Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση και τα εγκαίνια για τα 100χρόνια ανασκαφών στην Νικόπολη

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση και τα εγκαίνια για τα 100χρόνια ανασκαφών στην Νικόπολη

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση και τα εγκαίνια για τα 100χρόνια ανασκαφών στην Νικόπολη με την παρουσία του  Μητροπολίτη Χρυσόστομου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περικλή Βασιλάκη, του δήμαρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα, ενώ το παρόν έδωσαν και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης, πλήθος κόσμου και  δημοτικοί σύμβουλοι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το πολιτιστικό κέντρο Πρέβεζας (Όαση) και στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η έκθεση με φωτογραφικό υλικό στην Οικία Αθανασιάδη.

Η γενική επιμελήτρια και συντονίστρια, κ. Ευγενία Χαλκιά, καλωσόρισε τους καλεσμένους και στη συνέχεια μίλησε για την εκδήλωση και για τα εγκαίνια, αναφερόμενη στα 100χρονια από την πρώτη ανασκαφή στην Νικόπολη, πράγμα πολύ σημαντικό αλλά σημαντικότερο είναι  το ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται έως και σήμερα.

aggelixronia

Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Δήμο Πρέβεζας και ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαΐλη αλλά και τον εντεταλμένο σε θέματα πολιτισμού κ. Κοσμά Κορωναίο, αλλά και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Τις ευχαριστίες δέχτηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος συμπαραστέκεται συνεχώς, όπως και όλη η Περιφερειακή Διοίκηση Πρέβεζας, με οικονομική ενίσχυση αλλά και με κάθε είδους διευκόλυνση. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που χωρίς τη βοήθεια τους δε θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί η εκδήλωση.

xrusostomos

Στη συνέχεια η κ. Χαλκιά  έδωσε τον λόγο στο Μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ακμή της Νικόπολης  στον Ελλαδικό χώρο,στα μνημεία που διαθέτει αλλά και στις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Πρόσθεσε ότι η Νικόπολη συμπυκνώνει την ιστορία δυο αυτοκρατοριών, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής, και ότι μάρτυρες στο χρόνο είναι τα μνημεία που διαθέτει η πόλη. Ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για το σκοπό αυτό και τόνισε ότι οφείλουν να συνεχίσουν το έργο αυτό με θρησκευτική ευλάβεια καθώς είναι χρέος όλων μας προς τον πολιτισμό, στην πατρίδα και το έθνος μας.

periklisvas

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο  θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ.Περικλής Βασιλάκης,  ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη αλλά και του Αντιπερειφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου ,ευχαρίστησε από τη μεριά του  για την πρόσκληση  που του έγινε. Αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας που μέσα από την ανασκαφική τους ιδιότητα και την διάσωση των μνημείων αλλά και την επιστημονική επιτροπή Νικόπολης μέσα από τα έργα έρευνας και την ανάδειξη των μνημείων έχουν προσφέρει ένα αναμφισβήτητο μεγάλο κομμάτι στην ανάδειξη και προβολή της Νικόπολης στα πέραντα του κόσμου.

Τέλος, ο κ. Περικλής Βασιλάκης είπε:<< Εύχομαι  μέσα από την καρδιά του τα εκατό  χρόνια αρχαιολογικού έργου που γιορτάζουμε σήμερα να γίνουν  άλλα τόσα και εμείς να συνεχίζουμε να θαυμάζουμε και να στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή>>

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης που με ιδιαίτερη χαρά όπως είπε, χαιρέτισε  αυτήν την όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση .Ευχαρίστησε με τη σειρά του τόσο την επιστημονική επιτροπή της Νικόπολης για την εκδήλωση,  η οποία όπως είπε αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την επίγνωση του χρέους μας, καθώς και  όσους εργαστήκαν για την ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης.

mpail

Ο κ. Μπαΐλης τόνισε πως η αρχαία Νικόπολη είναι μια από της σημαντικότερες πόλεις και το όνομα της έχει συνδεθεί με την μεγάλη νίκη του Αύγουστου, ευχαρίστησε τους επώνυμους αλλά και ανωνύμους που μέσα από τις δύσκολες συνθήκες αγάπησαν αυτόν τον χώρο και κυριολεκτικά ανάδειξαν μέσα από τα σπλάχνα του πολύτιμα κομμάτια πολιτισμού της ιστορίας μας. Κλείνοντας, σημείωσε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν εκατό χρόνια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να αναδείξει και άλλα κομμάτια της ιστορίας μας  αλλά και να βοηθήσει έτσι στην προστασία αυτής της σπάνιας πολιτιστικής μας κληρονομίας που αποτελεί τον μεγαλύτερο πλούτο για τον τόπο μας.

mparkasxronia

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής Πρέβεζας κ. Κων/νος Μπάρκας, ο οποίος  τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά γι’ αυτόν να συμμετέχει σήμερα στις  επετειακές εκδηλώσεις για τα 100χρονια των ανασκαφών στη Νικόπολη. Εκπροσωπώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχαρίστησε την επιστημονική επιτροπή Νικόπολης για την ευγενική πρόσκληση και  εξέφρασε την ικανοποίηση να βρίσκεται απόψε με φίλους  τους οποίους συνεργάζεται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, την αποτελεσματική δηλαδή προστασία αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας καθώς και την αξιοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Κλείνοντας ο κ. Μπάρκας  τόνισε ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους  αρχαιολόγους, Κωνσταντίνο Ζάχο,  Ευγενία Χαλκιά, Χριστίνα Μερκούρη και Βάρβαρα Παπαδοπούλου, οι όποιοι διαθέτοντας μεράκι για την ανασκαφή κατάφεραν να διασώσουν αλλά και να προβάλλουν σε εμάς τα αρχαία μνημεία.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο η προϊσταμένη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας κα Αγγέλη, η οποία με την σειρά της ενώ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην ιστορία αλλά και στο μέλλον της Νικόπολης και στην ανάδειξη της.

aggelh

Το λόγο λίγο αργότερα πήρε ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής της Νικόπολης κ. Κωνσταντίνος Ζάχος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Οκταβιανό Αύγουστο αλλά και στην σημερινή μέρα που γιορτάζονται τα 100χρονια από την ανασκαφή της Νικόπολης. Μίλησε για την τουριστική προβολή αλλά και για το πάρκο της Νικόπολης που θα δημιουργηθεί. Τέλος, έκανε μια ανασκόπηση στην ιστορία της Νικόπολης αλλά και στης κατασκευή της .

zaxosxronia

Το λόγο είχε και η κ. Μερκούρη, προϊσταμένη της εφορίας Ζακύνθου. Η κ. Μερκούρη αναφέρθηκε αρχικά στην έρευνα της αρχαιολογικής εταιρίας και στο ποτέ ξεκίνησε να υλοποιείται. Μίλησε για τις ανασκαφές , την καταγραφή των μνημείων και την προστασία τους που έγιναν για πρώτη φορά, συνέχισε να μας μεταφέρει την ιστορία των ανασκαφών της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Πρέβεζα αλλά και την οργάνωση που υπήρχε ώστε να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα.

merkourixronia

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν τα εγκαίνια στην οικία Αθανασιάδη με τίτλο «Νικόπολη. Ένας αιώνας ανασκαφών». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 14 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, τις ώρες 10.00-13.00 και 18.00-21.30.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις επετειακές εκδηλώσεις .

 


    


    


    


    


    


    


    


    


    


    


    


    


    

About Ομάδα Σύνταξης 80333 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*