Αποστόλης Βεργίνης στον Prisma 91,6: “Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν να λειτουργήσει το γραφείο διόρθωσης λαθών Κτηματολογίου στους Σφακιώτες. “

ΜΕ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΕΊ ΑΙΤΗΣΕΙΣ   ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ.

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

 

Με αφορμή την πρόσφατη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Τσουκαλάδων σχετικά με την λειτουργία του γραφείου Κτηματολογίου στους Σφακιώτες, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αποστόλης Βεργίνης μίλησε στον Prisma 91,6 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν να μην προχωρήσει ο επανασχεδιασμός γιατί χάνονται πολλά χρήματα σε δικαστικά έξοδα….

Αρχικά ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο είναι ένα έργο υποδομής, δεν είναι μόνο ένα έργο για να ξεσκαλίζουμε τις δικές μας περιουσίες και αγροτεμάχια.

“Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία δικαιοπραξία, καμία επένδυση στον τουρισμό, αν δεν συμφωνούν τα πραγματικά τοπογραφικά με τις απεικονίσεις του κτηματολογίου.”

Ο ίδιος μάλιστα έκανε μία ιστορική αναφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε και στη Λευκάδα το 1995, με χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο όπως είπε κανείς δεν είχε ενημερωθεί για το τι πάμε να κάνουμε.

Υπήρχαν προγράμματα και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  τα προγράμματα αυτά λειτουργούσαν πιλοτικά, στη συνέχεια όλα τα προγράμματα πήγαν στον αέρα αφού σταμάτησε η χρηματοδότηση.

Και στην περίπτωση του κτηματολογίου έγινε ένα μπάχαλο, δεν απεικονίστηκε τίποτα σωστά, οι πρώτες δηλώσεις έγιναν πρόχειρα με ότι έβλεπαν επάνω σε ένα χάρτη, αυτές πήγαν σε κάποια γραφεία με επιτροπές που είχαν συσταθεί από δικηγόρους και τοπογράφους, για να διαγνωστούν τα λάθη.

Σε όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις δεν βλέπαμε να διορθώνουμε τα λάθη, φτάσαμε λοιπόν το 2004 και όλα αυτά κατατέθηκαν στο υποθηκοφυλακείο Λευκάδας.

Από εκεί και πέρα όποιος δεν συμφωνούσε έπρεπε να λύσει δικαστικά την όποια διαφορά. Για να λύσεις ωστόσο το πρόβλημά σου δικαστικά, είναι μία ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτεί χρήματα και χρόνο.

“Τα χρήματα που απαιτούνται από δική μου υπόθεση ήταν 1.000 ευρώ για την κατάθεση της αγωγής και άλλα 2,5 χιλιάδες ευρώ την διάρκεια  της εκδίκασης της  υπόθεσης, για μία απλή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Παλέψαμε με επιτροπές που είχαν συσταθεί να αποδείξουμε ότι τότε είχαν γίνει λάθη που έπρεπε να διορθωθούν.

Το 2005 ήρθαν εκπρόσωποι του κτηματολογίου μαζί με τον τότε δήμαρχο και νομάρχη έγιναν κάποιες διαμαρτυρίες, υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν οι εκπρόσωποι του κτηματολογίου για να γίνονται διορθώσεις, όντως κάποιοι άνοιξαν κάποια γραφεία, δεχόταν αιτήσεις για κτήματα και χωράφια που ήταν λάθος απεικονισμένα και κάθε φορά λίγο πριν τις εκλογές, στήνονταν αυτός ο μηχανισμός  δίνοντας υποσχέσεις ότι τα λάθη  θα διορθωθούν.

Φτάσαμε πράγματι το κτηματολόγιο να παραδεχτεί ότι τα λάθη είναι πάρα πολλά και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός αυτών στα τέλη του 2012. Είχαν πει ότι το 2013 θα ψηφιστεί νομοσχέδιο στη Βουλή και θα βγει ανάδοχος για να το διορθώσει.

Φτάσαμε στο 2016, πραγματοποιείται διαγωνισμός για να βγει ανάδοχος να διορθώσει τα λάθη που είχαν γίνει.  Τον Ιούλιο του 2018 βγήκε επιτέλους ο ανάδοχος,  για να έρθει για τα λάθη που είχε γίνει.

Ζητήθηκε από το δήμο Λευκάδας να παραχωρηθεί ένα γραφείο, το οποίο δόθηκε στους Σφακιώτες, καθώς πληρούσε τις προδιαγραφές που ζητούσε το κτηματολόγιο.

Το γραφείο έχει δοθεί Από τις 18 Ιουλίου του 2018 στον ανάδοχο και  δεν έχει ανοίξει.

Σε επικοινωνία με τον ανάδοχο, ειπώθηκε ότι θα ανοίξει αρχές Σεπτέμβρη, πέρασε και ο  Οκτώβρης, φτάσαμε στο Νοέμβρη και ο κόσμος άρχισε να αγανακτεί.

Ο κόσμος δεν μπορεί να χωνέψει ότι θα υπάρξει άλλη μία φορά κοροϊδία λίγο πριν τις εκλογές, για αυτό και πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση, παρουσία των θεσμικών για να τους δοθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι τόσο ο βουλευτής, όσο ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης, έχουν δουλέψει μαζί με τους κατοίκους σε αυτή την κατεύθυνση, για να βρεθεί μία λύση.

Μάλιστα η απάντηση που έδωσε το κτηματολόγιο σε ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας, είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικής φύσης θέματα και αν δεν ληφθούν δεν μπορεί ο ανάδοχος να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πρωτοκολλεί αιτήσεις.

Η ίδια απάντηση δόθηκε από την κυρία Κλωνάρη  και στον δήμαρχο Λευκάδας.

Το παρών στη συνάντηση έδωσε  και ο πρώην βουλευτής κύριος  Βεργίνης, όποιος είναι από τους Τσουκαλάδες και  έχει δουλέψει και αυτός στο να λυθεί το πρόβλημα, λέγοντας  στους κατοίκους ότι το θέμα είναι με το λογισμικό των Windows XP….

Εκτός από το λογισμικό μάλιστα ειπώθηκε ότι έχει να κάνει και η έλλειψη προσωπικού. Στην ουσία ακόμα το θέμα είναι στον αέρα.

Εμείς παλεύουμε να ανοίξει το γραφείο για να διορθωθούν γεωμετρικές απεικονίσεις των αγροτεμαχίων.

Επίσης από το 2005 και μετά έχουν δοθεί πολλά χρήματα στα δικαστήρια και κάποιοι άνθρωποι ζούνε από αυτή τη διαδικασία. Παλεύουν με νύχια και με δόντια προχωρήσει ο επαναπροσδιορισμός γιατί χάνουν το μεροκάματο τους.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 4389 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*