Έφτασαν στον Κατσικά Ιωαννίνων την Κυριακή περίπου 1200 πρόσφυγες

Με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας περίπου 1.200 πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν σταδιακά από τις πέντε χθες το απόγευμα στον καταυλισμό του Κατσικά , που παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις, καθώς ο στρατός δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει την εγκατάσταση.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, παρ’ ότι έχει εκφράσει ξεκάθαρα εξαρχής αφενός τη θέση για το ότι έπρεπε να επιλεγούν στεγασμένοι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων και αφετέρου τη διαφωνία του με την επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης θεωρώντας την ακατάλληλη για υπαίθριο καταυλισμό, εν τούτοις προσπαθεί να βοηθήσει όπου χρειάζεται,  ώστε να διευκολύνει τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που φθάνουν στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Αντιδήμαρχοι,  Δημοτικοί Σύμβουλοι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατσικά, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον καταυλισμό.

Στη δήλωση του από τον καταυλισμό την Κυριακή το βράδυ, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ανέφερε:

«Είναι πρωτόγνωρες στιγμές, είναι στιγμές ιστορίας, αυτές που ζούμε. Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούμε με ηρεμία και ψυχραιμία την κατάσταση με τις δυνατότητες και τις πολλές αδυναμίες της. Βλέπουμε όλοι τις αδυναμίες αλλά δεν είναι ώρα να ασχολούμαστε με ότι δεν υπάρχει. Αυτή την ώρα πρέπει να μπορέσουμε να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε, με ότι έχουμε.  Την  κύρια ευθύνη την έχει το κράτος με το Υπουργείο Άμυνας και  εμείς,  ο Δήμος και όλοι οι άλλοι φορείς, είμαστε παρόντες για να μπορέσουμε να προσφέρουμε.

Μία τέτοια έκτακτη κατάσταση πρέπει να την υποδεχθούμε όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα. Το επικίνδυνο είναι  αυτά τα πράγματα να γίνονται άτακτα.  Υπάρχει μια στοιχειώδης τάξη αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό, αλλά υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Το θέμα τώρα είναι να τακτοποιηθούνε οι άνθρωποι, να ηρεμήσουνε και από κει και πέρα να δούμε τις βασικές τους ανάγκες,  να γίνει καταγραφή των προτεραιοτήτων και συντονισμένα να απευθυνθούμε και στην κοινωνία να βοηθήσει.

Αυτό που προέχει είναι συνεργασία, ηρεμία, ψυχραιμία, και να μπορέσουμε να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης».

Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφόρηση που δίδεται από την πολιτεία για την άφιξη προσφύγων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, είπε πως,  « οι πληροφορίες έρχονται την τελευταία στιγμή και δεν μπορεί να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία,  αλλά είναι σημαντικό  να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και σιγά σιγά να βελτιώνονται τα προβλήματα.

Το έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή την υπόθεση τη διαχειρίζεται το  κράτος, αλλά είναι ανάγκη να φτάνει σε μας η πληροφορία έγκαιρα ώστε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε ως αυτοδιοίκηση, να τα σχεδιάζουμε και να τα ετοιμάζουμε έγκαιρα.

Αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή ως             Δήμος Ιωαννιτών -αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία ενός καταυλισμού στον Κατσικά- είναι ότι κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να οδηγηθούνε σε στεγασμένους χώρους.  Δεν ακουστήκαμε και τώρα είμαστε εδώ που είμαστε.  Σημασία έχει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες  όσο μπορούμε».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν να μεταφέρεται άμεσα επιπλέον αριθμός προσφύγων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε γνωστό πως «ζητήσαμε να μην στείλουν άλλους άμεσα γιατί είναι δύσκολες οι συνθήκες εδώ» και πρόσθεσε «ελπίζουμε να εισακουστούμε, τουλάχιστον αυτό λέει οι λογική».

 

 

 

 

 

 

 

About Βασίλης Κούρκουλας 11920 Articles
Ο Βασίλης Κούρκουλας καλύπτει την επικαιρότητα για τo PrevezaToday.gr και καθημερινά με τα ρεπορτάζ του παρουσιάζει όλες τις τοπικές εξελίξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*