Σχετικά με το David Bowie – Του Κώστα Μαζιώτη


Σχετικά με το David Bowie – Του Κώστα Μαζιώτη

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφτεί, προβληθεί και ειπωθεί πάρα πολλά για το βρετανό καλλιτέχνη David Bowie με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του, Ίσως λοιπόν να μοιάζει περιττό ακόμα ένα κείμενο για τον εκλιπόντα. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο και προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο. Ορισμένες όμως άστοχες, κατά την άποψή μου αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λοιπές δημοσιεύσεις, φανερώνουν κατά τη γνώμη μου πάντα, άγνοια και ίσως επιλεκτική ανάγνωση πηγών, οπότε μάλλον είναι καλή ιδέα μια επιπλέον τοποθέτηση.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο Bowie ήταν φασίστας και υποστηρικτής του Hitler με επίκληση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Playboy το 1974. Είναι γεγονός ότι στην εν λόγω συνέντευξη ο Bowie διατύπωσε τέτοιου είδους ακραίες απόψεις. Εκείνη την εποχή ήταν 27 ετών. Δεν είχε ζήσει τον πόλεμο και της θηριωδίες των Ναζί. Επιπλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπήρξε ποτέ ιδεολογική και πολεμική διαμάχη, όπως στην Ελλάδα μεταπολεμικά. Αυτό σημαίνει πως δεν υπήρχε σοβαρό αντιφασιστικό κίνημα που θα μπορούσε πιθανόν να ενημερώσει, ή να αφυπνίσει αντιφασιστικά αντανακλαστικά. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι rock stars που διατύπωσαν παρεξηγήσιμες ή και ακραίες απόψεις, Ακόμα και ο Eric Clapton είχε δηλώσει την εκτίμηση και ίσως υποστήριξή του στον Enoch Powel τότε ηγέτη του ακροδεξιού βρετανικού κόμματος National Front (Εθνικό Μέτωπο).

Αναφορικά με το Bowie, ο ίδιος το 1976 προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την εξάρτησή του από την κοκαίνη ώστε να απαλλαγεί από αυτήν και τον όλο ξέφρενο τρόπο ζωής των star όπως αυτός διαμορφωνόταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας το ’70 (αχαλίνωτες καταχρήσεις κλπ), μετακόμισε στο τότε Δυτικό Βερολίνο αναζητώντας «καθαρό» περιβάλλον. Κατά τα φαινόμενα το βρήκε στη συνοικία Neukoln μια περιοχή όπου πληθυσμιακά κυριαρχούσαν Τούρκοι μετανάστες. Εκεί λοιπόν διαμόρφωσε συνείδηση σύμφωνη με τον Κλασικό Φιλελευθερισμό του 18ου αιώνα μακριά από τη νεοφιλελεύθερη Σχολή του Σικάγο και σίγουρα μακριά από το φασισμό!.Έκτοτε έμεινε συνεπής αντίπαλος της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και φυσικά των ομοφοβικών διακρίσεων και όλα αυτά με δημόσιες και νηφάλιες τοποθετήσεις του.

Το 1996 όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για τη μοναδική του εδώ συναυλία, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Μάκης Μηλάτος σε συνέντευξη που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», του έθεσε ερωτήματα σχετικά με εκείνες τις ατυχείς παλαιότερες δηλώσεις του. Ο φίλος μας εξέφρασε την μετάνοιά του χωρίς περιστροφές. Το αναφέρει άλλωστε και ο ίδιος ο δημοσιογράφος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο facebook.

Κλείνοντας αξίζει να τονιστεί πως το πλήθος των αναφορών στον τεράστιου βεληνεκούς αυτό μουσικό/ηθοποιό, ακόμα και μερικών αρνητικών, δείχνει ακριβώς την εμβέλειά του.

Κώστας Μαζιώτης

 

About Ομάδα Σύνταξης 84442 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*