Τοποθέτηση Θανάση Καββαδά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου για Απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου Λευκάδος. ΗΧΗΤΙΚΟ

Κυρία Πρόεδρε,

 

Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση που δεν αναφέρετε στον Απολογισμό, από στιγμή που είπατε να ενσωματώσουμε τις ερωτήσεις στις τοποθετήσεις μας.

 

Πριν μερικές μέρες είχε ακουστεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκατασταθούν στις κατασκηνώσεις του Πασά. Ο Δήμος με Δελτίο Τύπου ανέφερε ότι αυτές οι φήμες είναι ανυπόστατες και ότι κατόπιν επικοινωνίας του με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαβεβαίωνε ότι «το ενδεχόμενο δημιουργίας οποιασδήποτε δομής σχετικής με το προσφυγικό στη Λευκάδα, ουδέποτε έχει συζητηθεί ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο». Την προηγούμενη Πέμπτη κατά την ψήφιση του ν/σ για τις Τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Δρίτσας είπε αυτολεξεί ότι «πρόσφυγες και μετανάστες θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα». Ερωτώ τον κ. Δήμαρχο να μας απαντήσει: σε περίπτωση που ζητηθεί από την κυβέρνηση να φιλοξενήσουμε κι εμείς πρόσφυγες και μετανάστες τι προτίθεστε να κάνετε;

 

Κ. Πρόεδρε

 

Είναι στα θετικά Δημοτικής Αρχής ότι γίνεται απολογισμός. Έπρεπε όμως από τη στιγμή που ο κ. Δήμαρχος είναι εισηγητής η εισήγησή του να έχει δοθεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει.

 

 

Έχει περάσει περίπου το 1/3 της θητείας σας ως Δημοτική Αρχή,

και δεν ξέρω εάν είστε ικανοποιημένοι από το έργο που έχετε κάνει έως τώρα.

Αυτό το γνωρίζετε εσείς και η παράταξή σας. Εάν δούμε τα όσα είχατε εξαγγείλει με βάση το πρόγραμμά σας (την εφημερίδα που είχατε εκδώσει) και τι έχετε κάνει έως σήμερα, πιστεύω ότι δεν είστε ευχαριστημένοι.

 

Κύριε Δήμαρχε

 

Σας έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες, να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και ένα χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο της θητείας σας.

Για έργα που θα αφήσουν το στίγμα σας αλλά θα ωφελήσουν και τη Λευκάδα.

Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχετε προχωρήσει σε τίποτα σημαντικό,

έχετε εγκλωβιστεί στη καθημερινότητα,

έτυχε και ο σεισμός, εξαιτίας του οποίου, ενώ δεν θα έπρεπε,

βάλατε όλα τα υπόλοιπα σε δεύτερη μοίρα.

 

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, όπως λέει και ο σοφός λαός μας.

 

Θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή, παρά τις δυσκολίες,

και να προχωρά τα έργα του Δήμου ,

και να επουλώσει τις πληγές του σεισμού.

 

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τον απολογισμό που μας φέρατε.

 

Ο απολογισμός που μας φέρατε είναι ελλιπής ,

Γιατί δεν υπάρχει σε μας ο απολογισμός όλων των αντιδημάρχων.

Μας κάνατε εσείς κ. Δήμαρχε ένα αναλυτικό απολογισμό αλλά σε κάποια, δεν αναφερθήκατε αναλυτικά ή δεν αναφερθήκατε καθόλου.

 

Και όταν μιλάμε για απολογισμό, μιλάμε για συνολικό απολογισμό.

Και τι εννοώ.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια αναλυτική αναφορά στο μεγάλο θέμα των απορριμμάτων και τι μέλει γενέσθαι; Και εδώ θα κάνω μια ερώτηση: Ως Δήμος είχαμε χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο με 666.000 ευρώ, για τη μεταφορά απορριμμάτων από το σημείο που θα κατασκευαστεί το ΜΟΠΑΚ (Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) στον υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ.

Πληροφορούμε ότι έχετε κάνει σε άλλους Δήμους έγγραφο να δεχθούν τα σκουπίδια μας και δεν ξέρω εάν το Σώμα το γνωρίζει αυτό. Δεν καταλαβαίνω, γιατί θα μεταφερθούν τα σκουπίδια σε άλλο ΧΥΤΑ από τη στιγμή που ο Δήμος χρηματοδοτείται με το ανωτέρω ποσόν. Επίσης θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μην προχωρήσουμε στην κατασκευή του ΜΟΠΑΚ και τα σκουπίδια να μεταφερθούν στο εργοστάσιο που γίνεται στα Γιάννενα, που κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ.

Ερωτώ λοιπόν: Υπάρχει αυτή η σκέψη από πλευράς υπουργείου; Εάν τα σκουπίδια που θα μεταφερθούν σε άλλο Δήμο θα επιβαρύνει τους Δημότες;

 

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια αναφορά στο Αγκυροβόλιο Βασιλικής και τι έχει γίνει έως τώρα;

Σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί; Δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα Δημοτική Αρχή, και πάμε να ολοκληρώσουμε το έργο, παίρνοντας ένα ποσό 12.200.000 ευρώ από Εθνικούς πόρους. Ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες επενδύσεις.

 

 

Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει μια αναφορά για το βιολογικό του Νυδριού και τι συνδέσεις έχουν γίνει; Να ξέρουμε σε τι στάδιο βρίσκετε;

Αναφερθήκατε στα σχέδια Πόλης; Σε αυτό το μεγάλο καρκίνωμα που χρόνια ταλαιπωρεί τους κατοίκους χωρίς να λύνεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Είπατε για το σχέδιο του Νυδριού ότι θα τελειώσει σε ένα χρόνο. Επειδή το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές αυτό, εάν γίνει θα πάω τάμα στη Φανερωμένη.

 

 

Τι γίνεται με τη μελέτη του Αι Γιάννη;

Πότε θα γίνει δημοπράτηση για να κατασκευαστεί το έργο και να μπορέσουμε να προσαμμώσουμε την παραλία του Αι Γιάννη;

 

Έχουμε ψηφίσει στο Δ.Σ αρκετές μελέτες προσάμμωσης για τις δυτικές παραλίες και είναι από τις πρώτες που ψηφίσαμε στην αρχή της θητείας σας.

Υποστηρίζατε ότι σε τρεις μήνες θα έχουμε στα χέρια μας τις αδειοδοτήσεις από την Αντιπεριφέρεια Λευκάδος. Στο μεταξύ μα ζητήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες από τη αποκεντρωμένη. Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα δεν έχουμε αποτέλεσμα.

 

Και έχω μια μεγάλη απορία:

 

Χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες για τις Δυτικές παραλίες που θα ρίξουμε την άμμο και δεν απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες για το βουνό που υπάρχει στους Μύλους;

 

Τέλος του 2014 ξηλώσατε τις πινακίδες που οδηγούσαν στα καταλύματα για διευκόλυνση των τουριστών. Το είχα θίξει προσωπικά το θέμα πριν την έναρξη της σεζόν του 2015. και μου υποσχεθήκατε ότι θα λυθεί. Πάμε για τη νέα σεζόν και ακόμα δεν έχουμε τις πινακίδες.

 

ΤΕΙ

Με το ΤΕΙ τι γίνεται; Επιτρέπεται να μην υπάρχει καμία αναφορά στο απολογισμό σας για να γνωρίζει και το Σώμα που βρισκόμαστε;

Το ίδιο συμβαίνει και με το θέατρο. Που είναι αυτές οι ενέργειες; Δε γίνεται πουθενά αναφορά.

 

ΎΔΡΕΥΣΗ

Σε ό,τι αφορά την Ύδρευση, έκανε αναλυτική ενημέρωση ο κ. Αντιδήμαρχος αλλά έπρεπε να τα έχουμε και γραπτώς όπως είπαμε στην αρχή.

Εάν έγιναν ενέργειες και που, εάν δεν έγιναν, εάν υπάρχουν προβλήματα,

εάν θα ξεκινήσει τέλος πάντων κάτι. Πολλές περιοχές υπέφεραν πέρυσι το καλοκαίρι από έλλειψη νερού και επίσης θέλω να αναφερθώ στον κατάλογο των έργων αποκατάστασης του Δήμου Λευκάδας από το σεισμό που καταθέσατε στο υπουργείο, όπου αναφέρεστε σε ένα ποσό 550.000 ευρώ για την κατασκευή δεξαμενής στη θέση Αηδονάκι Περιγιαλίου και αντικατάστασή του καταθλιπτικού αγωγού από τη γεώτρηση έως τη δεξαμενή Περιγιαλίου. Σας έχω πει κ. Αντιδήμαρχε και κ. Δήμαρχε, και επαναλαμβάνω, γιατί να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα για το συγκεκριμένο έργο και να μην πάνε τα χρήματα αυτά σε κάποιο άλλο έργο ύδρευσης;

Γιατί για το έργο αυτό υπάρχει μελέτη, που επεντάχθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ένα ποσό περίπου 2,5 εκατ ευρώ που δίνει λύση στον ανατολικό άξονα του νησιού, που η μελέτη προβλέπει την κατασκευή δύο δεξαμενών, μιας στο Αηδονάκι και μιας στη Λυγιά και γίνεται αλλαγή δικτύου ύδρευσης 14 χιλιάδων μέτρων.

