Με επιτυχία η πρώτη συνάντηση από το Δήμο Πρέβεζας και το Φιλοσοφικό Καφενείο στην κατάμεστη αίθουσα της Πινακοθήκης Μόραλη (φώτο)

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 στην Πινακοθήκη Μόραλη( Αίθουσα Αθανασιάδη) η εκδήλωση με κεντρικόομιλητή τον κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη με θέμα «Ας μιλήσουμε για την τέχνη».

filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (6)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος έδωσε το παρών και στήριξε αυτή την πρώτη συνάντηση και την προσπάθεια του Φιλοσοφικού Καφενείου μέσα την ευκαιρία να γνωρίσουν το δημιουργό κ. Παπαγιάννη και το έργο του, παίρνοντας  μέρος σε μια ελεύθερη συζήτηση για την τέχνη.

filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (8)

Την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό των συζητήσεων έχει ο Κωνσταντίνος Ακρίβος ενώ τον συντονισμό της οργάνωσης η Ελευθερία Αγγέλη, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πρόνοιας καθώς και ο Κοσμάς Κορωναίος, εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού.
filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (5)

Λίγα λόγια για τον κ.  Θόδωρο  Παπαγιάννη , ομότιμο καθηγητή  της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (4)

Ο Ηπειρώτης Θόδωρος Παπαγιάννης, πέραν της Ακαδημαϊκής του λαμπρής πορείας, πέραν της διεθνούς αναγνώρισης των έργων του που κοσμούν μουσεία, καθώς και δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δημιουργήσει στη γενέτειρά του, το χωριό Ελληνικό, ένα εξαιρετικό Μουσείο Σύγχρονης Γλυπτικής. Εκεί φιλοξενούνται πολλά από τα έργα του ενώ έχει μετατρέψει το προαύλιο του Μουσείου και την ύπαιθρο του χωριού σε ένα διαρκές υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής όπου κάθε χρόνο διοργανώνει Συμπόσια Γλυπτικής με διεθνείς συμμετοχές.
Ενώ  για την περίοδο της Άνοιξης 2016 θα πραγματοποιηθούν 3 συναντήσεις από το ΦιλοσοφικόΚαφενείο.

Δείτε παρακάτω της συναντήσεις.

2η Συνάντηση: Γιώργος Κοντογιώργης
Τίτλος εισήγησης: «Η Αντίσταση των Εννοιών ως Άρνηση της Δημοκρατίας»

Από τους λίγους διανοούμενους που εκτίθενται και αρθρώνουν εδραία άποψη για την σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, συγγραφέας ενός μεγάλου πλήθους βιβλίων, με έντονες παρεμβάσεις στον πολιτικό διάλογο, που στηλιτεύουν την κομματοκρατία και άλλες παθογένειες της σύγχρονης Ελληνικής πολιτείας. Από τους Έλληνες που έχουν την στοχαστική τόλμη να προτείνουν τρόπους διαφυγής από την κρίση να εισηγούνται λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα.
Ο Γ. Κοντογιώργης είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια επί σειρά ετών. Εκτός από την λαμπρή ακαδημαϊκή του καριέρα, έχει χρηματίσει Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ και Υπηρεσιακός Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, ενώ υπήρξε, μεταξύ άλλων ο εισηγητής της δημιουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 σε χώρο που θα ανακοινωθεί.

filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (2)
3η Συνάντηση: Χρήστος Γιανναράς
Τίτλος εισήγησης: «Η Επιστήμη σήμερα αχρηστεύει τη Φιλοσοφία;»

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι κορυφαίος Έλληνας στοχαστής, με εξαιρετικό λόγο και σπάνια παιδεία. Βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία μέσω των πολυάριθμων βιβλίων του, της αρθρογραφίας του, των διαλέξεων του και των εμφανίσεών στα ΜΜΕ.
Είναι συγγραφέας τουλάχιστον 60 βιβλίων, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸΠάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στο Παρίσι, στη Γενεύη, κ.α. Μια εξέχουσα προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων που διακρίνεται για την πνευματική ευγένεια και το ήθος ενός πραγματικού διανοούμενου.
Θα βρίσκεται στο Φιλοσοφικό Καφενείο στην Πρέβεζα στις 11 Μαίου σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (3)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Κλείνουμε, με μια ξεχωριστή Αφιερωματική Εκδήλωση στο Δημήτρη Ποταμιάνο

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος υπήρξε μια πολύ ξεχωριστή μορφή στα ελληνικά γράμματα. Αγαπημένος καθηγητής των φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου, πραγματικός παιδαγωγός που αναζήτησε και βοήθησε με κάθε τρόπο ταλαντούχους νέους, χαρισματικός λογοτέχνης και δεινός αρθρογράφος και δοκιμιογράφος, άνθρωπος με βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, πολυταξιδεμένος και εκ πεποιθήσεως αισιόδοξος. Αγαπούσε τη ζωή και τις απλές χαρές της όπως η γαστρονομία και έβρισκε ευφάνταστους τρόπους να μεταστοιχειώνει μια μαγειρική υπόδειξη σε μάθημα ανθρωπολογίας.

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος σκόπευε να παρουσιάσει στην Πρέβεζα, από την οποία έλκει την καταγωγή της η οικογένειά του, σε προγραμματιζόμενη εκδήλωση του Φιλοσοφικού Καφενείου τα δύο τελευταία βιβλία του, το “Αλληλέγγυες Μέρες” και το “Αμφιθέατρο”. Δυστυχώς έφυγε την παραμονή του 2016.
Θα πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση στη μνήμη του, παρουσία της αδελφής του Ελένης Ποταμιάνου, αν. καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών.
Για το Δημήτρη Ποταμιάνο θα μιλήσουν ο διδάκτωρ Γεωγραφίας κ. Γιάννης Ρέντζος, ο Γιώργος Αρχόντας, διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας Παντείου, ο Θανάσης Λάγιος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών και διοργανωτής του Φιλοσοφικού Καφενείου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαίου σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Το Φιλοσοφικό Καφενείο στην Πρέβεζα
Η σειρά των 4 αυτών συναντήσεων του ΦΚ διοργανώνεται με τη στήριξη του Δήμου Πρέβεζας και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό των συζητήσεων έχει ο Κωνσταντίνος Ακρίβος ενώ τον συντονισμό της οργάνωσης η Ελευθερία Αγγέλη, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πρόνοιας και ο Κοσμάς Κορωναίος, εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού.
Και οι 4 εκδηλώσεις θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

filosofikokafeneioprevezaspapagiannisar (7)

About Βασίλης Κούρκουλας 11920 Articles
Ο Βασίλης Κούρκουλας καλύπτει την επικαιρότητα για τo PrevezaToday.gr και καθημερινά με τα ρεπορτάζ του παρουσιάζει όλες τις τοπικές εξελίξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*