Πρόταση για απόσχιση του Καστού και του Καλάμου από τον Δήμο Λευκάδας

Δήμος Καρνίων: Ουτοπία ή ο μόνος δρόμος για την επιβίωση των νησιών μας Καστού και Καλάμου.

Αγαπητοί Καστιώτες και Καλαμισιάνοι, καιρό τώρα κάποιοι από εμάς πού έχουμε ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τα χρόνια μετά την ένταξη των νησιών μας με τον Καλλικράτη στο Δήμο Λευκάδας, έχουμε αρχίσει μια συζήτηση (βλέποντας και ζώντας εκ των έσω τα προβλήματα,τον παραγκωνισμό των νησιών μας και την εγκατάλειψη, ουσιαστικά την μη αυτοδιοίκηση μας)για το αν είναι δυνατόν η όχι η επανασύσταση του Δήμου Καρνίων και πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.

Θα ήθελα εδώ να αναφέρω εν συντομία τι είναι αυτά που ενώνουν τα δύο νησιά μας και όλους εμάς που τα κατοικούμε ή καταγόμαστε από αυτά.Πέρα από τους πατροπαράδοτους δεσμούς μας, Κάλαμος και Καστός αποτελούν μία ξεχωριστή νησιωτική γεωγραφική οντότητα ,ουσιαστικά το ένα νησί είναι συνέχεια του άλλου και τα δύο έχουν σημείο επικοινωνίας με τον Ελλαδικό χώρο τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Από εκεί έχουμε ακτοπλοϊκή σύνδεση,κοινό υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης,κοινή υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτροδότησης(και τα δύο σε κακά χάλια)και ακόμη από εκεί εξυπηρετούμαστε από βασικές υπηρεσίες όπως ταχυδρομείο,τηλεφωνία,τράπεζα,κέντρο υγείας,Γυμνάσιο, Λύκειο κλπ.

Ακόμα τα δυο νησιά έχουμε να παλέψουμε από κοινού την λαίλαπα των ιχθυοκαλλιεργειών,το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών αλλά το σημαντικότερο όλων να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για τον τόπο μας! Θέλουμε ή όχι να διατηρήσουν τα νησιά μας το μοναδικό φυσικό κάλος,θέλουμε ή όχι να βασιστεί η οικονομία των νησιών μας στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και στην διατήρηση όπου υπάρχει του πρωτογενούς τομέα και της αλιείας;Θέλουμε ή όχι βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Αυτή τη στιγμή όλοι το γνωρίζουμε, το βλέπουμε στην καθημερινότητα μας,το βιώνουμε και το πληρώνουμε σκληρά….είμαστε ένα βήμα πριν την πλήρη εγκατάλειψη.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να διεκδικήσουμε την αλλαγή του χωροταξικού του Καλλικράτη για τα νησιά μας. Δεν θα είναι εύκολο αλλά χωρίς να αγωνιστούμε δεν θα πετύχουμε τίποτα. Πως μπορεί να γίνει Πρώτο βήμα είναι η ίδρυση απ όλους εμάς που θέλουμε να μπούμε μπροστά σε μια τέτοια προσπάθεια, ενός φορέα, επιτροπής η καλύτερα συλλόγου με μόνο σκοπό την επανασύσταση του Δήμου Καρναίων.

Ο Σύλλογος αυτός θα πρέπει να έχει την νομική βοήθεια και εκπροσώπηση ώστε να μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια στο Διοικητικό Δίκαιο,αλλά και επικοινωνία ,συντονισμό με άλλα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Δεύτερο βήμα είναι η ενημέρωση όλων των κατοίκων για το θέμα και η συλλογή υπογραφών. Τρίτο βήμα η οργάνωση από τα δύο τοπικά συμβούλια Καλάμου και Καστού ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης (ότι κάναμε και γιά τις ιχθυοκαλλιέργειες) γιατί ένα ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης θα είναι το μεγαλύτερο όπλο μας στην όποια διεκδίκηση μας σε Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτή,Υπουργείο,ΚΕΔΕ κλπ.

Κατά την άποψή μου τα τρία αυτά βήματα είναι αναγκαία στην προσπάθεια μας αλλά θα πρέπει άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ορίσουμε μια συνάντηση το γρηγορότερο ώστε να ξεκινήσουμε…. μη βαλτώσουμε σε συζητήσεις μέσω φεισμπουκ χωρίς αποτέλεσμα.

Τέλος προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, το πρόβλημα των νησιών μας δεν είναι ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε η προηγούμενη και οι δύο προσπαθούν και προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα του δικού τους νησιού και έτσι θα συνεχίσουν, εμείς πέφτουμε πολύ μακρυά. Καιρός λοιπόν να διεκδικήσουμε την Αυτοδιοίκηση μας

Γιάννης Φ Γιαννούτσος
(τοπικός σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κάστου)

About Ομάδα Σύνταξης 76475 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*