"Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Δημοτικό Συμβούλιο" του Χάρη Τσάντη

"Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Δημοτικό Συμβούλιο" του Χάρη Τσάντη

Το γεγονός πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον πρώτο γύρο έφερε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης κοντά στα ποσοστά, δίνει και στους εκπροσώπους τους το έναυσμα για πιο ισχυρή και γεμάτη πυγμή άποψη και στάση.

Συγκεκριμένα, (και γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως), ο κ Παππάς (ΑΣΥΠ) στον πρώτο γύρο είχε έρθει 2ος με 17,14%, ο κ Κλάπας (Δ.Α.Δ) με 16.88% ήταν 3ος και ακολούθησαν 4ος ο κ Βασιλείου (Δ.Ρ.Σ.) 14,17% και 5ος ο κ Νόβας (Λ.Σ.) 13,44%. Δηλαδή η διαφορά του 2ου με τον  5ο ήταν 700 ψηφοδέλτια.

Δεδομένων των ποσοστών αυτών, όταν η ευκαιρία του να βρεθείς στον 2ο γύρο κρίνεται σε τόσες λίγες ψήφους, το λογικό είναι να αισθάνεσαι πως πρέπει να ακουστείς και πολλές φορές να εισακουστείς .

Βέβαια (αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι) ο κ Παππάς, ως μείζονα αντιπολίτευση έχει θεωρητικά έναν λόγο παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Ατομικά λοιπόν και σύμφωνα με όσα παρακολουθήσαμε ως τώρα:

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ Χρήστος Μπαίλης: Τέταρτη συνεχόμενη θητεία, δεύτερη στον (Καλλικρατικό  πια) Δήμο Πρέβεζας και απ’ ότι φαίνεται το προσωπικό στυλ και η πολιτική του οπτική ήρθαν για να μείνουν.
Η αδιαμφισβήτητη πρωτιά του, σύμφωνα με τα ποσοστά αλλά και η ομοιογένεια της παράταξής του η οποία έδεσε παλιά και νέα πρόσωπα φαίνεται συμπαγής  αλλά όχι τόσο δραστήρια όσο θα έπρεπε, πλην κάποιων έμπειρων. Primo(πρίμο) λοιπόν ο κ Μπαίλης.

Secondo (Σεκόντο ή Σεγόντο) ο κ Φραγκούλης . Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ αυστηρός. Αν ήταν διαιτητής θα έβγαζε κόκκινες κάρτες, αν ήταν στρατιωτικός θα ήταν όλοι φυλακή.  Αν οι πολίτες «κουράζουν» το Δ.Σ. με ερωτήσεις είναι επειδή θέλουν να πάρουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα (όπως γιατί είναι απλήρωτοι) και όχι για να χαλάσουν τη βραδιά του Δ.Σ.

Στην ΑΣΥΠ, ο κ Παππάς με τον κ Νίτσα ούτε δίπλα –δίπλα δεν κάθονται (αφού ο κ Νίτσας είναι στο προεδρείο). Προεκλογικά είχαμε χειραψίες πάνω και κάτω από τα πόντιουμ, τώρα δεν φαίνεται να συμπαρατάσσονται ανοιχτά (όπως λέει και το ακρωνύμιο). Περιμένουμε ακόμη το θέμα που θα τους αγγίξει ώστε ν αντιληφθούμε επακριβώς τη δυναμική της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

Ο κ Κλάπας, έχοντας υπάρξει δήμαρχος και όχι στη θέση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή αρχηγός παράταξης που αντιπολιτεύεται, φανερώνει αρκετές φορές μια δυσφορία. Τώρα αυτή υπάρχει επειδή βλέπει έργα της θητείας του να γίνονται επί θητείας του κ Μπαίλη ή επειδή βλέπει τα έργα αυτά να γίνονται λανθασμένα ή καλύτερα αλλαγμένα; Πάντως μια δυσκολία επικοινωνίας με τον Δήμαρχο είναι εμφανής, μένει να δούμε πόσο μεγάλη είναι.

Ο κ Βασιλείου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως «ξένος» και «πρωτευουσιάνος», (και με πολιτικές Κολωνακίου) ανήκει σε μια παράταξη (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία κατά πάσα πιθανότητα , σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Εξ’ ου λοιπόν και το «ύφος» του; Προς το παρόν πάντως υπάρχουν στιγμές που φανερώνει οργή και πικρία, έναν εκνευρισμό ο οποίος δημιουργεί έντονες αντιδράσεις.

Τέλος ο κ Νόβας είναι πια παγιωμένη παρουσία στο Δ.Σ. . Η λαϊκή Συσπείρωση είναι για μια ακόμη φορά παρούσα και ψηφίζει ως επί το πλείστον «παρών».

Τα παραπάνω πρόσωπα σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αρκετά σημαντικοί λόγοι για να διαπιστώσει κανείς πως το Δ.Σ. αυτής της πενταετίας υπόσχεται συγκινήσεις και εντάσεις.

Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι η φτώχεια φέρνει γκρίνια και φωνές (και ο Δήμος δεν έχει χρήμα και δημοτικοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι) , όπως επίσης και το γεγονός  ότι τον Δήμο απασχολούν καυτά ζητήματα   (πολεοδόμησης και άλλης φύσεως) , καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να παρακολουθήσει.

Τέλος, η αίθουσα του Δ.Σ. έχει πανέμορφη θέα προς τον Αμβρακικό (ή μήπως δεν έχει;).

 

About Χάρης Τσάντης 2 Articles
Ο Χάρης Τσάντης είναι Φιλόλογος της Αγγλικής γλώσσας. Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 ενώ στο prevezatoday.gr σχολιάζει τακτικά την επικαιρότητα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*