Τέσσερις κινήσεις Δήμων για το ΕΣΠΑ – Αναζήτηση νομικού οπλοστασίου & απαντήσεων από την Κεντρική Εξουσία

Πολλαπλούς κινδύνους προβλέπουν οι δήμαρχοι στο ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν έργα του ΕΣΠΑ. Αφενός μεν, σύμφωνα με υπολογισμούς η ζημιά στα δημοτικά ταμεία υπολογίζεται μεταξύ 3,5 και 5 δισ. ευρώ και ακόμη εκτιμάται ότι οι Δήμοι ίσως κληθούν να επιστρέψουν χρήματα που έχουν δαπανηθεί για τα έργα.

Όπως εκμυστηρεύονται δήμαρχοι ήδη υπάρχουν περιπτώσεις εργολάβουν που έχουν στείλει εξώδικα σε δημοτικές αρχές για το «πάγωμα» των εργασιών, επικαλούμενοι υφιστάμενες ρήτρες.

Μία από τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η ΚΕΔΕ είναι να αναζητήσει μέσω των νομικών της υπηρεσιών, τρόπους για την νομική κάλυψη των Δήμων. Θα εξεταστούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες ή αμέλειες από πλευράς κεντρικής διοίκησης και δεν αποκλείεται να σταλεί και κάποια εξώδικη δήλωση στους υπεύθυνους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δεύτερον, θα αποσταλεί επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους θα ζητείται να ενημερωθεί η ΚΕΔΕ αν έχει τελικά σταλεί από την κυβέρνηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γραπτό αίτημα από τη χώρα μας, για την παράταση ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το τρέχων ΕΣΠΑ. Στόχος, δηλαδή, να εξεταστεί έαν η κεντρική εξουσία έχει κάνει τις απαραίτητες για την παράταση κινήσεις.

Τρίτον, θα επικαιροποιηθούν τα στοιχεία των εν εξελίξει έργων, σε κάθε Δήμο και η εικόνα που θα προκύψει θα αποτυπωθεί συγκεντρωτικά. Η ΚΕΔΕ προχωρά σε άμεση καταγραφή των έργων ΕΣΠΑ σ΄όλους τους Δήμους, όπου έχει γίνει διακοπή εργασιών από τις εργοληπτικές εταιρείες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι υπάρχουν συμβάσεις έργων με δήμους που ξεπερνούν το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, για τα οποία έχει γίνει διακοπή εργασιών από τους αναδόχους.

Με επιστολή του προς όλους τους Δημάρχους , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζητεί να έχουν αποστείλει μέχρι τις 8 του μηνός τα σχετικά στοιχεία, ώστε να προβεί στη συνέχεια «σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές, προκειμένου όχι μόνο να επισημανθεί το πρόβλημα αυτό αλλά και να εξευρεθεί πλέον άμεσα η κατάλληλη λύση»

Τέταρτον, με στόχο το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης των έργων, θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνάντηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως και με επιστολή στον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

About Ομάδα Σύνταξης 76561 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*