Διοικητής Νοσοκομείου Λευκάδας στον Prisma 91,6: “Τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νέο νοσοκομείο. Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε αρκετές ελλείψεις στον αρχικό σχεδιασμό.”..

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, ο διοικητής του νοσοκομείου Λευκάδας Βησσάρης Μίχας.

Στο ερώτημα για το πότε θα λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο Λευκάδας, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο, καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές, σε ότι έχει να κάνει με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Επίσης γίνονται δοκιμές στην αποχέτευση και στις συνδέσεις νερού και ρεύματος, καθώς και  στην μονάδα τεχνητού νεφρού, ενώ παράλληλα  πετύχαμε την αύξηση των θέσεων από 12-15.

Μάλιστα εντός των ημερών τοποθετείται και ο αξονικός τομογράφος ο οποίος ούτε και αυτός προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση και αγοράστηκε μέσα από διαγωνισμό, πρόγραμμα το οποίο έτρεξε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ένας από τους λόγους τους οποίους καθυστέρησε το έργο, σύμφωνα με τον διοικητή, είναι  επειδή πρόκειται για  έργο ΕΣΠΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των Υποδομών, στο Νέο νοσοκομείο Λευκάδας αυτά δεν υπήρχαν, με τον Δήμο Λευκάδας να αναλαμβάνει εκ των υστέρων να τα υλοποιήσει και ενώ υπήρχε προθεσμία να τα παραδώσει μέχρι τις 10 Οκτώβρη, 9 Οκτωβρίου τα είχε έτοιμα, παρόλο που κάποιοι για διάφορους λόγους, κατηγορούσαν για καθυστέρηση τον Δήμο.

“Υπήρξαν αρκετές ελλείψεις στον σχεδιασμό αυτού του έργου καθώς και  στην μελέτη και την υπογραφή της σύμβασης, ενώ δεν υπήρχε πρόβλεψη για νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα παλιά, δεν υπήρχε τεστ κόπωσης, δεύτερος καρδιολογικός υπέρηχος για την κλινική, εγκεφαλογράφος, ηλεκτρομυογράφος, ενώ δεν είχαν ακόμα προβλεφθεί οι πρίζες μέσω των οποίων συνδέονται οι υπολογιστές στο διαδίκτυο και άλλες βασικές ελλείψεις.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η γραφειοκρατία, καθώς πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ και περνάει από διάφορα επίπεδα ελέγχου, όπως η διαχειριστική αρχή, κάποιες επιτροπές στο υπουργείο υποδομών που έχουν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πλέον τι γινόταν με τα έργα στην Ελλάδα και έχουν το νου τους.

Σύμφωνα με τον κύριο Μίχα, παρόλο που το νοσοκομείο είναι σύγχρονο δεν είχε προβλεφθεί γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου, καθώς οι δύο γεννήτριες με κόστος 150.000 ευρώ, θα μπορούν να εξοικονομούν χρήματα 50 και 60 χιλιάδων ευρώ για κάθε χρόνο λειτουργίας του νοσοκομείου και σε μία πενταετία το κόστος θα έχει αποσβεστεί.

“Εμείς θέλουμε να παραλάβουμε ένα νοσοκομείο πλήρες, το να καθυστερήσει 10 και 15 μέρες δεν λέει και πολλά πράγματα, εκτιμώντας ότι μέσα στο μήνα, θα είναι ολοκληρωμένο από κτιριακό και Ιατρικό εξοπλισμό. Τέλος του μήνα πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμα, το πότε θα γίνουν τα εγκαίνια εξαρτάται από το υπουργείο, καθώς από αυτό θα το παραλάβουμε.

Ο κύριος Μίχας σχολίασε  για την μονάδα τεχνητού νεφρού, την αναφορά του βουλευτή Λευκάδας Αθανασίου Καββαδά, που στην τελευταία του συνέντευξη στον Prisma 91,6, είχε πει ότι για να λειτουργήσει αναβαθμισμένη θα έπρεπε να παρθούν 15 νέα μηχανήματα, ενώ του  απάντησαν ότι θα παρθούν 9 από το παλιό νοσοκομείο και θα γίνει παραγγελία έξι νέων.

Μάλιστα  ο βουλευτής είχε διαπιστώσει ότι στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα που στέλνεται στην διαχειριστική αρχή Ιονίων νήσων στην Κέρκυρα, εισηγήθηκαν να μην αγοραστεί κανένα νέο μηχάνημα, από τη στιγμή που έχουν προβλεφθεί 15 νέες θέσεις.

Στην απάντησή του ο κ Μίχας είπε ότι η προηγούμενη από εμάς διοίκηση, διαβεβαίωνε εγγράφως ότι τα μηχανήματα του τεχνητού νεφρού είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Νέο νοσοκομείο και δεν χρειάζεται η αγορά νέων.

Στη σύμβαση μέσα προβλεπόταν η αγορά  εννέα πολυθρόνων αιμοκάθαρσης και από τις 9 προβλεπόμενες θέσεις εμείς τις κάναμε 15

Εκείνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να μεταφέρουμε τα 9 παλιά μηχανήματα και αμέσως ξεκινά η διαδικασία διαγωνισμού όχι μόνο για την προμήθεια 15 νέων μηχανημάτων, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Υποδομών με τον οποίον έχω καθημερινή επικοινωνία, άλλα πράγματα μου λέει εμένα κι άλλα πράγματα ξέρω από το υπουργείο επισήμως.

Πρόκειται να γίνει διαγωνισμός αγοράς 15 νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης μαζί με 6 επιπλέον πολυθρόνες δηλαδή θα έχουμε πλήρη 15 νέα μηχανήματα με 15 πολυθρόνες και μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός σε διάστημα 5 με 6 μηνών θα λειτουργούμε με τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα.

Είναι κρίμα να γίνεται επάνω στην υγεία πολιτική σπέκουλα ανέφερε ο κ Μίχας.

Εγώ εκείνο που ξέρω ότι όσον αφορά το νοσοκομείο Λευκάδας και το νέο και το παλιό,  για τις προσλήψεις και τα μηχανήματα, τίποτα δεν γίνεται “κατόπιν ενεργειών μου”, όπως ισχυρίζεται ο βουλευτής, αλλά είναι υλοποίηση πολιτικής που χαράζεται από το υπουργείο και από την ΥΠΕ.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του νοσοκομείου το καλοκαίρι και τα προβλήματα που υπήρξαν ο κύριος Μίχας ανέφερε ότι υπήρξε ένα δυσάρεστο γεγονός, να χάσουμε ένα συνάδελφό μας.

Επρόκειτο για έναν επικουρικό γιατρό στη χειρουργική κλινική, ο οποίος απεβίωσε αιφνίδια τέλη Ιουλίου και έτσι η χειρουργική κλινική ενώ ήταν με δύο γιατρούς και  περιμέναμε να φέρουμε τρίτο γιατρό μείναμε ξαφνικά με έναν.

Αμέσως σαν διοίκηση νοσοκομείου, προκηρύξαμε νέα θέση επικουρικού γιατρού. Ταυτόχρονα ήρθε από την Πρέβεζα συνάδελφος χειρουργός να καλύψει όσο γινόταν τα κενά.

Ο Αύγουστος δεν είχε πολλά προβλήματα, εντονότερα τα προβλήματα ήταν το Σεπτέμβρη. Δυστυχώς την περίοδο εκείνη εμφανίστηκε χειρουργός, ο οποίος δεν έμεινε στη Λευκάδα γιατί δεν έβρισκε πού να μείνει, υπήρχαν και τέτοια ζητήματα.

Επρόκειτο για ένα συγκυριακό γεγονός, που οδήγησε σε δυσλειτουργία την χειρουργική κλινική και με βάση τις διαδικασίες άμεσα αποκαταστάθηκε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις χειρουργούς, με την κλινική να καλύπτεται πλήρως. Μάλιστα η διαδικασία είναι περίπου στη μέση για την τοποθέτηση του διευθυντή.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στον πίνακα του Υπουργείου και στην ΥΠΕ εκτός από τους τρεις επικουρικούς γιατρούς, είναι και ένας μόνιμος, ο οποίος για τους γνωστούς λόγους είναι σε αργία και το νοσοκομείο της Λευκάδας τον πληρώνει με το 60% των αποδοχών του.

Στο υπουργείο φαίνεται στην Λευκάδα να υπάρχουν τέσσερις χειρουργοί γιατροί.

Και επειδή κάποιοι έλεγαν το καλοκαίρι ότι τον τιμωρήσαμε, δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς υπάρχει μία διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.

Εκείνο που μπορούσε να γίνει ήταν να βρούμε αμέσως επικουρικούς γιατρούς, υπήρχε ένα διάστημα 1,5 μήνα που ταλαιπωρήθηκε κόσμος, ωστόσο τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στα 20 χιλιόμετρα στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, από το οποίο ερχόταν και γιατρός, κάποιες μέρες το μήνα.

Πλέον η κατάσταση είναι απολύτως ομαλοποιημένη. Αυτό το περιστατικό συνέβη και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πήραμε ένα νοσοκομείο το οποίο ήταν διαλυμένο, καθώς ακόμα σε ορισμένα ζητήματα είμαστε σε οριακή κατάσταση.

Ο κύριος Μίχας επανέλαβε ότι το καλοκαίρι του 2015, το νοσοκομείο Λευκάδας είχε 19 ειδικευμένους γιατρούς. Σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε  Έχει 39 δηλαδή  20 γιατρούς περισσότερους.

Το 2018 προσλήφθηκαν δύο μόνιμοι καρδιολόγοι, ένας μόνιμος παθολόγος, δύο επικουρικοί χειρουργοί, μία επικουρικός γυναικολόγος, ένας μικροβιολόγος επικουρικός, ένας μόνιμος ορθοπεδικός και ένας νέος επικουρικός, καθώς ο επικουρικός νεφρολόγος, το οποίο σήμερα ανανεώθηκε η σύμβαση, καθώς και ένας επικουρικός αναισθησιολόγος του οποίου ανανεώθηκε σύμβαση.

 

“Αυτό που εγώ θεωρώ σαν την μεγαλύτερη επιτυχία για το νοσοκομείο Λευκάδας, είναι η στελέχωση και επαναλειτουργία της καρδιολογικής κλινικής με τέσσερις ειδικευμένους καρδιολόγους.

Μέσα στο Φλεβάρη και με τον ερχομό 10 επιπλέον νοσηλευτριών, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την καρδιολογική κλινική, μαζί με τα δύο κρεβάτια εμφραγμάτων. Η συγκεκριμένη θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μόλις πάνω στο Νέο νοσοκομείο.

Επίσης καταφέραμε την επαναλειτουργία της γυναικολογικής κλινικής, που στην πράξη ήταν κλειστή.

Μάλιστα ανέφερε  ότι το 2013 στο νοσοκομείο Λευκάδας είχαν γίνει δύο τοκετοί, κανένας το 2015, παρόλο που υπήρχαν δύο ειδικευμένοι γιατροί διευθυντές και οκτώ μαίες.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας το 2018, πραγματοποιήθηκαν 40 τοκετοί, αυτές είναι γυναίκες τόσο από τη Λευκάδα, ή  την Πάλαιρο, οι οποίες συνήθως πήγαιναν σε ιδιώτες για να γεννήσουν.

Μάλιστα όπως είπε ο πρώτος τοκετός για το 2019 ήταν αγοράκι.

