Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ομίλου «Μαρινόπουλος»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  • Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ομίλου «Μαρινόπουλος»
  • Αγώνας για δουλειά, ενάντια στα κλεισίματα και τις «πτωχεύσεις». Να πληρώσουν τα κέρδη και η εργοδοσία, όχι οι εργαζόμενοι!

 

H αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα από την εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Εδώ και καιρό ήταν γνωστά τα χρέη στους προμηθευτές και ολοφάνερα τα άδεια ράφια των καταστημάτων. Ήταν γνωστά, επίσης, τα λεγόμενα “σχέδια εξυγίανσης” μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες του κλάδου, τα οποία δεν προχώρησαν αφού ούτε οι τράπεζες ούτε οι άλλες εταιρείες ούτε μάλλον και η οικογένεια Μαρινόπουλου θεωρούσαν ότι αυτά τα σχέδια θα τους οδηγούσαν σε ανάκαμψη του ομίλου και κερδοφορία.

Η οικογένεια Μαρινόπουλου μας παραμυθιάζει. Λίγους μήνες πριν μιλούσε για τραπεζική χρηματοδότηση που θα οδηγούσε στην επιστροφή του ομίλου στην ανάπτυξη, και μόλις τρεις μέρες πριν την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προέβλεπε επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα. Στάχτη στα μάτια! Μάλλον η εργοδοσία του Μαρινόπουλου είχε προγραμματίσει την αίτηση πτώχευσης, βλέποντας ότι τα σχέδια χρηματοδότησης δεν προχωρούν, έτσι ώστε να εκβιάσει εργαζόμενους και προμηθευτές να δεχτούν κούρεμα των χρεών, μείωση μισθών και ό,τι βολεύει την ιδιοκτησία του ομίλου. Άλλωστε η οικογένεια είχε φροντίσει, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει όλες οι κυβερνήσεις –και η σημερινη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέροντάς τα σε fund των εξωτερικού, σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες.

Και γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μιλάμε για κάποιους “κακομοίρηδες”, αλλά για έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Δεν ξεχνάμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης μετακύλησαν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, με κλεισίματα καταστημάτων, απολύσεις, μεγάλες περικοπές μισθών και επιδομάτων, ελαστικοποίηση της εργασίας, μερική απασχόληση, δίμηνες ατομικές συμβάσεις, μεγάλη εντατικοποίηση και όποιο άλλο μέσο έδωσαν στους εργοδότες οι νομοθετικές ρυθμίσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η κυριακάτικη λειτουργία, που έχουν λυσσάξει οι μεγαλοεργοδότες και τα πολιτικά τους τσιράκια να επιβάλλουν, δεν την έσωσε. Και τώρα το ίδιο σχεδιάζουν οι Μαρινόπουλοι και οι όποιοι “στρατηγικοί επενδυτές”. Νέες θυσίες. Αξιοποιώντας τη μεγάλη απειλή της ανεργίας που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Η εταιρεία όμως εισέπρατε καθημερινά ζεστό χρήμα και πλήρωνε όποτε θυμόταν. Πού πήγαν τα λεφτά; Μήπως στην πολυτελή βίλα στο Μαϊάμι όπου ζει ο Πάνος Μαρινόπουλος; Σε off-shore εταιρείες των μελών της οικογένειας; Ποιος θα μας απαντήσει; Να ποιοι είναι οι μεγάλοι εκμεταλλευτές του κόπου και του ιδρώτα μας. Εταιρείες «κλείνουν», «πτωχεύουν», μπαίνουν σε διαδικασίες και νομικές ρυθμίσεις για «εξυγίανση». Οι εργοδότες έχουν κάνει τα «κουμάντα» τους, έχουν μεταγράψει τα βασικά περιουσιακά στοιχεία τους σε άλλα ονόματα ή νέες εταιρείες, έχουν φροντίσει να βάλουν σε “καλά χαρτιά” τα κέρδη τους. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε επιχειρήσεις πολλών κλάδων να χρεωκοπούν και αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους ζουν σαν βασιλιάδες. Η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει πολλές καβάτζες για να πληρώσει τα χρέη της ΤΩΡΑ.

Το σωματείο μας καλεί τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο να μην υποκύψουν στη τρομοκρατία που καλλιεργούν τα στελέχη της εταιρείας. Να αντιπαλέψουν τη προπαγάνδα ότι η εταιρεία θα λύσει το πρόβλημα και καθίστε μακριά από σωματεία και κινητοποιήσεις. Ότι κερδήθηκε, κερδήθηκε μόνο με αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους να συντονιστούν μαζί μας για το κοινό δικαίωμα όλων στην αξιοπρεπή εργασία:

– Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να μην γίνει καμία απόλυση, ούτε μέσω εξαναγκασμού σε παραίτηση ή μέσω οικειοθελούς αποχώρησης, όπως έγινε τον τελευταίο καιρό.

– Να καταβληθεί ολόκληρος ο μισθός και το επίδομα αδείας χωρίς καθυστέρηση. Τόσα χρόνια τα κέρδη από τον ιδρώτα και τη δουλειά μας δεν τα μοιραζόμασταν. Δεν θα μοιραστούμε τις ζημιές, δεν θα κάνουμε πλάτες στις «εξυγιάνσεις» και την διευθέτηση των χρεών σας με το δικό μας μεροκάματο!

– Να πληρωθούν άμεσα τα χρέη στους προμηθευτές, γιατί κι αυτοί θα τα μετακυλήσουν στους δικούς τους εργαζόμενους. Κανένας εργαζόμενος, του ομίλου ή των προμηθευτών του, να μην πληρώσει τα χρέη του Μαρινόπουλου.

– Να αλλάξει τώρα η κυβέρνηση τον πτωχευτικό κώδικα. Μπροστά τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζόμενων και μετά τα συμφέροντα του δημοσίου και τελευταία των τραπεζών.

– Να δεσμευθεί η εταιρική και προσωπική περιουσία της οικογένειας Μαρινόπουλου μέχρι την πληρωμή των χρεών τους. Δεν θα πληρώνουμε εμείς την πολυτελή ζωή τους.

About Βασίλης Κούρκουλας 11920 Articles
Ο Βασίλης Κούρκουλας καλύπτει την επικαιρότητα για τo PrevezaToday.gr και καθημερινά με τα ρεπορτάζ του παρουσιάζει όλες τις τοπικές εξελίξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*