Μ. Πάλμερ: Μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το 2020 η ΠΓΔΜ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε και θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Η συμφωνία των Πρεσπών για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», βάζει τέλος στις αντιλήψεις ότι η χώρα είχε εδαφικές αξιώσεις στην ελληνική επαρχία της Μακεδονίας, οι οποίες αποτελούσαν μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται δε για μια κίνηση, η οποία θα βοηθήσει κατά τη Δύση να μειωθεί η  ρωσική επιρροή στην περιοχή. 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα», δήλωσε ο Μάθιου Πάλμερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σε συνέντευξή του από το Σαράγεβο στο πρακτορείο Reuters. 

«Πρόκειται για μια εντελώς ρεαλιστική ημερομηνία», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Ιουνίου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ως «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να επιτύχουν δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να συμμετάσχει στη συμμαχία και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα με πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πρέπει να επικυρωθεί ακόμα τόσο από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ όσο και από της Ελλάδας. 

Ωστόσο, ο Πάλμερ εξέφρασε την ανησυχία του για τη «μοχθηρή επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

Κατηγορεί δε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ενσωμάτωση της περιοχής σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις εν λόγω κατηγορίες, κατηγορώντας με τη σειρά της τη Δύση για ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια. 

«Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, αναφερόμενος στη ρωσική κριτική επί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Οι προσπάθειες για την υπονόμευση της εκφρασμένης βούλησης του μακεδονικού λαού αποσταθεροποιούν και βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», κατέληξε. 

 

 

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 44274 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*