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Λευκάδας είναι το μοναδικό περιφερειακό νοσοκομείο, με εξαίρεση των Ιωαννίνων, που γίνεται και υστερεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση μήτρας.

Εδώ και ένα μήνα υλοποιείται το πρόγραμμα νοσηλεία κατ’ οίκον, με τρεις νοσηλευτές οι οποίοι σε εθελοντική βάση, μαζί με την επιστημονική συμβολή και καθοδήγηση του χειρουργού κυρίου Ανυφαντή, πραγματοποιούν κατ’ οίκων επισκέψεις σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να έρθουν στο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει τεράστια ανακούφιση τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους, καθώς επίσης γλιτώνουν και αρκετά έξοδα από το να πάει κάποιος γιατρός από τη Λευκάδα στο Αθάνι για να αλλάξει έναν καθετήρα.

Όσον αφορά τα οικονομικά του νοσοκομείου, το 2018 είχαμε μία αύξηση στο όριο δαπανών κατά 80.000 ευρώ.

Το 2019 έχουμε αύξηση πιστώσεων κατά 400.000 ευρώ, μία αύξηση περίπου στο 18% και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η σωστή διαχείριση, το να γίνονται οι προμήθειες μέσα από ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, βοηθάει στο συμμάζεμα και να βρούμε χρήματα στο να εξοικονομήσουμε πόρους για να προσλάβουμε γιατρούς και προσωπικό, να είμαστε πιο αποδοτικοί προς τον κόσμο, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κύριο Μίχα η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, η εφαρμοσμένη πολιτική υγείας όμως, έχει πάντα κοινωνικό και ταξικό πρόσημο.

Μην ξεχνάμε ότι δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας ήταν αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας. Πήγαιναν στο νοσοκομείο και τους ερχόταν ο λογαριασμός στο δημόσιο ταμείο.

Το νοσοκομείο Λευκάδας έχει διαγράψει χρέη 158.000 ευρώ, τα οποία είχαν βεβαιωθεί στα δημόσια ταμεία από ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Όπως είπε ο κύριος Μίχας, κάποιοι παρουσιάζουν και προωθούν τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση δομών που θα λύσει προβλήματα.

“Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη με υψηλές δαπάνες υγείας στο 38%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος είναι γύρω στο 25%. Πόσο περισσότερο να ιδιωτικοποιήσουμε το σύστημα υγείας;

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ έξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, έβγαιναν οι ασθενείς από την εντατική και κανείς δεν αναρωτήθηκε που πήγαιναν αυτοί οι άνθρωποι, ούτε όλοι αυτοί που έχουν άποψη για θέματα υγείας.

Ο κόσμος καλά κάνει και διεκδικεί και ζητάει, όμως πρέπει να δούμε πού ήμασταν, τι κάναμε και που πρέπει να στοχεύσουμε.

Επίσης θύμισε ότι το νοσοκομείο Λευκάδας είχε χρέη 1.100.000, καθώς χρώσταγε σε όποιον μιλάει Ελληνικά, δεν μας έδινε κανείς υλικά γιατί δεν πλήρωναν.

Σήμερα έχουμε μηδέν ληξιπρόθεσμα και με αύξηση του προσωπικού, καθώς το νοσοκομείο Λευκάδας ήταν από τα ελάχιστα που πλήρωσε τα αναδρομικά των γιατρών πριν λίγες μέρες.

Μόνο 4 σε σύνολο από 30 νοσοκομεία πήραν τα αναδρομικά και για αυτό κάποιοι δούλεψαν συστηματικά γιατί η εντολή από τον Υπουργό και την ΥΠΕ ήταν να μπουν  στις 27 Δεκέμβρη   στους λογαριασμούς τους και εμείς το παλέψαμε για να κάνουν και οι άνθρωποι Χριστούγεννα και να κινηθεί η αγορά.

 

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8628 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*