Η ειδική έκδοση της «Κ» για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Αφιέρωμα στις σχέσεις, διαχρονικά, Κράτους-Εκκλησίας, περιλαμβάνει η ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με την «Κ».

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη μισθοδοσία, την περιουσία, τη φορολογία καθώς και με το μάθημα των θρησκευτικών, περιγράφονται, στις 48 σελίδες της έκδοσης που επιμελήθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Μητραλέξης, ενώ παρουσιάζεται αναλυτικά το χρονολόγιο των σημείων τομής στις σχέσεις εκκλησίας – πολιτείας.

«Η μελέτη εκδίδεται με την αφορμή της συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018»  επισημαίνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Στο πρώτο κεφάλαιο ο καθηγητής, αναλύει την κατάσταση σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών στην Ευρώπη: πού αυτό τυγχάνει ομολογιακό, πού μη ομολογιακό, πού υποχρεωτικό, πού κατ’ επιλογήν.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφονται από τον καθηγητή Αγγελο Χρυσόγελο, οι οικονομικές διαστάσεις των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους ενώ αναλύονται τα ισχύοντα σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των Εκκλησιών στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται η ιστορική διαδρομή, οι νομικές και οικονομικές πτυχές της μισθοδοσίας του Κλήρου στην Ελλάδα, καθώς και η συνάρτηση –ή έλλειψη αυτής– της μισθοδοσίας με την εκκλησιαστική περιουσία και τις παρελθούσες απαλλοτριώσεις της.

Ακολουθεί ολόκληρη η ειδική έκδοση της «Κ»

 

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84449 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*