Ερώτηση Κουίκ για το νοσοκομείο Άρτας

Ερώτηση Κουίκ για το νοσοκομείο Άρτας

 

ΧΡΩΣΤΟΥΝ 750.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΤΕ, ΠΟΣΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΑΠO ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;»

«Μακιαβελική σκέψη. Το νοσοκομείο Άρτας χρωστάει από το 2008 στους εργαζόμενους πάνω από 750.000 ευρώ, νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες και εφημερίες γιατρών και το Υπουργείο αδρανεί με σκοπιμότητα, προκειμένου το χρέος αυτό να παραγραφεί με βάση μνημονιακό νόμο που εκτελεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αναρωτιούνται αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών, θα αποδεχόντουσαν να μη πληρώνονται εις το ακέραιο τους μισθούς και τα βουλευτικά επιδόματά τους και μάλιστα να τους τα χρωστούσε το ελληνικό δημόσιο έστω και για περισσότερο από ένα μήνα και πολύ περισσότερο να τους τα «τρώγανε» με επαίσχυντη παραγραφή».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, καταθέτοντας Ερώτηση στη Βουλή, για ένα σημαντικό θέμα που του ανέκυψε στην χθεσινή επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Άρτας, μετά από πρωτοβουλία της τοπικής Συντονιστικής του Κινήματος.

Θέμα που είναι σαφές ότι θα πρέπει να αφορά χρωστούμενα εργαζομένων στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

«Γιατί, άραγε, στο χώρο της Υγείας ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί σε άλλα νοσοκομεία ρυθμίστηκαν οι οφειλές και στα περισσότερα ΟΧΙ;», ρωτά ευθέως τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΘΕΜΑ: ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

(ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ)

κ. κ. Υπουργοί,

Μαζί με τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, μετά από δική τους πρωτοβουλία, επισκέφθηκα το Νοσοκομείο Άρτας.

Σε συναντήσεις εργασίας που είχαμε τόσο με την Διοίκηση, όσο και με τα Σωματεία των εργαζομένων, καταγράψαμε το αδιανόητο για εμάς, αλλά το κατανοητό για εσάς με την απόλυτη μνημονιακή σκέψη. Ότι δηλαδή:

Μεθοδεύετε να «φάτε» τα χρήματα που χρωστάει το νοσοκομείο στους εργαζόμενους του, εφαρμόζοντας ακόμα και τον επαίσχυντο νόμο που σας επέβαλε η Τρόικα, για παραγραφές των οφειλών αν δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, λόγω παρέλευσης διετίας.

Οι οφειλές στα δεδουλευμένα από νυχτερινά-αργίες-υπερωρίες στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας Άρτας   των ετών 2008-2013 και οι εφημερίες ιατρών ετών 2009-2010 και 2012 έχουν ως εξής :

  ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΙΑΤΡΩΝ
2008-09 127.500  
2009-10   95.000
2012 93.000                                            25.000
2013 85.700  
2014(έως 10/2014) 350.000  
ΣΥΝΟΛΟ      656.200 120.000

κ. κ. Υπουργοί,

Η λύση του προβλήματος θα μπορούσε να είναι παρόμοια με το άρθρο 16 του Ν. 4151/2013 που αναφέρει

«Άρθρο 16

Δαπάνες για την πληρωμή αποζημιώσεων: α) εφημερίων ιατρών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ, του Αιγινήτειου, του Αρεταίειου, του ΝΙΜΤΣ και του Ε.ΚΑ.Β. και β) πρόσθετων αμοιβών, εργασίας εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινών ωρών, υπερωριακής απασχόλησης προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, των ανωτέρω φορέων, που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο 2012 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού ή/και χωρίς την τήρηση των περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεων δύνανται να εκκαθαριστούν όλες εξαιρετικά σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας τρέχοντος έτους, κατά παρέκκλιση των σχετικών με τα ανωτέρω διατάξεων. Ειδικότερα, οι πρόσθετες αμοιβές του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, του Αιγινήτειου, Αρεταίειου και ΝΙΜΤΣ, βαρύνουν τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των φορέων αυτών.»

Η παρέμβαση σας θα πρέπει να είναι άμεση γιατί για το έτος 2012 επίκειται θέμα παραγραφής στο τέλος του 2014 (διετής παραγραφή).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε οι οφειλές για τα έτη 2008 και 2009 για τις οποίες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη, διότι υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθούν οφειλές που παραγράφηκαν.

Η ελάχιστη ημερομηνία αναδρομικότητας της σχετικής ρύθμισης θα πρέπει να είναι ο Ιανουάριος του 2009 (έτσι καλύπτονται και οι οφειλές του 2008 αλλά μπορεί να στηριχτεί και στη 5ετη παραγραφή που ισχύει στους ιδιώτες)

Κατόπιν όλων αυτών, σας ερωτώ κ. κ. Υπουργοί:

 • Σκοπεύετε να μεριμνήσετε ώστε οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους και μάλιστα να μη παραγραφούν με τους επαίσχυντους νόμους που εφαρμόζει η συγκυβέρνησή σας;
 • Θα εφαρμόσετε και για το Νοσοκομείο Άρτας τον Ν. 4151/2013 Άρθρο 16;
 • Μπορείτε να μου αναφέρετε γραπτώς από το 2008-2009 μέχρι Οκτώβριο 2014, πόσα χρήματα ΑΝΑ ΕΤΟΣ χρωστούν τα Νοσοκομεία (με τα Κ.Υ.) ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ στους εργαζόμενους από εφημερίες, νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες; Θα ήταν χρήσιμο να μου αναφέρατε ανά έτος τις οφειλές και ανά κατηγορία εργαζομένων: Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό κλπ. Επίσης θα παρακαλούσα να προσθέσετε τα σχετικά ποσά και να μου αναφέρετε και το τελικό ποσό, για να αντιληφθείτε και εσείς οι ίδιοι πολλά χρήματα πάτε να «κλέψετε» από τις τσέπες και τις οικογένειες των εργαζομένων.
 • Θα εφαρμόσετε για ΟΛΑ τα νοσοκομεία και Κ.Υ. τα προβλεπόμενα του Ν. 4151/2013 Άρθρο 16;  
 • Ο Ερωτών Βουλευτής

  Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

  About Ομάδα Σύνταξης 84484 Articles
  To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *