«Περί αληθείας και ψεύδους» – Του Κυριάκου Κοτσίνη

Η αλήθεια μερικώς αποδιδόμενη λειτουργεί αποκρυπτικά, αφού σκιαγραφώντας το επιμέρους υπονοώντας το ως όλον, επιρρίπτει σκοτάδι στο αληθές, επιδιώκοντας να το αποσιωπήσει και να το αφαιρέσει απ’ τη σφαίρα της πραγματικότητας. “Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως”, έλεγε ο Ευριπίδης. Η νύχτα για τους κλέφτες, δηλαδή και το φως για την αλήθεια.

Όσον αφορά τη δημοσιογραφία, αυτή η “συνήθεια” βρίσκει πρόσφορο έδαφος, μεταξύ άλλων, και ως τακτική συγκεκαλυμμένης αποδόμησης προσωπικοτήτων, στο πλαίσιο πάντα θλιβερών και μιαρών σκοπιμοτήτων.

Στην περίπτωση που ένας δημοσιογράφος δε γνωρίζει το “αντικείμενο” το οποίο πραγματεύεται, είναι χρέος του να μάθει. Αν κατέχει το γεγονός ότι δε γνωρίζει και δεν τον ενδιαφέρει να μάθει, τότε αποδέχεται την ανακρίβεια και την επιπολαιότητα ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου του. Στην περίπτωση που γνωρίζει το αντικείμενό του, αλλά επιλέγει να το αλλοιώνει ελαττώνοντάς το στερώντας απ’ την ουσία του το ακριβές, οι λόγοι του κινδυνεύουν αργά η γρήγορα να εκφυλιστούν σε “έπεα πτερόεντα” (λόγια του αέρα, κατά τον Όμηρο). Σε κάθε περίπτωση, ένας τέτοιος δημοσιογράφος είναι, λίαν επιεικώς, αναξιόπιστος.

Υπέπεσαν στην αντίληψή μου φωτογραφικές αναφορές προερχόμενες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που με τη χρήση της υπερβατικής φαινομενολογίας και της εις άτοπον απαγωγής, δεν θα μπορούσαν να εννοούν άλλον από εμένα. Σε αυτές, προσδιορίζομαι σκοπίμως ελλιπώς ως φαίνεται και ανωνύμως.

Έτσι, παραθέτω δημοσίως μέρος εκ των ιδιοτήτων μου, ώστε κάθε φορά που γίνεται μη ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό μου, αλλά με σκοπτικά υπονοούμενα και μερική επιλογή των ιδιοτήτων μου κατά το δοκούν, τότε ο εκάστοτε δημοσιογράφος, είτε θα αναφέρεται προφανώς σε κάποιον άλλον, είτε θα υποπίπτει σε μια από τις περιπτώσεις της δημοσιογραφίας που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οπότε ανάλογα με τις προθέσεις του, θα κρίνεται αναλόγως.

Με τιμή,

Κυριάκος Κοτσίνης
Πολιτικός Μηχανικός Έργων Υποδομής Τ.Ε.
Δίπλωμα Θεατρικών και Κιν/κών Σπουδών Master in European Philosophy Σκηνοθέτης (Δεν είμαι οπερατέρ)
Συγγραφέας /Σεναριογράφος
Επαγγελματικά: Εμπόριο, Κατασκευές , Τουρισμός.

 

Υ.Γ. “Αλλ’ ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου.” (Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο), Σοφοκλής.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*