Στα θρανία οι τελετάρχες κηδειών

Στην Κύπρο καταφεύγουν οι τελετάρχες κηδειών για να τελειοποιήσουν τις δεξιότητες που απαιτεί το επάγγελμά τους. Και αυτό διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστοποιημένες γνώσεις για τους λειτουργούς της κηδείας και τους ταριχευτές, όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κ. Νίκος Αγγελέτος, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ενωση και στο Κολέγιο CDA Πάφου. Το βήμα αυτό κρίθηκε απαραίτητο από την ηγεσία της Ενωσης, καθώς σήμερα τα επαγγέλματα του τελετάρχη κηδειών (νεκροθάφτη, όπως ονομάζεται από πολλούς) και του ταριχευτή είναι μετέωρα, χωρίς πιστοποιημένες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Οι σπουδές θα είναι διετείς και, σύμφωνα με το το Κολέγιο CDA, στα μαθήματα θα περιλαμβάνονται η ψυχολογία για την ορθή αντιμετώπιση των συγγενών του νεκρού, ανατομία, σκηνοθεσία κηδείας (πώς στήνεται από την αρχή έως το τέλος μία τελετή), μακιγιάζ, ηθική και δεοντολογία, θεολογία (για τη γνώση του τρόπου κήδευσης στις διάφορες θρησκείες και δόγματα), χημεία-βιοχημεία, πληροφορική και αγγλικά. Για την αποφοίτηση από το Κολέγιο της Πάφου απαιτείται οι σπουδαστές να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 120 πιστωτικές μονάδες. Κατά τον δεύτερο χρόνο σπουδών, οι σπουδαστές θα επιλέγουν να συνεχίσουν στην ειδικότητα του λειτουργού γραφείων κηδειών ή στην ειδικότητα του ταριχευτή.

Οι σπουδές θα είναι διετείς και τα δίδακτρα θα ανέρχονται σε 4.000 ευρώ ετησίως. Το Κολέγιο θα προσφέρει έκπτωση στα μέλη της Ενωσης στην Ελλάδα, ενώ τα μαθήματα θα διεξάγονται με μηνιαία πενθήμερη επίσκεψη. Για τους σπουδαστές έχουν εξασφαλιστεί διαμονή, μεταφορά κι άλλα προνόμια. Οι πτυχιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να εργαστούν στην Κύπρο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελέτο, σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περί τις 2.500 γραφεία τελετών, ωστόσο κάποια εξ αυτών είναι παράνομα. Για τη λειτουργία ενός γραφείου τελετών απαιτείται αίτηση στον δήμο (με, εύλογα, υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών) και ο αιτών παίρνει άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

80.000 εργαζόμενοι

Το κόστος μιας τελετής ξεκινά από 600-700 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη) και εξαρτάται από το είδος των παροχών και υλικών. Υπολογίζεται ότι γύρω από τον κλάδο απασχολούνται 80.000 εργαζόμενοι. Μέχρι τώρα, το 2014 έγινε προσπάθεια για λειτουργία ΙΕΚ στη Λάρισα για τις σχετικές σπουδές, αλλά δεν ευοδώθηκε.

Στην ερώτηση γιατί κάποιος να σπουδάσει, καταβάλλοντας μάλιστα δίδακτρα, τη στιγμή που δεν απαιτούνται σπουδές για την άδεια γραφείου κηδειών, ο κ. Αγγελέτος εστιάζει στην ανάγκη άμεσης προσαρμογής του κλάδου των λειτουργών γραφείων κηδειών αλλά και των ταριχευτών στις σύγχρονες απαιτήσεις. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θα πιεστούν τα συναρμόδια υπουργεία στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε οργάνωση εκπαιδευτικών δομών πάνω στο σχετικό αντικείμενο, δηλαδή να ιδρύσουν σχολές επαγγελμάτων κηδείας.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 49785 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*