Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία, ενόψει ταραχών

ΠΑΡΙΣΙ. Πρωτοφανής θα είναι σήμερα η αστυνομική κινητοποίηση στο κέντρο του Παρισιού, ενόψει της αντικυβερνητικής διαδήλωσης των «Κίτρινων Γιλέκων» στην πρωτεύουσα, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του Πύργου του Αϊφελ και του Μουσείου του Λούβρου.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ορισμένοι ριζοσπαστικοποιημένοι ταραξίες θα αποπειραθούν να κινητοποιηθούν. Κάποιοι ιδιαίτερα βίαιοι διαδηλωτές θέλουν να συμμετάσχουν», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε «στρατηγικά» σημεία της πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι εξοπλισμένες με ειδικά τεθωρακισμένα διείσδυσης σε οδοφράγματα, που θα αναπτυχθούν για πρώτη φορά σε αστική ζώνη από τις ταραχές του 2005 στα υποβαθμισμένα προάστια.

Καταστήματα στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους θωράκιζαν χθες τις προθήκες τους, ενημερώνοντας τους πελάτες τους ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Την ίδια ώρα, οι δημοτικές υπηρεσίες αφαιρούσαν καθετί που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδόφραγμα ή να εκτοξευθεί προς την κατεύθυνση των δυνάμεων της τάξης.

«Οφείλω να σας ενημερώσω ότι με μεγάλη μου θλίψη αναγκάζομαι να ζητήσω τη διακοπή των περισσότερων δημοτικών δραστηριοτήτων στην πόλη μας. Η ασφάλεια των πολιτών είναι, όμως, προτεραιότητά μας. Φροντίστε, σας εκλιπαρώ, το Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί το Παρίσι ανήκει σε όλους τους Γάλλους», είπε χθες η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. Οι διαδηλώσεις, όμως, αναμενόταν να συνεχιστούν χθες σε όλη τη Γαλλία, παρά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν από την επιβολή νέου φόρου στα καύσιμα.

Στο μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει οι εικόνες σύλληψης μαθητών σε λύκειο του υποβαθμισμένου προαστίου Μαντ-λα-Ζολί, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να γονατίσουν και να σηκώσουν τα χέρια υπό την απειλή των όπλων της αστυνομίας.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 53829 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*