Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας: Με επιτυχία τα Φαρομανητά 2017

Λευκάδα 28/2/2017

 

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις «Φαρομανητά 2017» που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Ξεκινώντας από την  Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου,  ο βασιλιάς Καρνάβαλος μπήκε πανηγυρικά στην πόλη συνοδευόμενος από ομάδες Καρναβαλιστών σε μια εντυπωσιακή παρέλαση κατά μήκος της κεντρικής αγοράς της πόλης με κατάληξη στην κεντρική πλατεία. Συμμετείχαν ο «Ορφέας Λευκάδας», ο «Χορευτικός Όμιλος Λευκάδας» και τα «Μονοπάτια Αλληλεγγύης».

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε -για πρώτη φορά- Καρναβάλι στη Βασιλική με συμμετοχή πολλών Καρναβαλικών ομάδων από τη Νότια Λευκάδα. Το Καρναβάλι ολοκληρώθηκε με γλέντι στην παραλία της Βασιλικής.

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η αγαπημένη σε όλους παιδική Καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή των 4 Δημοτικών Σχολείων της πόλης, των Δημοτικών Σχολείων της Λυγιάς, του Νυδριού, της Βασιλικής και της Πλαγιάς. Ευχάριστη έκπληξη για όλους αποτέλεσε η συμμετοχή του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, για την οποία μερίμνησε το Πνευματικό Κέντρο.  Την παρέλαση άνοιξαν οι Μαζορέτες της Σχολής Χορού Αλεξάνδρας Μπούρα.

Το Πνευματικό Κέντρο διοργάνωσε δράσεις για τα παιδιά στην κεντρική πλατεία μετά το τέλος της παρέλασης, παρατείνοντας έτσι την καρναβαλική διάθεση των παιδιών.  Το απόγευμα κύλησε με πολύ Zumba από τη Δήμητρα Χατζηπαπά, μαγικά κόλπα από τους κλόουν Μπό και Μπού και δημιουργικά παιχνίδια από τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης. Το παιδικό Καρναβάλι έκλεισε με τo Quartetto Branello, την αγαπημένη μπάντα του νησιού μας, οι οποίοι χάρισαν στο κοινό υπέροχες μελωδίες.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Καρναβαλική παρέλαση του Νυδριού, η οποία προσέλκυσε πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση της πόλης στην οποία συμμετείχαν 8 πεζά πληρώματα και 12 άρματα.

Η κριτική επιτροπή βράβευσε:

Πεζά:

1ο βραβείο : Pagonia Averta ( Καρναβαλική ομάδα Αργυρής Κατωπόδη & Σταυρούλας Σταύρακα) & Το δικό μας παραμύθι (Καρναβαλική ομάδα Ειρήνης Μεσσήνη)

2ο  βραβείο: Μπρανέλος Μουέρτος (Καρναβαλική ομάδα Βαγγέλη Λογοθέτη)

3ο βραβείο: Τσούτσα Τάκαμα (Καρναβαλική ομάδα Σίας Βουτσινά)

Άρματα:

1ο βραβείο : Bίκινγκς (Καρναβαλιστές Σύβρου)

2 ο βραβείο: Lefkadaland (Καρναβαλική ομάδα Αποστόλη Καραβία)

3ο βραβείο: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει (Καρναβαλική ομάδα Καρυάς)

Εύφημη μνεία στο άρμα «Δαίδαλος και ‘Ικαρος» (Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων).

Η Καρναβαλική ράβδος του 2017 απονεμήθηκε στα δύο πρώτα πεζά: Pagonia Averta ( Αργυρή Κατωπόδη & Σταυρούλα Σταύρακα) & Το δικό μας παραμύθι (Ειρήνη Μεσσήνη).

Τα «Φαρομανητά 2017» έκλεισαν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με τον Αποκριάτικο Χορό του Πνευματικού Κέντρου στον πολυχώρο «Πάνθεον». Κέφι και χορός μέχρι πρωίας με την καταπληκτική λευκαδίτικη ορχήστρα αλλά και πλούσια δώρα, ήταν τα χαρακτηριστικά της βραδιάς.

Οι κερδοφόροι λαχνοί της λαχειοφόρου είναι:

1ος ΛΑΧΝΟΣ 681, Τετραήμερο ταξίδι 2 ατόμων στη Βενετία με το τουριστικό γραφείο «ΚΙΝΙSSIS»

2ος ΛΑΧΝΟΣ 947, Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μάρκας VERO IPS HD (NOTE BOOK – TABLET 2 in 1) 10΄΄με  W10

3ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 699, Ένα ποδήλατο 26΄΄ μάρκας MASTER.

4ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 941, Ένα  διήμερο ταξίδι 2 ατόμων στη λίμνη Αχρίδα (FYROM) με το τουριστικό γραφείο «ΚΙΝΙSSIS».

5ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 976, Ένα εισιτήριο 2 ατόμων, για την παρακολούθηση της όπερας ΗΛΕΚΤΡΑ  του Ρίχαρντ Στράους, που θα δοθεί στις 25 Οκτώβρη 2017 στην επίσημη έναρξη της Νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πρωταγωνίστρια τη συμπατριώτισσά μας διάσημη μεσόφωνο ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ.

6ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 736, Πρόσκληση 2 ατόμων, δωρεάν παρακολούθησης της εβδομάδας FOLKLORE  από 20-27 Αυγούστου 2017 στο Ανοικτό Θέατρο

7ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 771  Δείπνο 4ων ατόμων στην ψαροτεβάρνα «ΚΥΜΑ»

8ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 254, Συμμετοχή σε σεμινάριο «DECUPAGE» του ΧΑΡΤΙΝΟ.

9ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 899, Πολυτελές επετειακό Άλμπουμ των 60χρονων των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.

10ος ΛΑΧΝΟΣ Νο: 220 Πολυτελές επετειακό Άλμπουμ των 60χρονων των Γιορτων Λόγου και Τέχνης.

Οι τυχεροί, που δεν παρέλαβαν τα δώρα τους, μπορούν να τα παραλάβουν από το γραφείο του Πνευματικού Κέντρου.

Το Πνευματικό Κέντρο ευχαριστεί θερμά:

 1. Τις Ομάδες Καρναβαλιστών
 2. Τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης 1ο-2ο-3ο-4ο και των Δημοτικών Σχολείων Λυγιάς, Νυδριού, Βασιλικής, Πλαγιάς.

3.τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Ορφέα Λευκάδας, Απόλλωνα Καρυάς,

Πολιτιστικό Σύλλογο Τσουκαλάδων, Φωτεινό Σφακιωτών, Χορευτικό

‘Ομιλο Λευκάδας.

 1. Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
 2. Τη Σχολή Χορού Αλεξάνδρας Μπούρα.
 3. Τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης.
 4. Τους κλόουν Μπό και Μπού.
 5. Τη Δήμητρα Χατζηπαππά.
 6. Tη Λίζα Spiczak και το ατελιέ της.
 7. Το Κουαρτέτο Μπρανέλο.
 8. Τον Βασίλη Σταματέλο για την ευγενική παραχώρηση του τουριστικού τρένου.
 9. Τον Πάνο Φέξη για την καλλιτεχνική επιμέλεια του άρματος του Πνευματικού Κέντρου.
 10. Την Κριτική Επιτροπή.
 11. Τις Εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΤΑ ΧΑΛΑΡΑ.
 12. Τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ-ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΥΑ 96,7 , PRISMA 91,6 , ΡΑΔΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑ 88,4.
 13. Όλες τις Ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πρόβαλαν τις εκδηλώσεις.
 14. Την Ελληνική Αστυνομία.
 15. Τη Δημοτική Αστυνομία.
 16. Το Λιμεναρχείο.
 17. Τους χορηγούς : Σούπερ Μάρκετ ΤΑΟΛ, Σούπερ Μάρκετ ΒΕΡΓΙΝΗ, Παραδοσιακά προϊόντα Il Sapore, Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, «Σαλάμι Ντελημάρη» των αδελφών Κατωπόδη, «Εστιατόριο Κύμα», «Το Χάρτινο» Θωμάς Κρητικός, Τουριστικό Πρακτορείο «KINISSIS».
 18. Όλους όσοι βοήθησαν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στον παρουσιαστή των εκδηλώσεων μας κ. Νίκο Βερύκιο ο οποίος ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην παρουσίαση με το μπρίο και το κέφι του.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θεσμό του Λευκαδίτικου Καρναβαλιού τον οποίο διοργανώνει ανελλιπώς από τη δεκαετία του 90. Γι’ αυτό άλλωστε τον ενισχύει ποικιλοτρόπως σε μια προσπάθεια αρμονικού συγκερασμού εθίμων από παλιές καλές εποχές και δημιουργικής έμπνευσης από την καθημερινότητα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η μεγάλη προσέλευση ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς.

Ας προετοιμάσουμε το επόμενο Καρναβάλι, που θα ξεκινήσει την Τσικονοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθεί την Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

About Ομάδα Σύνταξης 80265 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας