Ξενοφών Βεργίνης στον Prisma 91,6: “Έχουμε καταντήσει τους Λευκαδίτες να συνηθίσουν στα δηλητηριώδη αέρια και τις ανεπανάληπτες μυρωδιές της χωματερής”.

“Η πρόσφατη φωτιά στην χωματερή Λευκάδας, όχι μόνο δεν ήταν αναμενόμενη, αλλά θα έχουμε και επικείμενες”, υπογράμμισε με παρέμβασή του στον Prisma 91,6, ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Ξενοφών Βεργίνης.

“Το κακό είναι ότι ενώ το γνωρίζουμε, ενώ πρόκειται για ένα διαχρονικό θέμα, έχουμε καταντήσει τους Λευκαδίτες, αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να συνηθίσουν στα δηλητηριώδη αέρια και αυτές τις περίφημες “ανεπανάληπτες μυρωδιές”.

Ο Λευκαδίτης καλείται να ζει κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες που δημιουργούν ντροπή σε όλους μας, γιατί δεν δίνουμε ούτε μία ανάσα στο όλο πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι διοικήσεις του δήμου επί τόσο διάστημα, δεν έχουν προάγει ούτε στο παραμικρό το θέμα αυτό.

Πρέπει να έχουμε προβλήματα με τη δημόσια υγεία, οξύτατα προβλήματα με τους μαθητές και τα σχολεία που είναι γύρω και τότε να ξυπνήσουμε;

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα δηλητηριώδη αέρια μεταφέρονται με τον καπνό, όχι μόνο όταν έχει μεγάλα μποφόρ όπως λέει ο κύριος δήμαρχος, αλλά και όταν δεν έχει μποφόρ, διαχέονται στην ατμόσφαιρα.

Αντί να μετράμε τις απώλειες, θα έπρεπε να μετράμε, τις δυνατότητες και τις συνέπειες που είχε όλο αυτό το διάστημα η προηγούμενη αλλά και τελευταία δημαρχεία, πώς ακριβώς έχουμε περιορίσει τις συνέπειες από αυτά τα φαινόμενα, γιατί δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Πρέπει οπωσδήποτε, να δημιουργηθεί μία ομάδα κρούσης, δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να αντισταθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε αυτό που πραγματικά δημιουργείται.”

 

“Η σιωπή του κόσμου πάνω σε αυτό το θέμα πρέπει να σταματήσει, αποτελούν δικαιολογίες και  πολιτική ανεπάρκεια και περιφρόνηση του αισθήματος των πολιτών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες και αυτό πρέπει να μεταφερθεί και έξω από την Λευκάδα έντονα.”

 

Όπως είπε ο κ Βεργίνης, ένας λαός ο οποίος δεν καταφέρνει να μαζέψει τα σκουπίδια του, η να τα εναποθέσει εκεί που πρέπει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες σεβασμού του περιβάλλοντος, είναι αδύνατον να μεταρρυθμίσει και την οικονομία του, αλλά και  να αναβαθμίσει  την κοινωνία του.

“Για το τι έχουμε κάνει με το θέμα των σκουπιδιών, πρέπει να απολογηθούμε στους πολίτες και όχι να επαναλάβουμε τα ίδια, καθώς κατ επανάληψη ακούμε τα ίδια από τις δημοτικές αρχές, ακόμα και τότε που ήμουν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην δημοτική αρχή, επί δημαρχίας Κώστα Αραβάνη,  και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόοδος, καθώς μιλάμε για μία περίοδο 10 ετών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει ένας απολογισμός, καθώς πάμε με βήμα χελώνας και αυτό δεν πρέπει να μας ικανοποιεί.

Το αίτημα αυτό που έχει τεθεί και γιατί τελικά πηγαίνει με βήματα χελώνας, γιατί δεν απολογούνται στον λευκαδίτικο λαό να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα.

Αν υπάρχει αδυναμία πλήρης, δεν είναι μόνο από την πλευρά του δήμου και των μέσων που διαθέτει, καθώς όλοι γνωρίζουμε, ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα που διαθέτει, δεν επαρκούν για οριστικές και μοναδικές λύσεις.

Ο δήμος πρέπει κυρίως να απαιτήσει, καθώς πολλοί δήμοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται και έχουν πραγματικά αποτελέσματα. Ποια είναι η δικαιολόγηση, που το θέμα σέρνεται τόσα χρόνια;

Αν υπάρχουν κάποιοι που καθυστερούν την εφαρμογή του λεγόμενου αυτού προγράμματος, τότε να φανερωθούν ποιοι και πόσοι είναι. Δεν δέχομαι αυτή την συνεχή δικαιολογήσει και μεταφορά του όλου προβλήματος από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με τον κύριο Βεργίνη, σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν λύσεις, τίποτε δεν είναι άλυτο, αλλά οι λύσεις σχεδιάζονται με τον καλύτερο τρόπο, ορθολογικό και ορθόδοξο, μπαίνουν στη γραμμή οι τρόποι και τα μέσα και από εκεί και πέρα δεν κάνουμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά αλλά πάμε και λύνουμε το θέμα.

“Αν είναι σταδιακά, τότε σταδιακά αλλά το μετράμε στο χρόνο, όχι κάθε τόσο λέμε ότι κάνουμε κάτι, περνά η τετραετία της Δημοτικής Αρχής και πάλι από την αρχή.”

Όπως ανέφερε, στις μελέτες οι οποίες πληρώθηκαν αδρά, πρέπει να μάθουμε αν είχαν ελλείψεις, αν εγκρίθηκαν, αν μπήκαν στο πρόγραμμα και τι έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, γιατί είναι μία μελέτη που προβλέπει σταδιακή ολοκλήρωση.

Κανείς δεν γνωρίζει αν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεύτερο ή τρίτο στάδιο της και πού βρισκόμαστε. Είμαστε ακόμα στον ίδιο βηματισμό, ανακατεύουμε τα σκουπίδια, για να παίρνει οξυγόνο από κάτω να ανάβει η φωτιά και να καπνίζει περισσότερο η χωματερή.

Δυστυχώς έγιναν εκεί ορισμένες εδαφικές επεκτάσεις, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μαζεύονται εκεί αντί να φεύγουν.

Πολύ καλά προκρίθηκε ένα σύστημα αντιμετώπισης, ωστόσο πρέπει να μάθουμε αν έχουν ολοκληρωθεί κάποια από τα στάδια του προγράμματος και αν ναι ποιος το εμποδίζει.

Όλοι  όσοι καλούμαστε να καταλάβουμε κάποιες θέσεις ευθύνης  απέναντι στην κοινωνία, δεν καλούμαστε απλά να συντηρήσουμε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις.

Σκιαγραφώντας τα χαρακτηριστικά ενός δημάρχου, ο κύριος Βεργίνης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχει διοικητική επάρκεια και ικανότητα, διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα, καθώς και ελεγκτική δυνατότητα και επάρκεια προκειμένου να ελέγχετε αυτό που δίνει εντολή.

“Η εντολή ενός δημάρχου πρέπει να συνοδεύεται με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και κατά τη διάρκεια αυτής θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για να ολοκληρωθεί στον χρόνο που έδωσε γιατί τον έχει μελετήσει. Εντολή που δεν ελέγχεται για την εφαρμογή της και ως προς το αποτέλεσμα της  δεν πρέπει να δίνεται.

Πρέπει να έχουμε αυτογνωσία, να κρίνουμε πρώτα τον εαυτό μας αν κάνουμε για κάτι και στη συνέχεια αυτό που θέλουμε να κάνουμε το βάζουμε σε χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα πρέπει να έχουμε μελετήσει εκ των προτέρων, να δούμε αν έχουμε τα μέσα και τους τρόπους, να ολοκληρωθεί στο χρόνο που δόθηκε.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 3972 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*