Η κινηματογραφική αφίσα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Να αποκαθηλώσει από την πρώτη θέση της ακριβότερης κινηματογραφικής αφίσας όλων των εποχών τη μία από τις τέσσερις εναπομείνασες αυθεντικές εκτυπώσεις της «διεθνούς εκδοχής» του πόστερ του «Metropolis» απειλεί μία πρωτότυπη αφίσα της «Μούμιας» του 1932, του κλασικού έργου τρόμου της Universal με τον Μπόρις Κάρλοφ.

H αφίσα, η οποία βγήκε στο «σφυρί» από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, είναι μόλις μία από τις τρεις αφίσες της ταινίας που διασώζονται, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οίκου, η μοναδική που δεν έχει ποτέ κορνιζαριστεί, καθότι επί δεκαετίες παρέμενε διπλωμένη.

Η δημοπρασία γίνεται διαδικτυακά από τον οίκο, έχοντας διάρκεια είκοσι μέρες, με ημερομηνία εκκίνησης την 11η Οκτωβρίου και ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η του ίδιου μήνα, διόλου τυχαία την ημέρα εορτασμού του Χαλοουίν. H τιμή εκτίμησης των Sotheby’s είναι 1 με 1.5 εκατ. δολάρια, ενώ η αρχική τιμή ανέρχεται στο ποσό των 950.000 δολαρίων.

Αυτή τη στιγμή, την πρώτη θέση στη λίστα με τις ακριβότερες κινηματογραφικές αφίσες όλων των εποχών κατέχει η προαναφερθείσα αφίσα του «Metropolis», της θρυλικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Φριτς Λανγκ από το 1927, η οποία πουλήθηκε προς 690.000 δολάρια από τη Reel Poster Gallery του Λονδίνου το 2005.


H κλασική αφίσα του «Metropolis», δημιούργημα του Χάινζ Σουλτς-Νέουνταμ. (Πηγή φωτό: Reuters)

Γενικότερα, τα είδη του τρόμου και του φανταστικού κυριαρχούν στη λίστα με τα ακριβότερα κινηματογραφικά πόστερ, με τις κλασικές ταινίες τρόμου και τεράτων της Universal από τη δεκαετία του ’30 να κατέχουν τις περισσότερες θέσεις. Συγκεκριμένα, η μία από τις μόλις δύο σωζόμενες αφίσες του «Δράκουλα» του Τοντ Μπράουνινγκ με τον Μπέλα Λουγκόσι από το 1931, είναι μέχρι σήμερα η ακριβότερη αφίσα που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία, με το «ποντάρισμα» για την απόκτηση της να σταματά στα 525.800 δολάρια. Άλλες κινηματογραφικές αφίσες που έχουν δημοπρατηθεί για εντυπωσιακά μεγάλα ποσά είναι αυτές των ταινιών «London After Midnight» του 1927 (478,000 δολάρια), «The Black Cat» του 1934 (286.800 και 334.600 δολάρια), «Bride of Frankenstein» του 1935 (334.600 δολάρια) και «King Kong» του 1933 (244.500), όλες τους σημαντικές ταινίες των προαναφερθέντων κινηματογραφικών ειδών.

Η ίδια αφίσα της «Μούμιας» έχει ξαναδημοπρατηθεί από τους Sotheby’s το 1997, φτάνοντας το ποσό των 435.500 δολαρίων και καταλαμβάνοντας τη θέση του πιο ακριβοπληρωμένου κινηματογραφικού πόστερ της ιστορίας. Τη θέση αυτή την κατείχε μέχρι το 2005, όταν και «εκθρονίστηκε» από την προαναφερθείσα αφίσα του «Metropolis». Δεκατρία χρόνια μετά, ετοιμάζεται να πάρει τη «ρεβάνς» της, και μάλιστα με θεαματικό τρόπο.


(Πηγή φωτό: Twitter @nitehawkcinema)

Τέλος, η αφίσα αποτελεί δημιούργημα του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της Universal, Κάρολι Γκρος, δημιουργού των περισσότερων αφισών των κλασικών ταινιών τρόμου του κινηματογραφικού οίκου, οι οποίες με τα έντονα χρώματα και τις σύνθετες συνθέσεις τους δημιουργούσαν μία έγχρωμη εικόνα των ασπρόμαυρων ταινιών που προμόταραν, μαγεύοντας τους θεατές ακόμη και πριν την είσοδο τους στις σκοτεινές αίθουσες.

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 84457 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*