Στα όπλα θα καταφύγει η Σερβία εάν το Κόσοβο φτιάξει στρατό

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ενοπλη επέμβαση της Σερβίας στο Κόσοβο μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα για δημιουργία στρατού του Κοσόβου, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας Ανα Μπρίναμπιτς.

«Δυστυχώς, η αξιοποίηση του στρατού μας παραμένει ως επιλογή. Δεν είναι δυνατόν να στεκόμαστε άπραγοι, παρατηρώντας σιωπηλοί τη νέα εθνοκάθαρση της σερβικής μειονότητας», είπε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έχει κορυφωθεί τον τελευταίο μήνα, μετά την επιβολή δασμών ύψους 100% στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο. Το Βελιγράδι εκτιμά ότι χάνει 42 εκατ. ευρώ τον μήνα εξαιτίας των δασμών αυτών.

Στο μεταξύ, μεσίστιες κυμάτιζαν χθες οι σημαίες στην Πρίστινα, σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Για τους Αλβανούς του Κοσόβου, ο Μπους είναι γνωστός για την επιστολή που συνέταξε το 1992 προς τον τότε πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην οποία προειδοποιεί το Βελιγράδι να μην πυροδοτήσει πόλεμο στο Κόσοβο.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα κατά των Σέρβων του Κοσόβου, αλλά και κατά της ίδιας της Σερβίας», έγραφε ο Μπους στον Μιλόσεβιτς. Η αμερικανική αεροπορία, υπό τον Μπιλ Κλίντον, πραγματοποίησε την απειλή του Μπους βομβαρδίζοντας τη Σερβία το 1999.
 

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 58777 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*