Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης: Οι Χούτι εκτρέπουν την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών (World Food Programme) κατηγορεί τους σιίτες αντάρτες Χούτι, ότι παίρνουν τις προμήθειες για φαγητό που αποστέλλονται για τον μαστιζόμενο από την πείνα πληθυσμό της Υεμένης, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους

Σύμφωνα με μία έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, η οποία ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι πολίτες της Σαναά, της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία από το 2014 βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, δεν έχουν λάβει τις προγραμματισμένες προμήθειες σε φαγητό που δικαιούνται. Όπως αναφέρει η έκθεση, φορτηγά των Χούτι μετέφεραν παρανόμως μερίδες φαγητού από τις περιοχές διανομής, με τους αντάρτες να τις πουλάνε στη συνέχεια κατά το δοκούν και σε άτομα που δεν τις δικαιούνταν. Οι σιίτες αντάρτες αρνούνται ότι προβαίνουν σε αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου είκοσι εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης ζουν υπό ανασφάλεια στο ζήτημα της διατροφής, με τους μισούς να μην είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους. 

Η Υεμένη βρίσκεται στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου από το 2015, στον οποίο έχει εμπλακεί δυναμικά και η Σαουδική Αραβία, με τους νεκρούς από τις μάχες να πλησιάζουν τις 7.000 και τους τραυματίες τις 11.000. Χιλιάδες ακόμη πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την κλιμάκωση που έφερε η εμφύλια σύρραξη στον υποσιτισμό και τις ασθένειες.

Στην αναφορά του, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης ανέφερε ότι η υπεξαίρεση των προμηθειών αποκαλύφθηκε από μία έρευνα που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες, μετά από πλήθος καταγγελιών για ύπαρξη συσσιτίων προς πώληση στη Σαναά, έξω από το πλαίσιο του συστήματος χορήγησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, από την εξέταση κάποιων επιταγών, αποκαλύφθηκε η διάπραξη απάτης από μία τοπική οργάνωση που έχει αναλάβει τη διανομή των συσσιτιών, η οποία συνδέεται με το υπουργείο Παιδείας των Χούτι, ενώ ακόμη εντοπίστηκαν πλαστά έγγραφα που συνδέονται με τη διανομή.

«Αυτές οι πρακτικές αντιστοιχούν σε κλοπή φαγητού από τα στώματα πεινασμένων ανθρώπων», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, τονίζοντας ότι είναι «αίσχος» να συμβαίνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που τα παιδία στην Υεμένη πεθαίνουν, επειδή δεν έχουν να φάνε. Το παρακλάδι του ΟΗΕ προειδοποίησε τις αρχές των Χούτι, ότι αν δεν λάβουν δραστικά μέτρα, για να δώσουν τέλος σε αυτή τη ληστρική πρακτική, θα σταματήσει η συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ανθρωπιστικής ενίσχυσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το πρακτορείο Associated Press, πολιτοφυλακές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του εμφυλίου, δεν επιτρέπουν τη λήψη προμηθειών σε φαγητό από ομάδες που είναι ύποπτες για προδοσία και πιθανή συνεργασία με τον εχθρό, στέλνοντας τες αντιθέτως στους μαχητές τους η πουλώντας τες για χρηματικό κέρδος.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*