Η τέχνη της «τυφλής» φωτογραφίας

«Οταν φανταζόμαστε πράγματα, υπάρχουμε. Δεν μπορώ να ανήκω στον κόσμο, εάν δεν μπορώ να τον φαντάζομαι με τον τρόπο μου. Οταν ένας τυφλός λέει “φαντάζομαι”, σημαίνει ότι και αυτός έχει μια εσωτερική αντανάκλαση της εξωτερικής πραγματικότητας». Με αυτόν τον τρόπο έχει εξηγήσει ο Σλοβένος φιλόσοφος και φωτογράφος Evgen Bavcar, ο οποίος είναι τυφλός, την ανάγκη ενός ανθρώπου που δεν βλέπει να βγάζει φωτογραφίες. Ο 72χρονος σήμερα Bavcar, από τους πρωτοπόρους της «τυφλής» φωτογραφίας, έχασε ολοκληρωτικά την όρασή του μετά δύο διαδοχικά ατυχήματα στην παιδική του ηλικία. Στα 16 του, έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίσει την κοπέλα που είχε ερωτευθεί. Εκτοτε ερωτεύθηκε και την κάμερα.

Είναι σχεδόν μαγικός ο τρόπος που λειτουργεί η φωτογραφία για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η μηχανή μετατρέπεται σε ένα ζευγάρι μάτια. Πίσω από τον φακό «βλέπουν», εξερευνούν, πειραματίζονται, απολαμβάνουν νέες εμπειρίες. Ο συναρπαστικός κόσμος της «τυφλής» φωτογραφίας είναι το αντικείμενο ενός πρωτοποριακού πρότζεκτ που διοργανώνει στην Αθήνα ο Liminal, ο πολιτιστικός οργανισμός που ασχολείται με την προσβάσιμη τέχνη, σε συνεργασία με τον ινδικό οργανισμό «Beyond Sight Foundation» στο πλαίσιο του δεκαετούς εκπαιδευτικού του προγράμματος «Blind With Camera». Το πρόγραμμα «Κλικ-able Project» απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία και σε επαγγελματίες φωτογράφους που ενδιαφέρονται να εκπαιδευθούν σε τεχνικές και μεθόδους διδασκαλίας της φωτογραφίας σε άτομα με οπτική αναπηρία. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 8-11 Νοεμβρίου με εργαστήρια φωτογραφίας, συνεχίζεται τον Δεκέμβριο και για ένα πεντάμηνο με φωτογραφικές συναντήσεις και εξορμήσεις στην πόλη και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019 με μια έκθεση φωτογραφίας.

«Ο άνθρωπος που δεν βλέπει, βγάζει φωτογραφία χρησιμοποιώντας τον ήχο, την αφή, τη θερμότητα του φωτός ή ακόμα και την οπτική μνήμη, εάν δεν είναι εκ γενετής τυφλός», λέει στην «Κ» ο Χρίστος Παπαμιχαήλ, cultural manager στον Liminal. «Κάποιες από τις φωτογραφίες της έκθεσης θα είναι απτικές, σχεδόν τρισδιάστατες». Οπως εξηγεί, η ιδέα προέκυψε μετά ένα δικό του ταξίδι στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο ενός προγράμματος γύρω από τον πολιτισμό και την αναπηρία. Εκεί γνώρισε τον Partho Bhowmic, τον πρωτεργάτη του προγράμματος Blind With Camera στην Ινδία. «Το έργο του στη χώρα είναι τεράστιο. Εχει καταφέρει μαθητές του, με ολική ή μερική απώλεια όρασης, να έχουν γίνει επαγγελματίες φωτογράφοι». Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο http://liminal.eu/. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 70430 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*