Η γραφειοκρατία «σκοτώνει» την έρευνα

Για δαπάνη 100 ευρώ χρειάζονται επτά υπογραφές και πολλές εβδομάδες αναμονή για την έγκρισή τους! Αυτό αναφέρει η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τονίζεται ότι η γραφειοκρατία σκοτώνει την έρευνα. Η Ενωση απαντά στον κ. Τσίπρα, που πρόσφατα δήλωσε ότι «το τέλος της κρίσης περνά μέσα από την έρευνα», τονίζοντας ότι «οι όποιες προσδοκίες ανατρέπονται, καθώς η γραφειοκρατία σκοτώνει την έρευνα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου 4485/2017, που διέπουν τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ερευνητικών κέντρων και των ΑΕΙ και πλήττουν ανεπανόρθωτα την έρευνα, έναν από τους λίγους παραγωγικούς, αναπτυξιακούς τομείς στους οποίους η χώρα παρουσιάζει θετικές επιδόσεις, ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης».

Συγκεκριμένα, οι ΕΛΚΕ δημιουργήθηκαν (με τον νόμο 1514 του 1985) ώστε τα ερευνητικά κέντρα και τα ΑΕΙ να έχουν ευελιξία στη διαχείριση των ερευνητικών έργων. Πλέον με τον νόμο του 2017 από εργαλείο υποστήριξης έχουν μετατραπεί σε μέσο «καταστολής» των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την Ενωση, «τουλάχιστον έξι ή επτά υπογραφές χρειάζονται για να εγκριθεί μία δαπάνη των 100 ευρώ (π.χ. αναλώσιμα, συμμετοχή σε συνέδριο), ενώ πολλές φορές το ίδιο άτομο, ο διατάκτης (νέος όρος στην έρευνα, λόγω της εμπλοκής μας στο δημόσιο λογιστικό), καλείται να υπογράψει δύο φορές για την ίδια δαπάνη».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εγκριθεί μία δαπάνη 100 ευρώ; Από δύο μέχρι πολλές εβδομάδες. Αν η δαπάνη είναι πάνω από 1.000 ευρώ (π.χ., επισκευή εξοπλισμού, προμήθεια ανταλλακτικού ενός επιστημονικού οργάνου), προστίθεται η υποχρέωση για ανάρτηση στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων. Αν η δαπάνη είναι πάνω από 2.500 ευρώ (π.χ. δημοσίευση σε open access περιοδικό, αγορά επιστημονικού εξοπλισμού ή εξαρτημάτων), πρέπει να υπογραφεί και σύμβαση με τον προμηθευτή.

Η ΕΕΕ, απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, ζητεί τη μη εφαρμογή του γραφειοκρατικού και άκρως δυσλειτουργικού νομικού πλαισίου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, ώστε «να κάνετε πράξη τη φράση σας “αν δώσουμε ανάσα στην έρευνα θα κάνουμε θαύματα”».

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 80031 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*