Στάθης Βλάχος:”Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν δύο μήνες ασταμάτητα επτά ημέρες την εβδομάδα.”

Στην κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες του Καλαμιτσίου αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική σύμβουλος Ασπασία Γρήγορη, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική.

“Για την επόμενη χρονιά πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και για το δρόμο που οδηγεί στις παραλίες, καθώς είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη δυσφήμιση για το νησί.”

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας, είπε ότι η κατάσταση όσον αφορά την καθαριότητα είναι τραγική και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ τα αδέσποτα στην Παλιά Πόλη έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Παράλληλα θα πρέπει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των κουνουπιών και να υπάρξει συντονισμένη πρόληψη από την πλευρά του δήμου για το θέμα των κουνουπιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Στην απάντηση του ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος, σχολιάζοντας αρχικά τις ερωτήσεις για το θέμα της λειτουργίας του δεματοποιητή, θύμισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι μία δύσκολη υπόθεση και συγκεκριμένα στη Λευκάδα λόγω της απότομης αύξησης των τουριστών.

Το θέμα των σκουπιδιών το έχουν διαχειριστεί όλες οι δημοτικές αρχές και όταν θα τελειώσει η θητεία μας θα κριθούμε όλοι.

Όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων όλοι έχουμε τις ευθύνες μας ανέφερε, καθώς ευθύνες έχουν και αυτοί που επέλεξαν τον δίαυλο για να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους χωρίς καμία μέριμνα, αλλά και η δημοτική αρχή που μπορεί να μην βρήκε μία άμεση λύση.

Ωστόσο η δημοτική αρχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάτι που όλοι είχαμε εγκρίνει στο δημοτικό συμβούλιο, η μοναδική διαφωνία που είχαμε ως δημοτική αρχή, ήταν ότι εμείς πιστεύαμε ότι διαχείριση των απορριμμάτων στη Λευκάδα μπορεί να γίνει με δύο σχέδια.

Το πρώτο σχέδιο ήταν ότι η Λευκάδα θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείριση των προβλημάτων, για αυτό είχαμε επιλέξει συγκεκριμένες θέσεις για ΧΥΤΥ, με τη συγκεκριμένη μελέτη και η δεύτερη άποψη ήταν η συνεργασία με τους έξω.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, εκτός από τη λαϊκή συσπείρωση, ότι η μοναδική λύση που θα έπρεπε έπρεπε να επιδιώξει Λευκάδα είναι να τα βγάζει έξω.

Όσον αφορά τις μεμβράνες του Δεματοποιητή, δεν μπορεί να κρύψει κανείς ότι μετά από τρία χρόνια μπορεί να ανοίξουν, ωστόσο αυτή τη λύση επιλέξαμε.

Αναρωτήθηκε μάλιστα τα τελευταία 40 χρόνια, ποια άλλη λύση υπήρχε σε αυτό το θέμα δεν πρέπει

Δεν πρέπει να κρινόμαστε από αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο ανέφερε.

Απαντώντας στην Ασπασία Γρηγόρη, είπε ότι δεν έχει την εντύπωση πως η Λευκάδα έχει την καλύτερη εικόνα, όταν από μία κανονικότητα είκοσι ενός χιλιάδων πολιτών, φτάνει σε μία πραγματικότητα τα 150 χιλιάδων πολιτών.

Μάλιστα ζήτησε να μάθει συγκεκριμένες περιπτώσεις που να αιτιολογούν τον ισχυρισμό ότι το ιστορικό κέντρο είναι σε άθλια κατάσταση για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην καλυτέρευση αυτής της εικόνας.

Όπως είπε  οι εργαζόμενοι καθαριότητας δουλεύουν επί δύο μήνες 7 ημέρες την εβδομάδα και δεν πρέπει να τους αδικούμε.

Ωστόσο συμφώνησε στο γεγον ότι στις 12 η ώρα τη νύχτα οι κάδοι μπορεί να είναι γεμάτο σκουπίδια.

Για παράδειγμα το τελευταίο απορριμματοφόρο που περνάει από την οδό Σικελιανού είναι στις 5:00 το απόγευμα και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να περάσει αργότερα αργότερα.

Μπορούν Ωστόσο οι μαγαζάτορες να κρατάνε τα σκουπίδια τους και να μην τα βγάζουν έξω και να τα κρατάνε μέχρι το πρωί, έχοντας μάλιστα ενημερωθούν εγγράφως.

Ο Βασίλης Αραβανής επέμεινε να μάθει πόσο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο δεματοποιητής, με τον κύριο Βλάχο να λέει ότι κόστισε 800.000 ευρώ, με την ετήσια λειτουργία του να κοστίζει 720.000 ευρώ και αυτά βάσει κάποιων προδιαγραφών.

Όλα αυτά τα πράγματα εντάσσονται μέσα στο γενικότερο σχέδιο, ρωτώντας να μάθει εάν δεν υπήρχε ο δεματοποιητής τι θα κάναμε.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 2184 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6