Η ιστορική αναδρομή του Μάκη Μελά στην Λευκάδα του 1821

Ο Μάκης Μελάς μίλησε στον Prisma 91,6 κάνοντας  μια ιστορική αναδρομή την περίοδο του 1821, όταν τέτοιες μέρες  από τις αρχές του Γενάρη του 1821 είχαν αρχίσει να μαζεύονται στην Λευκάδα, είτε καταδιωκόμενοι από τον Αλή-Πασά ως πρόσφυγες, διάφοροι οπλαρχηγοί της Ελλάδας, όπως ο Γεώργιος Τσόγκας, ο Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Στουρνάρας, Κατσικογιάννης κ.α.

Μάλιστα την Κυριακή της αποκριάς είχαν μαζευτεί όλοι αυτοί στην οικία του Ζαμπέλιου, κάνοντας συνωμοτικές κινήσεις σε μονές του νησιού, σύμφωνα με ιστορικές παραπομπές ιστορικών που αναφέρει.

Μάλιστα όπως ανέφερε σε αυτή την μάζωξη ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο οποίος βρέθηκε περισσότερες από δυο φορές στην Λευκάδα, καθώς η μητέρα του ήταν από την οικογένεια Τσαρλαμπά, που είχε ρίζες σε Λευκάδα και Πρέβεζα.

Σύμφωνα με την wikipedia,Ο πατέρας του Οδυσσέα, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην επανάσταση του Λάμπρου Κατσώνη, συνελήφθη από τους Βενετούς, παραδόθηκε στους Τούρκους και αποκεφαλίστηκε το 1797 στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα ο μικρός γιος του, Οδυσσέας Ανδρούτσος, να μείνει ορφανός σε ηλικία 7 ετών. Η χήρα μητέρα του Οδυσσέα Ακριβή Τσαρλαμπά μετακόμισε το έτος 1797 στη Λευκάδα και μεταξύ των ετών 1798-1800 ο μικρός Οδυσσέας Ανδρούτσος έκανε παρέα με το γνωστό μετέπειτα ποιητή Ιωάννη Ζαμπέλιο.[8] Τον επόμενο χρόνο 1798 έγινε η Μάχη της Νικόπολης και ο Χαλασμός της Πρέβεζας από τον Αλή Πασά Τεπελενλή και ο μικρός Οδυσσέας και η μητέρα του Ακριβή Τσαρλαμπά διασώθηκαν γιατί είχαν καταφύγει στη Λευκάδα. Αργότερα επέστρεψαν στην Πρέβεζα όπου και έζησε μέχρι το 1806.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα αφήγηση του Μάκη Μελά.

{youtube}KKhWDLatgj4{/youtube}

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας