Ο «χάρτης» των εξαρτημένων της Αθήνας

Διακόσια άτομα που κάνουν χρήση ουσιών στους δρόμους της Αθήνας κατέγραψε έρευνα, που χρηματοδότησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και εκπονήθηκε από τον Σύλλογο Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέση ηλικία των συμμετεχόντων είναι τα 38,1 έτη, ενώ σε παλαιότερες έρευνες ο μέσος όρος ηλικίας ήταν αισθητά πιο χαμηλός – στα 37 έτη το 2012 και στα 33,7 το 2010. Το 80% των χρηστών είναι άνδρες. Ως προς την εθνικότητα, το 65,5% είναι Ελληνες, ενώ 9,5% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και 9,5% απόφοιτοι ΤΕΙ/ΙΕΚ. Το ποσοστό αστεγίας ανέρχεται σε 54,5%, κάτι που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας διαιωνίζονται. Μεταξύ όσων έχουν μόνιμη κατοικία εντός της Αττικής, 20,39% μένουν στο κέντρο, 10,68% στο Περιστέρι, 4,85% στην Κυψέλη κ.ά. Ωστόσο, 55,5% απαντούν ότι συνηθίζουν να μένουν έξω τα βράδια, οι περισσότεροι δε (56,19%) πάνω από δέκα ώρες. Στην πλειονότητά τους κινούνται στον άξονα Μεταξουργείο – πλατεία Βάθης – πλατεία Θεάτρου – Βαρβάκειος – Ομόνοια. Οταν πρόκειται να κάνουν χρήση επιλέγουν εξίσου το Πανεπιστήμιο, την Πατησίων, το Πεδίον του Αρεως, την Ομόνοια, την Κάνιγγος. Ενα 6% κάνει χρήση εκτός κέντρου, στο Μενίδι, στην Καλλιθέα, στον Κορυδαλλό, στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη, ενώ 3% στο σπίτι του.

Ενδοφλέβια χρήση κάνει το 44, 5%, ενώ όλοι (100%) λαμβάνουν ψυχοδραστικές ουσίες. Την πρωτοκαθεδρία κατέχει η ηρωίνη (63,50%) και έπεται η κοκαΐνη (44,50%). Εκ των χρηστών, 130 δεν είναι σε πρόγραμμα απεξάρτησης ούτε έχουν κάνει αίτηση, 44,50% αυτών έχουν κάποια στιγμή της ζωής τους ενταχθεί σε αυτό.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 46040 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*