ΛΕΚ Πρέβεζας: 20 χρόνια εθελοντισμός και προσφορά -Ο πρόεδρος της Λ.Ε.Κ. Πρέβεζας Βασίλης Ράπτης στον Prisma 91,6

Μέλη της Λ.Ε.Κ.Ν. Πρέβεζας  μπορεί να γίνουν : οι καταδρομείς, πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές, άνδρες και γυναίκες ,που υπηρέτησαν με οποιοδήποτε βαθμό στις ειδικές δυνάμεις. Επίσης μπορούν να γίνουν μέλη και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν ως εθελοντές-φίλοι προωθώντας και υποστηρίζοντας τον σκοπό της Λέσχης.Η Λέσχη μπορεί να συνεργάζεται με άλλα παρεμφερή σωματεία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και να συμμετέχει σε ομοσπονδίες που αυτά συστήνουν, για την ανάπτυξη των σχέσεων που μπορούν να προωθήσουν τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του σωματείου.
Απαγορεύεται απολύτως η συνεργασία με σωματείο, λέσχη. Οργάνωση κ.λ.π. που έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων από την ίδρυση της.

Από 31 Ιουλίου 2001 η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας εντάσσεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ και εγγράφεται στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με κωδ. 2001 / 040 και εντάσσεται στο Σ.Π.Ο. της Περιφέρειας Ηπείρου και στο πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών της.

Η επιτακτική ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο μέσω του εθελοντισμού και η αξιοποίηση γνώσεων και δομών , δημιούργησε στις τάξεις της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας το 1998 την Ειδική Διασωστική Ομάδα Πολλαπλών Αποστολών (ΕΔΟΠΑ). Η Ε.Δ.Ο.Π.Α. έχει δημιουργηθεί με αρχή λειτουργίας την παροχή βοήθειας στο κρατικό μηχανισμό σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ατυχημάτων και θεομηνιών, υποβοηθώντας πάντα και όχι υποσκελίζοντας αυτόν. Μέλη της είναι εθελοντές άνδρες και γυναίκες οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν μέσω της κοινωνικής προσφοράς τους.  Η εκπαίδευση των μελών της Ε.Δ.Ο.Π.Α. πραγματοποιείται στα εξής αντικείμενα: θαλάσσια διάσωση, ορεινή διάσωση, μαζικές καταστροφές, Α΄βοήθειες και επικοινωνίες και περιλαμβάνει: σχολεία εκπαίδευσης από πιστοποιημένους οργανισμούς σε όλα τα αντικείμενα, καταδύσεις συντήρησης ανά μήνα , πορείες με φόρτο σε μεγάλο υψόμετρο, τεχνικές αναρρίχησης και καταρρίχησης, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, σεμινάρια χαρτογράφησης και ανάγνωσης χαρτών, χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού προσδιορισμού θέσης, σεμινάρια τηλεπικοινωνιών και εκπαιδεύσεις διαβίωσης με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Πραγματοποιούνται κοινές εκπαιδεύσεις με Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΜΑΚ , ΕΚΑΒ και Λιμενικό Σώμα για την καλύτερη συνεργασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σκοπός όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η δημιουργία κοινού πνεύματος και κοινής λειτουργίας των μελών της ομάδας.- Επίσης υλοποιούνται με μορφή ασκήσεων διάφορα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης ατυχημάτων δια μέσου των οποίων εξάγονται συμπεράσματα για την πληρέστερη και αρτιότερη προετοιμασία της ομάδας.

Η διοίκηση της ΕΔΟΠΑ ασκείται  από τον Επικεφαλής ο οποίος ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΚ , σύμφωνα με κριτήρια που θεσπίζει το Δ.Σ. στον Εσωτερικό κανονισμό  11Β-1 2012 ΙΙΙ ” Περί λειτουργίας  ΕΔΟΠΑ”. Η ΕΔΟΠΑ ανάλογα με το αντικείμενο της χωρίζετε σε Ομάδες οι οποίες διοικούνται από Ομαδάρχες που ορίζονται από τον Επικεφαλής.

Ακούστε τη συνέντευξη του Βασίλη Ράπτη:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*