Οπότε από τη στιγμή που η μελέτη είναι έτοιμη να εντάξουμε το ανώτερο έργο στο νέο ΕΣΠΑ και όχι να διαθέσουμε 550.000 ευρώ για μέρος του έργου.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

Λέτε για εξασφάλιση πίστωσης 300 χιλιάδων ευρώ για το γήπεδο Τσουκαλάδων.

Γνωρίζω προσωπικά ότι ο κ. Βεργίνης έκανε μια προμελέτη για το γήπεδο των Τσουκαλάδων, και έδωσε και τις κανονικές διαστάσεις, και εξασφάλισε και τα 300 χιλιάρικα από τον κ. Ανδριανό.

Και ερωτώ: Πως εξασφαλίζετε εσείς; Με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο, όλοι μπορούμε να κάνουμε.

 

Για τι απολογισμό συζητάμε;

 

 

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Σας είχαμε πει, και μάλιστα εγώ ο ίδιος, από το Νοέμβριο του 2014 ότι πρέπει να αναθέσει ο Δήμος μελέτες σε αρμόδια γραφεία, ώστε το καλοκαίρι του 2015 να προχωρήσουμε στη διαδικασία εξομοίωσης με ζώνη Λιμένα. Υποσχεθήκατε τότε ότι θα αναλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και συγκεκριμένα θα ασχοληθεί ένας μηχανικός. Εγώ σας είχα πει ότι δεν θα προλάβει μόνον ένας μηχανικός και για τα 9 λιμάνια, χωρίς να θέλω να απαξιώσω την υπηρεσία. Τελικά έχουμε το χαρακτηρισμό μόνο ενός Λιμανιού, του Νυδριού.  Και προχωράτε όπως είπατε για τη Βασιλική και το Περιγιάλι.  Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο χαρακτηρισμός Λιμάνια επιφέρει σημαντικά έσοδα στο Δήμο.

 

Τουριστικό Περίπτερο

 

Αξιοποίηση τουριστικού περιπτέρου στο κάστρο. Μας είχατε πει ότι θα γίνει δημοπράτηση του Ιούλιο του 2015. Ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι μελέτες.

 

 

Παιδικές χαρές

 

Αναφέρεστε στις παιδικές και ότι μόνο μία έχει πήρε πιστοποιητικό καταλληλότητας. Μα αυτή η πλατεία που βρίσκεται η παιδική χαρά είναι καινούργια. Εγκαινιάστηκε τον 7ο του 2014. Από την άλλη λέτε ότι στοχεύετε να πιστοποιήσετε ακόμα 7 το 2016. Και σας ερωτώ: με τις υπόλοιπες 35 τι γίνεται; Ποια είναι η ασφάλεια των παιδιών; Έχετε αντίληψη των ευθυνών σας;

Ενημερώνω ότι το Μάιο του 2015 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, με εγκύκλιο καλούσε τους Δήμους να ξηλώσουν τις επικίνδυνες παιδικές χαρές, εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές και δε έχουν τη προβλεπόμενη πιστοποίηση. Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι σε περίπτωση ατυχήματος ,ακόμα και εάν έχει τοποθετηθεί πινακίδα ότι δεν διατίθεται πιστοποίηση, και ότι η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή συνοδών, ο Δήμος εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το συμβάν.

Επίσης σε απάντηση που πήρα χθες από ερώτηση που καταθέσαμε βουλευτές στη Βουλή, μας γνωστοποιεί ο υπουργός ότι εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών έχει κατανεμηθεί στου Δήμους της χώρας, από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους για επενδύσεις (Σ.Α.Τ.Α) για το έτος 2015 και μέχρι σήμερα το ποσό των 58.609.960 ευρώ, για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων και δράσεις για τις παιδικές χαρές. 

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

Σε αυτό το σημείο διεκόπη η παρέμβασή μου, λόγω χρονικού περιορισμού.

Πρόθεσή μου ήταν να αναφερθώ στο σεισμό, τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί (καταβολή έκτακτου επιδόματος, έργα υποδομών και μάλιστα εν όψη της τουριστικής περιόδου κ.τλ. ) και στην αναποτελεσματικότητα των κινήσεων του Δήμου.

{youtube}2qGauEvmLik{/youtube}

About Παναγιώτης Κουνιάκης 7381 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*