Η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας για την διάσωση Κυανής Ακτής

Η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας για την διάσωση Κυανής Ακτής

 

Για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/10/2014

και το θέμα της Κυανής Ακτής.

Εκπρόσωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Πρέβεζας για την διάσωση της Κυανής Ακτής, βρεθήκαμε την Τετάρτη το βράδυ στην συζήτηση του ΔΣ για το θέμα που μας απασχολεί. Όλο αυτό τον καιρό,

καταφέραμε να αναδείξουμε στην τοπική κοινωνία το πρόβλημα και το κυριότερο, καταφέραμε να αποτρέψουμε το έγκλημα. Oαγώνας μας δικαιώθηκε ώστε να μην καταστραφεί η Κυανή Ακτή γιατί, αν δεν είχαμε αντιδράσει η Κυανή Ακτή σήμερα θα θύμιζε πλατεία Ανδρούτσου.

Σε αυτούς τους οχτώ μήνες, ο φάκελος ο οποίος έχουμε διαμορφώσει για το θέμα εμπεριέχει έγγραφα, που εμείς, οι πολίτες με πολύ κόπο συλλέξαμε για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα. Όμως, για ακόμη μια φορά είδαμε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός όσων μειοψήφησαν, να το αντιμετωπίζει και πάλι με χαρακτηριστική προχειρότητα.

Το λέμε αυτό, διότι από τις 21 Μαρτίου του 2014 που συναντηθήκαμε στην αίθουσα του ΔΣ και με εκπροσώπους του ΕΟΤ, ημερομηνία από την οποία τα έργα σταμάτησαν, πέρασαν εφτά και πλέον μήνες χωρίς η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες της να προβούν στην οποιαδήποτε ενέργεια, αφήνοντας σειρά αναπάντητων εγγράφων σε άλλες υπηρεσίες που εμείς οι πολίτες κινητοποιήσαμε με ερωτήματα που προέκυπταν από τον φάκελο που είχαμε στα χέρια μας. Ένα φάκελο που αποδεικνύει ότι η όλη διαδικασία ήταν ανεπαρκής και νομικά διάτρητη. Μεσολάβησαν βλέπετε εκλογές, στη συνέχεια άδειες υπαλλήλων κ.ο.κ. Αφήνοντας στους πολίτες αναπάντητα ερωτήματα, αν και εμείς τις απαντήσεις μας και το κουβάρι το ξεμπερδέψαμε. Με πολλές ώρες δουλειάς και προσωπικό χρόνο.

Λέμε λοιπόν με προχειρότητα γιατί ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και μας παρουσίασαν μία έκθεση ιδεών, χωρίς καμία αποτύπωση πάνω σε τοπογραφικό διάγραμμα και χωρίς καμία μελέτη νέα ή τροποποιημένη. Ούτε καν εκείνη την παλιά μελέτη, βάση της οποίας υφάρπαξαν τις αδειοδοτήσεις. Γιατί εν συνέχεια όπως είναι πλέον γνωστό στην τοπική κοινωνία, πήγαν να εφαρμόσουν άλλη μελέτη με αποτέλεσμα τη παραπλάνηση των υπηρεσιών και να προχωρήσουν στην εφαρμογή άλλου έργου οπότε και οι πολίτες αντέδρασαν σε όλη αυτή την εξαπάτηση και παρανομία.

Θα περιμέναμε ή έστω θα ελπίζαμε ότι έπειτα από τις προχειρότητες δέκα και πλέον χρόνων αλλά και τις παράνομες διαδικασίες, το ΔΣ θα έκανε την προσπάθεια να αποκαταστήσει τη ζημιά, τώρα που όλα δημοσιοποιήθηκαν, ώστε να σώσει και το έργο και συγχρόνως την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της δημοτικής αρχής. Το αντίθετο όμως!

Εν πάση περιπτώσει αναρωτιόμαστε, ακόμη δεν έγινε αντιληπτό από τη Δημοτική Αρχή ότι εκτίθενται μπροστά στα μάτια μας αλλά κυρίως ως προς την νομιμότητα και την αλήθεια που ορκίστηκαν να υπηρετούν;

Ότι έχουν απέναντι τους ανθρώπους που τέλος πάντων το θέμα της Κυανής Ακτής το γνωρίζουν καλύτερα από τους ίδιους τους Δημοτικούς Συμβούλους ακόμη και τον ίδιο τον Δήμαρχο ίσως και τις τεχνικές υπηρεσίες; Ότι η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας για τη διάσωση της Κυανής Ακτής απαρτίζεται από επιστήμονες που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά νόμους και διαδικασίες, από πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και σε νευραλγικούς τομείς όπως το περιβάλλον και ο πολιτισμός;

Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια τονίζαμε πως έχουμε γνώση ότι τέτοιου είδους αυθαιρεσίες δεν γίνονται στην πόλη της Πρέβεζας πρώτη φορά. ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ ότι πρόταση της Ανοιχτής Συνέλευσης ήταν και θα είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος με την εκπόνηση ολοκληρωμένης διαχειριστικής μελέτης εφαρμογής από ειδικούς μελετητές-επιστήμονες, με γνώμονα την προάσπιση του περιβάλλοντος και της περιοχής, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο και επιβάλλεται από την επιστήμη αλλά και ορίζει η ιστορία και η αγάπη τον πολιτών για αυτή τη τοποθεσία, κόσμημα και προίκα για την πόλη της Πρέβεζας.

Να ενημερώσουμε λοιπόν τους πολίτες της Πρέβεζας ότι το θέμα της Κυανής Ακτής δεν τελείωσε επειδή προτείνει η συμπολίτευση μερικές τροποποιήσεις στις αρχικές διάτρητες νομικά μελέτες. Δεν τελείωσε, γιατί αυτή η πρόχειρη διαδικασία δεν ήταν καν τυπική ως προς την παρουσίαση και την καταγραφή του τι προτίθενται να κάνουν. Δεν τελείωσε, γιατί δεν μας δόθηκε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα διασφαλιστούν όλα όσα μας απασχόλησαν με το θέμα. Άλλωστε το κομμάτι του Παντοκράτορα είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει καθημερινά πως επέλεξαν κάποιοι να δαπανήσουν τα χρήματα των φόρων μας και να γελοιοποιούν ιστορικά και φυσικά τοπία.

Και να απαντήσουμε σε συμπολίτες μας και Δημοτικούς Συμβούλους που ισχυρίστηκαν πως ανησυχούν για το αν θα απενταχθεί το έργο.

ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;

Η ίδια η Δημοτική Αρχή δήλωνε και δηλώνει πως το ένταξε στη χρηματοδότηση χωρίς να το γνωρίζει. Ας το πληρώσουν όποιοι το οραματίστηκαν, όποιοι το σχεδίασαν, όποιοι παράνομα το ενέταξαν και το υπέγραψαν να υλοποιηθεί με αυτή τη μορφή.

Δηλαδή υπάρχει καμία λογική, μια ολόκληρη κοινωνία να χάσει το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη που απέμεινε κατακρεουργώντας τον, και μαζί μ’ αυτόν εμάς και τα παιδιά μας;

Μια περιοχή που κάθε χειμώνα χάνει κι ένα κομμάτι από τον ζωτικό της χώρο λόγο της διάβρωσης, αλήθεια θα την σώσει η τσιμεντένια της ανάπλαση και ο αφανισμός του πρασίνου της, όπως πολιτικά ανοήτως σκεπτόμενοι κάποιοι, το είχαν οραματιστεί και το υποστηρίζουν ακόμη;

Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι είμαστε και θα είμαστε παρόντες μέχρι εκείνο που θα γίνει στην Κυανή Ακτή να διασφαλίζει τον δασικό της χαρακτήρα, την προστασία της από την διάβρωση, την νομιμότητα το συναισθηματικό της βάθος, τη νοσταλγική αύρα της και την ιστορική της ταυτότητα.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε αυτό που μας προξένησε αρνητική εντύπωση καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/10/2014 και όχι μόνο για το θέμα της Κυανής Ακτής. Η όλη «δημοκρατική» διαδικασία, κυρίως από την πλευρά της συμπολίτευσης ήταν Εντυπωσιακή. Το ίδιο εντυπωσιακή και η αλαλιά της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με μια καταθλιπτική ομαδοποίηση. Απρόσωπες φιγούρες συμπολιτών μας που το μόνο που γνώριζαν πολύ καλά ήταν η διαδικασία της ψηφοφορίας. Ανάταση του χεριού, στα κελεύσματα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για θετική ή αρνητική ψήφο, ανάλογα με την προκαθορισμένη απόφαση για το καλό του συνδυασμού. Καμία ερώτηση. Καμία απορία. Κανένας προβληματισμός κατά τη διάρκεια του επτάωρου και παραπάνω ΔΣ. Τόσο βαθειά γνώση κι αντίληψη των θεμάτων είχαν; Ίσως αυτή η νοοτροπία τελικά, να αφαιρεί από την Δημοκρατία το συνθετικό ΔΗΜΟΣ (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και να την κάνει ΚΡΑTΟΣ (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία), που μάλλον τελικά παραπέμπει στο ὀλίγον και ἄρχω.

Περιμένουμε λοιπόν άμεση ενημέρωση από το Δήμο, όπως δεσμεύθηκε, για το ποιές είναι οι προτάσεις του για την τελική μορφή του έργου στην περιοχή της Κυανής Ακτής.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ

About Ομάδα Σύνταξης 84488 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*