ταμπέλες μέχρι κρατικά έγγραφα, αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια, ακόμα και πινακίδες αυτοκινήτων, καθώς και το νόμισμα τους, καθώς στην Ελλάδα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.

Το κρίσιμο θέμα είναι ότι οι προσδιορισμοί που δίνουν στον όρο «Μακεδονία» η «Μακεδονικός», είναι εντελώς διαφορετικοί από το περιεχόμενο που δίνει η Ελλάδα.

Στον ισχυρισμό ότι το σύνταγμα που αλλάζουν τα Σκόπια, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει ξανά με αλυτρωτικές διαθέσεις είπε ότι αυτή η συμφωνία μαζί με τον νέο τους Σύνταγμα θα είναι μια διεθνούς κύρους συμφωνία, που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που θα θελήσει να μπει η γειτονική μας χώρα, όπως το ΝΑΤΟ.

Αυτό συμβαίνει και με άλλες διεθνής συνθήκες που υπογράφουν άλλες χώρες και παραμένουν σε ισχύ μετά και από εκατό χρόνια, ακριβώς επειδή έχουν την ισχύ ενός διεθνούς εγγράφου το οποίο ορίζει σύνορα, ονόματα, ταυτότητα, όλων των χωρών που συμμετέχουν σε μια διεθνή συνθήκη και από αυτή την πλευρά η συνθήκη είναι κατοχυρωμένη…

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 4951 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*